Eigen risico afkopen

Het kan zijn dat je niet een deel van de schade wilt betalen als je een ongeluk krijgt. Je wilt dan liever geen eigen risico betalen en bij schade alles uitgekeerd krijgen. Je kan dan het eigen risico ‘afkopen’. Dit kan alleen bij een aantal autoverzekeraars. In sommige gevallen kan je alleen je eigen risico afkopen voor de zogenaamde allrisk schades. Dat zijn schades die jij zelf aan je auto toebrengt. Schades die hier niet onder vallen zijn schades die onder een beperkt casco dekking vallen, bijvoorbeeld ruit- en stormschade, maar ook diefstal. Deze schades vallen niet onder de allrisk schades.

Een handig voorbeeldje

Je hebt een ongeluk gehad met je auto, de schade bedraagt 1000 euro. Het eigen risico van je autoverzekering bedraagt 200 euro. In dit geval zal je autoverzekeraar je 800 euro uitkeren. Als je het eigen risico afkoopt, dan krijg je het volle bedrag terug, in dit geval dus 1000 euro. Maar let op, hiervoor heb je ook meer premie betaald. Het is dus belangrijk om een afweging te maken wat voor jou voordelig is, en wat niet.

Autoverzekeraars waarbij jij je eigen risico kunt afkopen

Er zijn een aantal autoverzekeraars waarbij je jouw eigen risico kunt afkopen. In sommige gevallen kun je altijd je eigen risico afkopen, en in andere gevallen kan dit alleen met betrekking tot allrisk schades. Autoverzekeraars die werken met een afkoop van het eigen risico, maar alleen met allrisk schades zijn: Proteq, Polis Direct en OHRA. Bij de rest kun je het eigen risico vrij afkopen en dit zijn Unigarant, Univé en Zelf.