Fietsverzekering

Heb je schade aan je fiets of is je fiets zelfs weleens gestolen? Met een fietsverzekering ben je gedekt tegen verschillende soorten schades aan je fiets en eventueel je accessoires. Daarnaast is het ook mogelijk je fiets tegen diefstal te verzekeren. Maar welke fietsverzekering past het beste bij jou en je fiets? Wij helpen je met het maken van een goede vergelijking!

Is een fietsverzekering verplicht in Nederland?

Een fietsverzekering is wettelijk niet verplicht in Nederland, maar wel handig! Vandaag de dag worden er in Nederland enorm veel fietsen gestolen, zelfs fietsen die keurig op slot staan. Dagelijks worden er 311 fietsen gestolen, waarin Groningen koploper is met 17.2 incidenten per duizend inwoners. Met de introductie van de E-bike is de prijs van een gemiddelde fiets ook flink gestegen, waardoor de schade die ontstaat door diefstal flink kan oplopen! Het is natuurlijk zonde om wel een hele mooie en hele dure fiets aan te schaffen, maar deze niet goed te verzekeren. Er zijn verschillende aanbieders op het gebied van fietsverzekeringen actief in Nederland. Wij begrijpen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet, Vergelijkdirect.com heeft er dan ook voor gezorgd dat deze verzekeringen voor jou op een rijtje zijn gezet zodat je een eerlijke vergelijking kunt maken!

Kan ik een tweedehands fiets verzekeren?

Het is mogelijk om een tweedehands fiets te verzekeren, alleen gelden hier andere regels voor dan bij een nieuwe fiets. Bij ENRA is het bijvoorbeeld verplicht dat jouw fiets getaxeerd wordt door een fietsspecialist. De waarde die getaxeerd wordt, is het bedrag waar de fiets voor verzekerd wordt. De ANWB, Hema en Univé verzekeren je tweedehands fiets op basis van de aanschafprijs. Allianz laat de keuze aan jou zelf over, verzeker je de fiets tegen de originele nieuwprijs of tegen de aanschafwaarden (uiteraard verschilt hierdoor de prijs van de premie!). De verzekeraar Klaverblad accepteert jouw tweedehands fiets niet.

Wordt een demo-model uit de fietsenwinkel als nieuwe fiets of als tweedehands fiets gezien?
Ook hier verschillen de fietsverzekeringen weer enorm van elkaar. ANWB ziet een demonstratiemodel als een tweedehands fiets, terwijl HEMA en Klaverblad dit weer als een nieuwe fiets zien. Let dus bij het vergelijken van je fietsverzekering altijd goed op alle verschillende dekkingen en kijk niet alleen naar de premie!

Te vergelijken fietsverzekeraars

Vergelijkdirect.com vergelijkt de fietsverzekeringen van 7 verschillende verzekeraars! Van alle verzekeraars zijn alle verschillende pakketten en dekkingen in de vergelijking opgenomen, waardoor er keuze is uit ruim 20 verschillende verzekeringen! Er is dus altijd een geschikte verzekering te vinden die aansluit bij jouw persoonlijke wensen!

  • ANWB
  • Allianz
  • ENRA
  • HEMA
  • Klaverblad
  • Kingpolis
  • Univé

Soorten dekkingen

Schade

Het is mogelijk dat iemand je fiets heeft gestolen, een poging heeft gedaan om je fiets te stelen, of je hebt simpelweg een ongeluk gehad met de fiets. In alle gevallen is er sprake van schade die je graag terugbetaald krijgt door de verzekeraar! Met een schadeverzekering is het mogelijk om de schade vergoed te krijgen van de verzekeraar. Uiteraard verschillen de regels rondom de vergoeding en eigen bijdrage per verzekeraar. Zo dekken de ANWB en Allianz 100% van de schade, op welke manier deze ook is ontstaan, terwijl HEMA alleen diefstalschade vergoedt. Het is dan ook belangrijk dat je goed naar de voorwaarden kijkt voor je zelf beslist welk pakket het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

Diefstal

Onder de diefstal verzekering wordt verstaan dat de aanschafwaarde van de fiets wordt vergoed. Bijna alle verzekeraars bieden de eerste 3 jaar 100% vergoeding van de nieuwwaarde, daarna zal er een gedeelte afgeschreven worden (Denk hierbij aan 10% of 20% minder dan de nieuwwaarde).

