Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

Onderzoek Vergelijkdirect.com

Wij van Vergelijkdirect.com horen ieder jaar weer dat er veel fietsen worden gestolen. Om deze reden hebben wij onderzoek gedaan naar de provincies en steden waar de meeste aangiftes van fietsendiefstallen zijn gedaan. Woon je ergens waar veel fietsdiefstallen plaatsvinden? dan kan een fietsverzekering je veel geld besparen. Wij hebben ook in kaart gebracht welk soort fietsen het meest worden vergeleken en voor welke prijs. Zo krijg je een idee van de kosten die mensen riskeren door hun fiets niet te verzekeren.

Fietsverzekering afsluiten

Overal in Nederland komt fietsdiefstal voor. Zelfs in Zeeland, de provincie met naar schatting de minste diefstallen, worden er jaarlijks zo’n 2.600 tot 3.200 fietsen gestolen. Gelukkig kun je jouw fiets laten verzekeren, waardoor je niet voor de volledige kosten moet opdraaien bij het kopen van een nieuwe fiets. Sluit dus een fietsverzekering af en bespaar veel geld! Je kunt je fietsverzekering gemakkelijk vergelijken.

Groei verkoop rijwielen

In 2017 werden volgens cijfers van RAI-vereniging en BOVAG 957.000 fietsen verkocht. Dit zijn 30.000 fietsen meer dan in 2016. Deze groei komt voornamelijk doordat het aantal verkochte E-bikes in 2017 met 9% is toegenomen tot 294.000 stuks. De totale omzet van alle verkochte rijwielen was €976 miljoen.

Fietsdiefstal

Jaarlijks wordt een onbekend aantal fietsen gestolen. Er wordt geschat dat slechts 25% tot 30% van alle fietsdiefstallen wordt aangegeven bij de politie. In het eerste halfjaar van 2017 werden volgens cijfers van Appspot de meeste aangiftes gedaan in de provincie Zuid-Holland. In het onderstaande grafiek is af te lezen hoeveel aangiftes er in het eerste halfjaar van 2017 per provincie zijn gedaan naar aanleiding van fietsendiefstal. Ook de aangiftes in enkele grote steden is hierin opgenomen.

Diefstal per provincie

 

Fietsverzekeringsvergelijker Vergelijkdirect.com verwacht dat gedupeerden van fietsendiefstal in veel gevallen niet verzekerd zijn. Huub in den Bosch, marktonderzoeker bij Vergelijkdirect.com, ligt zijn onderzoek verder toe. Om schade te verhalen van een gestolen fiets dient aangifte te worden gedaan bij de politie. Omdat volgens schattingen hooguit 30% wordt aangegeven bij de politie, zouden we kunnen concluderen dat ook hooguit 30% de schade kan verhalen op zijn fietsverzekering. Omdat schade bij diefstal bij alle fietsverzekeringen wordt vergoed, kunnen we ook concluderen dat een nog lager percentage is verzekerd tegen andere schades.

Delft: fietsendiefhoofdstad van Nederland

Bij elkaar waren er in het eerste halfjaar van 2017 ruim 40.000 aangiftes van fietsendiefstal. In onderstaand grafiek is te zien hoeveel procent van de aangiftes in grote steden werd gedaan ten opzichte van de rest van Nederland.

Diefstal per provincie

Het is bijzonder om te zien dat bijna een derde van alle aangiftes (31%) in slechts vijf steden werd gedaan. Dit wil echter niet zeggen dat je in deze steden het meest moet uitkijken voor fietsdiefstal. In Amsterdam, de stad met de meeste aangiftes, zijn er namelijk maar’ 48,3 aangiftes per 10.000 inwoners. Utrecht is van deze vijf steden de stad met de meeste aangiftes per 10.000 inwoners: 60,8.

Deze cijfers vallen echter in het niet bij de stad Delft. Er waren 821 aangiftes in Delft in het eerste halfjaar van 2017. Dat klinkt als weinig aangiftes ten opzichte van een stad als Amsterdam (4.083 aangiftes), maar dit zijn 81 aangiftes per 10.000 inwoners. Veruit het hoogste aantal aangiftes per inwoner per stad in Nederland.

Verzekeringen vergeleken per provincie

Op basis van de informatie over het eerste halfjaar van 2017 is te schatten dat er jaarlijks rond de 300.000 fietsendiefstallen zijn. Het is zonde dat er lang niet zoveel fietsverzekeringen worden afgesloten. Zonder fietsverzekering ben je namelijk niet verzekerd tegen diefstal. In onderstaand grafiek is af te lezen hoeveel fietsverzekeringen er per provincie zijn vergeleken bij Vergelijkdirect.com in de maand februari.

Diefstal per provincie

Bij elkaar waren er in februari 4.784 vergelijkingen van fietsverzekeringen. Het is opvallend dat de volgorde van de provincies waar de meeste vergelijkingen zijn gedaan precies dezelfde volgorde is als de volgorde van provincies waar de meeste aangiftes zijn gedaan.

Verzekerde fietsen hogere waarde

In februari 2018 hebben 4.784 consumenten fietsverzekeringen vergeleken bij Vergelijkdirect.com. De fietsen waarvan een premie is berekend laten een hogere waarde zien dan €1.019,85, de gemiddelde verkoopprijs van een fiets in 2017. Per categorie wordt een nog grotere afwijking zichtbaar:

Diefstal per provincie

Alleen de gewone stadsfiets waarvoor een verzekeringspremie is afgegeven laat een lagere waarde zien. Voor de hand liggend is te concluderen dat fietsen met een hogere waarde vaker wordt verzekerd. Bij diefstal zal ook vaker aangifte worden gedaan.

Van 2.753 E-bikes werden in februari 2018 verzekeringspremies afgegeven. De E-bike wordt op ruime afstand gevolgd door de gewone stadsfiets waarvan 1.654 keer een verzekeringspremie is afgegeven. Opvallend is ook de ligfiets die gemiddeld met een waarde van €4.500,- verzekerd wordt.

Verzekeraars breiden dekking fietsverzekering uit

Waar tot voor kort enkel schade door diefstal en ongelukken door fietsverzekeraars werd gedekt, is er een trend zichtbaar in de uitbreiding van extra dekkingen van fietsverzekeringen. Het is nu mogelijk om een fietsverzekering aan te vullen met een dekking voor schade aan accessoires, pechhulp, vervangend vervoer en zelfs schadeherstel. De 4.784 premieberekeningen in februari 2018 bij Vergelijkdirect.com laten zien dat de consument in 54% van de berekeningen kiest voor een aanvullende dekking.