Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

Autoverzekering voor een beginnend bestuurder

maandag 06 november 2023 | Laura

Wanneer je net je rijbewijs hebt gehaald, ben je beginnend bestuurder. Dit blijf je de eerste paar jaren dat je de weg op mag. Wanneer je in deze jaren een auto koopt en wil verzekeren zijn er een aantal punten waar je vast benieuwd naar bent. Hier vertellen we je graag meer over zodat jij weet hoe je als beginnend bestuurder een autoverzekering kunt vinden.

Wanneer ben je beginnend bestuurder?

De Rijksoverheid heeft vastgesteld hoe lang je als beginnend bestuurder wordt gezien. Als het autorijbewijs jouw eerste rijbewijs is dan ben je vijf jaar lang een beginnend bestuurder. Heb je als 16 jarige of 17 jarige een ander rijbewijs gehaald, zoals een AM rijbewijs voor bromfietsen of een T rijbewijs voor trekkers? Dan ben je zeven jaar beginnend bestuurder. Als 17e jarige met een B rijbewijs (voor een auto) ben je ook vijf jaar lang beginnend bestuurder. Wat voor soort rijbewijs je hebt bepaalt dus hoe lang je als beginnend bestuurder wordt gezien.

Beginnend bestuurder verzekering

Als je een auto koopt, moet je deze verzekeren. Dat geldt natuurlijk ook als je beginnend bestuurd bent. Net als ieder ander met een rijbewijs kun je een autoverzekering op jouw naam afsluiten. Omdat je als beginnend bestuurder nog weinig ervaring op de weg hebt, rekenen verzekeraars vaak wel een hogere premie dan wanneer je geen beginnend bestuurder meer bent. Dat komt doordat het risico op schade groter is als je net je rijbewijs hebt. Ook heb je als beginnend bestuurder nog geen of weinig schadevrije jaren opgebouwd waardoor je niet of nauwelijks van no-claimkorting profiteert.

Autoverzekeringen beginnend bestuurder

Het is helemaal niet vreemd als je als beginnend bestuurder nog weinig van autoverzekeringen weet. Daarom nemen we de dekkingen even met je door. In Nederland ben je wettelijk verplicht om minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. Hiermee dekt de verzekeraar de kosten van schade als jij met jouw auto schade toebrengt aan iets of iemand. Een WA-verzekering is het goedkoopst. Je kunt ook kiezen voor een WA+ of allrisk verzekering. Met WA+ is schade aan jouw auto door storm, brand of inbraak vaak verzekerd. Rijd je zelf schade aan je auto doordat je tegen een muurtje of paaltje reed? Dat is alleen verzekerd met een allrisk verzekering.

Vraag jezelf bij het kiezen van een autoverzekering af wat je allemaal wil verzekeren. Hoe beter je verzekerd bent, hoe meer premie je per maand zal betalen.

Goedkope autoverzekering beginnend bestuurder

Welke autoverzekering het goedkoopste is voor jou als beginnend bestuurder, hangt van je wensen af. Je kiest namelijk zelf welke autoverzekering je wil afsluiten. WA, WA+ of allrisk. Ook heb je vaak de mogelijkheden om aanvullende dekkingen te verzekeren. Bijvoorbeeld voor inzittenden. Daarnaast kun je het eigen risico vaak ophogen. Dit is het bedrag dat je zelf betaalt in geval van schade. Pas als de schade duurder uitvalt, betaalt de verzekeraar de kosten boven je eigen risico. Hoe hoger het eigen risico is dat je kiest, hoe lager je premie. Om te ontdekken wat de goedkoopste verzekering voor jou is, kun je autoverzekeringen vergelijken.

Autoverzekering beginnend bestuurder vergelijken

We helpen je graag om als beginnend bestuurder een passende autoverzekering te vinden. Via onze vergelijker kun je jouw wensen en gegevens invullen. Door onze jarenlange samenwerkingen met verzekeraars en door onze vergelijking vind je altijd de goedkoopste verzekering met de beste dekking. Zo betaal je nooit teveel. Ook niet als beginnend bestuurder.