Pechhulp

De dekking pechhulp komt steeds vaker voor in de fietsverzekering wereld. Wat houdt dit eigenlijk in en wat heb ik eraan? Pechhulp houdt vrij eenvoudig het volgende in: noodreparaties die ter plaatse kunnen worden uitgevoerd zullen worden gedaan, bijvoorbeeld het plakken van een band, of het terugplaatsen van de ketting. Mocht de fiets niet ter plaatse kunnen worden gerepareerd, dan word je binnen Nederland of maximaal 30 km over de grens teruggebracht naar je beginpunt. Uiteraard geldt dit ook voor een eventuele bijrijder of fietspartner.

Ongevallen

Een ongeluk is (helaas) zo gebeurd. Per jaar zijn er ongeveer 180 fietsdoden in Nederland maar er zijn vele malen meer (ernstige) ongelukken waarbij (blijvende) invaliditeit ontstaat. Een aantal verzekeraars bieden een (éénmalig) uit te keren vergoeding bij overlijden of bij (blijvende) invaliditeit. Een ongevallenverzekering is dus niet om u rechtsbijstand of iets dergelijks te geven, maar alleen een (éénmalige) uitkering bij overlijden of (blijvende) invaliditeit.

Rechtsbijstand

Omdat een ongeluk zo gebeurd is, en de fietser altijd kwetsbaarder is dan een auto of vrachtauto, bieden sommige verzekeraars ook de mogelijkheid tot rechtsbijstand. Zodra er een ongeluk is gebeurd en de schuldige is niet direct duidelijk, of de verzekering van de tegenpartij doet moeilijk met het uitkeren van de schade, dan zal jouw eigen verzekering hier juridische bijstand in verlenen. Ook hier geldt dat er per verzekeraar verschillende tarieven en dekkingen gelden bij de rechtsbijstand module, let hier dus goed op bij de vergelijking!

Vergelijkdirect.com heeft 7 aanbieders met ruim 20 verschillende fietsverzekeringen voor je uitgezocht en overzichtelijk weergegeven op haar pagina. Het is voor jou zo eenvoudig mogelijk gemaakt om een eerlijke vergelijking tussen de fietsverzekeringen te maken doordat wij al naar de meeste voorwaarden hebben gekeken voor jou! Uiteraard moet je er zelf ook goed opletten dat je de verzekering kiest die het beste bij je past.

Accessoires meeverzekeren

Wil je je accessoires meeverzekeren? Dan is dat bij de meeste fietsverzekeraars geen probleem. In het verzekerde bedrag wordt dan ook de waarde van bijvoorbeeld je fietsslot, zadeltassen of fietsmand meegeteld. Uiteraard betaal je met een hoger verzekerd bedrag doorgaans meer premie.

Looptijd fietsverzekering

Wil je je fiets voor een langere tijd of juist heel kort verzekeren? Denk hier goed over na vóórdat je je fiets daadwerkelijk gaat verzekeren! De ene fietsverzekering is namelijk dagelijks of maandelijks opzegbaar terwijl de andere fietsverzekering een looptijd heeft van 3, 5 jaar of langer!

Waar moet je op letten bij het vergelijken van een fietsverzekering?

Niet iedere fietsverzekering is hetzelfde. Bij de ene verzekering wordt alleen schade vergoed, bij de andere verzekeraar wordt bijvoorbeeld ook diefstal en pechhulp vergoed. Om een eerlijke vergelijking te maken moet je dus niet alleen kijken naar de prijs, maar ook naar het aanbod van de verzekering voor die prijs. Uiteraard zit er ook weer verschil per verzekeraar in de diefstal, schade of pechhulpverzekeringen die aangeboden worden. Sommige hanteren een eigen risico van €25,- de ander vraagt een eigen risico van bijvoorbeeld 10% per claim. Het is dan ook belangrijk dat je goed oplet welke voorwaarden er aan een verzekering zitten.

Fietsverzekering vergelijken

Wil je een goede vergelijking maken zodat je de juiste fietsverzekering afsluit? Start dan direct met vergelijken en vind binnen 1 minuut de verzekering die het beste bij je past. Onze vergelijking houdt rekening met de door jou gewenste dekking, looptijd, soort fiets en uiteraard de hoogte van je maandelijkse premie!

Verzekeraars

We hebben van alle vergelijkers het breedste aanbod aan verzekeraars. In onderstaand overzicht zie je met welke verzekeraars wij een partnerschap hebben.

allianz
anwb
logo enra
hema
LogoKlaverblad
unive
kingpolis

Reviews

Het onderstaande resultaat komt van VerzekeraarsInBeeld. Dit gebeurt in opdracht van het Verbond van Verzekeraars. Verzekeraars vinden het belangrijk dat zij open zijn over hun prestaties. In 2017 doen 48 verzekeraars mee aan het onderzoek.

bar74

bar75

bar75

bar72

Het onderzoek is in opdracht van het Verbond van Verzekeraars uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar TNS.

