Autoverzekering duurder door waterschade
AutoverzekeringExpert autoverzekering
Leestijd ca. 3 min • 24-05-2018
Expert autoverzekering • Leestijd ca. 3 min • 24-05-2018
De afgelopen jaren kampt de wereld met een verandering van het klimaat. Deze klimaatverandering zorgt voor steeds meer extreme regen- en hagelbuien, en als gevolg daarvan waterschade. Door de extra waterschade wordt bijvoorbeeld je autoverzekering duurder. De kosten voor de waterschade zullen, naar verwachting van het Verbond van Verzekeraars, worden doorberekend aan de klanten van verzekeraars. Dit komt omdat verzekeraars het aantal schademeldingen al heeft zien toenemen als gevolg van de klimaatverandering. Het Verbond van Verzekeraars vindt echter niet dat de klanten van verzekeraars hier de dupe van moet zijn. Zij vinden dat de gemeentes hun verantwoordelijkheid moeten nemen om de waterschade in te dammen. Doen gemeentes dit niet, dan zullen de inwoners van die gemeentes in de toekomst kunnen worden belast met extra kosten. Hierdoor wordt je inboedel-, opstal- en/of autoverzekering duurder. Zonder maatregelen van gemeentes kan de waterschade met een kwart miljard euro toenemen per jaar.
Autoverzekering
Gemeentes zullen dus echt hun verantwoordelijkheid moeten nemen volgens het Verbond van Verzekeraars. Verzekeraars hebben op dit moment nog niet genoeg informatie over de waterschade per gemeente, maar zodra ze dat wel hebben, zullen er per gemeente verschillende premies worden ingevoerd.
De premies voor autoverzekeringen liggen al jaren flink uiteen per gemeente. In een stad als Rotterdam ben je gemiddeld honderden euro’s meer kwijt voor een autoverzekering dan wanneer je in een dorpje in het noorden van Nederland woont. Rotterdammers zullen dus nog meer premie moeten gaan betalen voor hun autoverzekering als de Rotterdamse gemeente geen maatregelen neemt tegen de toenemende regen- en hagelbuien.
Klimaatstresstest
In de komende twee jaar zullen alle gemeentes worden getest. Zij zullen allen een klimaatstresstest moeten doen om te zien waar het overtollige water na een regenbui naartoe stroomt. Veel gemeentes hebben al maatregelen genomen, maar er zijn nog enkele gemeentes over waar inwoners zelf hun regenpijp van het riool moeten loskoppelen om het overtollige water tegen te gaan.
Woningeigenaren moeten zelf zorgen voor het regenwater dat op hun grond valt. Bij een extreme regenbui is het handig om een regenton, een kuil of een vijver in de tuin te hebben. Hier kan het meeste water dan in kwijt. Maar hoeveel mensen hebben er nou een regenton of vijver in hun tuin? veel tuinen zijn betegeld. Hierdoor komt veel regenwater in het riool terecht, maar het riool is nog lang niet overal klaar voor de extreme plonsbuien die in de nabije toekomst worden verwacht.
Maatregelen
In de afgelopen jaren hebben enkele gemeentes gepoogd maatregelen te verzinnen om inwoners zelf het regenprobleem te laten oplossen. In 2016 wilde bijvoorbeeld de gemeente Laren dat alle inwoners het regenwater van hun daken zelf opvingen. Deden inwoners dit niet, dan riskeerde ze een boete van €4.000,-. De uitvoering van deze maatregel ging echter wat minder. Een inwoner, Evert Lammers, berekende dat hij zeventig regentonnen in zijn tuin nodig zou hebben om al het regenwater van zijn dag op te vangen. Een alternatieve oplossing zou hem een paar duizend euro kosten. Na het horen van deze cijfers besloot gemeente Laren af te zien van deze plicht.
Stijgende premie autoverzekering
Er bestaat dus een reële kans dat de autoverzekering duurder wordt in de komende jaren zal stijgen. In 2017 werden autoverzekeringen ook al een stuk duurder. Gemiddeld stegen de premies namelijk tussen de 13% en 20%. Dit kwam onder andere door de extra schade van regen- en hagelbuien. Door de huidige klimaatveranderingen zal je autoverzekering duurder worden in de komende jaren.
Lees meer over:
-
E-bike verzekering
-
Premies motorverzekeringen stijgen fors: waar moet je op letten?
-
No-claim beschermer op zijn retour: waarom steeds minder verzekeraars dit aanbieden
-
Univé aanhangwagenverzekering
-
Nu ook zakelijke autoverzekeringen vergelijken bij Vergelijkdirect.com!
-
Brommobielen steeds populairder: 5 tips voor de beste verzekering