Basiszorgverzekering: alle noodzakelijke zorg

In Nederland is het verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Medische zorg is dan ook voor iedereen meegenomen in de wet. Een basisverzekering dekt alle noodzakelijke zorg die het meest voorkomend is in Nederland. Dit zijn medische zaken zoals medicijnen en ziekenhuis- of tandartsbezoek. Maar ook veel andere medische kosten. Verder heb je de mogelijkheid om verschillende polissen erbij af te sluiten. Ook kun je naast het basispakket, jezelf extra verzekeren met aanvullende dekkingen.

Wat dekt het basispakket?

Iedere zorgverzekeraar is anders en niet iedereen zal precies hetzelfde dekken. Daarom is het verstandig om alle soorten zorgverzekeringen te vergelijken, je wilt natuurlijk wel dat de zorgverzekering bij jouw wensen en behoeften aansluit. Veel verzekeringsmaatschappijen kunnen hun dekkingen ook veranderen, maar je kunt er vanuit gaan dat bijna alle zorgverzekeraars de volgende medische kosten dekken:

- Geneeskundige zorg verleend door ziekenhuizen, medische specialisten, huisartsen en verloskundigen.
- Medicijnen en andere geneesmiddelen.
- Medische hulpmiddelen.
- Oefentherapie, fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en dieet advies (vaak beperkt vergoed).
- Tandheelkundige zorg (tot 22 jaar).
- Tandheelkundige zorg
- Kunstgebit
- Vervoer per ambulance
- Ziekenhuisverblijf
- Maximaal 3 IVF behandelingen (reageerbuisbevruchtingen)
- Kraamzorg

De samenstelling van het pakket is bij iedere zorgverzekeraar natuurlijk anders en het kan van tijd tot tijd altijd aangepast worden. Als er een nieuw jaar ingaat, zullen de meeste veranderingen plaatsvinden, zowel voor de inhoud van het pakket als de premie.

Combinatie-, natura-, Pro-Life- en restitutiepolis

Een combinatiepolis is een zorgverzekering waarbij de natura- en restitutiepolis gecombineerd worden. Je kunt bij dit type zorgverzekering zelf kiezen voor je zorgaanbieder (bijvoorbeeld ziekenhuizen of huisartsen). Een naturapolis houdt in dat je toegang hebt tot zorg bij de zorgaanbieders waar jouw verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Je zorgverzekeraar betaalt dan ook de rekening en dus hoef je niks voor te schieten. Wanneer behandelingen niet aanvaardbaar zijn vanwege je geloof of levenswijze (denk hierbij aan abortus, embryoselectie of euthanasie) kun je een pro-life polis afsluiten. Deze behandelingen worden dan niet meegerekend op je zorgverzekering. Tot slot is de restitutiepolis iets duurder dan een verzekering in natura. Wanneer je een restitutiepolis afsluit heb je de vrijheid om zelf je zorgaanbieders te kiezen. Je schiet hierbij de rekening zelf voor, en kunt deze vervolgens naar je verzekeraar opsturen. Je verzekeraar zal dan de voorgeschoten bedragen terugstorten op je rekening.