ANWB Fietsverzekering
12-07-2014 | Boris
Ik ben al bij de ANWB sinds mijn 16e met een fietsverzekering en heb wel eens wat gehad aan schades en had alle schades redelijk snel uitgekeerd gekregen en waar ik recht op had dat heb ik ook gekregen. Het personeel wat mij door de jaren heen geholpen heeft waren stuk voor stuk allemaal goed geschoold en hadden verstand van zaken.
ANWB Fietsverzekering
12-07-2014 | Martin
Dit is een prima fietsverzekering met vriendelijk en betrokken personeel. Ik zou deze fietsverzekeraar aan iedereen aanraden!
ANWB Fietsverzekering
10-10-2017 | Anita
Prima verzekering. Heb nog geen schade geclaimd maar bij het afsluiten is alles netjes afgehandeld.
Meeus fietsverzekering
30-09-2014 | Jasper
Prima fietsverzekering met een uitstekende service! Tot nu toe geen problemen gehad.
Univé fietsverzekering
02-02-2015 | Tim
Tot dusver weinig ervaring met deze fietsverzekeraar gehad, maar ik werd hartelijk en openlijk ontvangen met welkomstgeschenken en aantrekkelijke aanbiedingen. De site is duidelijk en overzichtelijk en het personeel is zeer attent.
Witgeld fietsverzekering
06-07-2014 | Jeffrey
Dit is een goede en eerlijke fietsverzekering. Mijn fiets is goed en veilig verzekerd en ik hoef me nooit zorgen te maken! Prima dus!
MEER REVIEWS

Veelgestelde vragen

We snappen natuurlijk dat vragen over verzekeringen een beetje saai zijn om te stellen. Daarom beantwoorden we ze op een korte en simpele manier. Mocht je onverhoopt nog vragen hebben dan kan je ze altijd stellen via een van onze contactmogelijkheden.

Kent een fietsverzekering een eigen risico?

Ja, in de meeste gevallen kent een fietsverzekering een eigen risico. Als de schade gerepareerd kan worden, dan  geldt er een eigen risico van 25 euro. Bij diefstal geldt dit overigens niet.

Welk slot moet mijn fiets bevatten?

Jouw verzekerde fiets moet voorzien zijn van een ART-goedgekeurd slot. Meer informatie hierover vind je op www.stichtingart.nl.

Wat is pechhulp fiets?

Bij veel fietsverzekeraars kun je pechhulp fiets afsluiten. Met de pechhulp fiets ben je met jouw fiets verzekerd van hulp als je onderweg in Nederland niet verder kunt, bijvoorbeeld als je fiets gestolen is, een ongeluk hebt gehad of pech gehad hebt met je fiets. Vaak wordt de fiets niet gerepareerd, maar je wordt vervoerd (samen met je fiets) naar bijvoorbeeld je fietsenmaker of woonadres.

Nieuws

Maximaal 30% fietseigenaren verzekert fiets
Monday 23 April 2018 | Bart Houtman

De totale omvang van de fietsenmarkt neemt sterk toe. Het aantal aangiftes van gestolen fietsen verschilt per woonplaats, maar naar schatting doet hoogstens 30% aangifte bij de politie. Verzekeraars bieden standaard dekking aan tegen schade bij diefstal, maar stellen aangifte bij de politie verplicht voordat schades kunnen worden verhaald. Dit betekent dat waarschijnlijk maximaal 30% van alle fietseigenaren zijn fiets verzekerd. Fietsen die wel worden verzekerd zijn vaak waardevoller dan de gemiddelde fiets. Dat blijkt uit onderzoek¹ van Vergelijkdirect.com op
lees verder

Tegenwoordig meer dan 10.000 extra snelle e-bikes in het verkeer
Monday 11 December 2017 | Levi

In Nederland rijden tegenwoordig meer dan 10.000 extra snelle elektrische fietsen rond die een trapondersteuning hebben tot 45 kilometer per uur. Van alle eigenaren, zijn er 70% tussen de 45 en 65 jaar oud. Sinds 1 januari is het verplicht om het bekende gele plaatje te voeren, het zogeheten bromfietskenteken. Bij dit gele kenteken, is het ook verplicht om een helm te dragen, net als op een scooter. Daarbij is het verplicht om op de rijbaan te rijden en niet
lees verder