Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

Is een AOV verplicht voor ZZP’ers?

dinsdag 24 oktober 2023 | Laura

Als zelfstandig ondernemer ervaar je de vrijheid om zelf te bepalen wanneer je werkt, maar ook welke risico’s je verzekert. De nadelen van ZZP’er zijn is dat je zelf alle risico’s draagt. Daarom is het slim om je hiertegen te verzekeren. Eén van de verzekeringen die aan te raden is voor ZZP’ers is een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze is nu nog niet verplicht, maar dat zit er wel aan te komen.

Verplichte AOV? Maar wat is dat dan?

Een AOV voor ZZP’ers is nu dus nog niet verplicht, maar we leggen je graag uit wat deze verzekering inhoudt en waarom het verstandig is om deze verzekering af te sluiten.

Als zelfstandige ben je verantwoordelijk voor je eigen inkomsten. Dit geeft aan de ene kant veel vrijheid, maar kan ook vervelende situaties opleveren. Je kunt ernstig ziek worden, maar ook een ongeluk tijdens het werk krijgen. Een ziekte of ongeval kan grote gevolgen hebben waardoor je tijdelijk je werk niet kunt uitvoeren. In het ergste geval raak je zelfs blijvend arbeidsongeschikt. Als jij je werk deels of helemaal niet meer kunt doen, heb je als zelfstandige dus ook geen inkomsten. Om je tegen dit grote risico te beschermen, raden we een ZZP AOV aan. Mocht jij je werk dan niet meer kunnen doen vanwege een ongeval of ziekte ben je maandelijks toch nog zeker van een inkomen.

Verplichte AOV ZZP

Wanneer je in dienst werkt en arbeidsongeschikt raakt, kun je terugvallen op de overheid en je werkgever. Je krijgt dan via die weg een inkomen. Maar als zelfstandige heb je dit vangnet dus niet. Om de kosten en risico’s voor de samenleving te verkleinen, wil de overheid alle zelfstandig ondernemers gaan verplichten om een AOV af te sluiten. Hierdoor zijn straks alle werkende mensen zeker van een inkomen als zij door ziekte of een ongeval niet meer kunnen werken en dus ook geen geld kunnen verdienen.

AOV verplicht vanaf wanneer?

Naar verwachting is een AOV vanaf 1 januari 2027 verplicht voor ZZP’ers. Deze ingangsdatum staat nog niet definitief vast. De Eerste en Tweede Kamer moeten de inwerkingtreding namelijk eerst nog goedkeuren.

AOV ZZP vergelijken

Of je nu al een AOV wil afsluiten of nog even wil wachten totdat dit verplicht is, is aan jou. In beide gevallen wil je weten welke verzekeraar (straks) het beste bij jouw onderneming past. Om daarachter te komen kun je via ons gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen. Na jouw aanvraag gaan wij direct voor je aan de slag. We vergelijken verzekeraars voor je op basis van dekking en premie. Binnen één werkdag ontvang je van ons al een offerte. Hierin zie je wat de beste en goedkoopste arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jouw bedrijf is. Wil je meer weten of heb je andere vragen? Neem gerust eens contact met ons op. We helpen je graag!

Wil je pas later een AOV afsluiten? Ook dan helpen we je graag verder.