Autoverzekering

Zorgeloos onderweg
De nummer 1 in autoverzekeringen vergelijken
> Verzekeringen > Autoverzekering

Autoverzekering vergelijken

Een autoverzekering is verplicht in Nederland. Uiteraard mag je zelf weten welke verzekering je bij je auto afsluit. Kies je voor een scherpe premie of wil je juist een zo goed mogelijke dekking? We helpen je graag bij het vergelijken van een WA, Allrisk of WA+ autoverzekering. Ook kun je bij ons terecht voor het vergelijken van een oldtimerverzekering.

Waar ben je voor verzekerd?

Er zijn drie soorten dekkingen waaruit je kunt kiezen: de WA, WA beperkt casco of allrisk autoverzekering. Maar wat dekken deze verzekeringen nu precies? Speciaal voor jou hebben wij hieronder een overzichtje gemaakt van de basisverzekeringen en wat deze autoverzekeringen dekken.
WA: Schade aan anderen.
WA beperkt casco: Schade aan anderen, diefstal, brand, aanrijding met een dier en ruitschade.
Allrisk: Schade aan anderen, diefstal, brand, aanrijding met een dier, ruitschade, schade aan eigen auto en vandalisme.

WA, WA+ of all risk.

Het is dus verplicht in Nederland om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten, bij iedere auto. Met een WA verzekering ben je verzekerd voor de schade die jij aan andere auto’s toebrengt. Maak je dus schade aan een ander voertuig, of iemand anders maakt schade aan jouw voertuig, dan wordt dat dus gedekt. De schade die jij zelf veroorzaakt aan je eigen auto, wordt helaas niet gedekt. Als je hiervoor ook verzekerd wilt zijn, dan is het verstandig om een WA + verzekering af te sluiten voor je auto. Je kan zelf beslissen hoe jij jouw WA + verzekering aanvult. Bij een WA + Beperkt casco wordt er schade aan je eigen auto gedekt. Dit betreft schades door brand, diefstal, ruitbreuk, storm of een botsing met dieren. Met deze verzekering zijn dus de veelvoorkomende schades gedekt. Wil je volledig gedekt zijn, ook als de schade voor jouw auto je eigen schuld is? Sluit dan een WA +  Volledig casco af (ook wel all risk autoverzekering genoemd). Dan is je auto verzekerd voor alle soorten schade, dus ook als het je eigen schuld is.

Schadevrije jaren

Schadevrij jaren is een lastig begrip omdat veel mensen verschillende definities van het begrip te horen krijgen. Het is belangrijk om te weten wat het nou precies is, omdat het erg van belang kan zijn voor de premie van je autoverzekering. Als je een autoverzekering hebt afgesloten, bouw je schadevrije jaren op. Voor ieder jaar dat je geen schade hebt, word je beloond en klim je op de zogenaamde bonus/malus ladder. Je positie op de bonus/malus ladder is van toepassing voor je autopremie, want bij elk schadevrij jaar stijgt de no-claim korting. De no-claim korting is bepalend voor de hoogte van jouw premie. Als je één jaar schadevrij rijdt, stijg je op de ladder, dus in dit geval ‘bonus’. Je wordt beloond voor het feit dat je een jaar schadevrij hebt gereden. Als je een ongeluk veroorzaakt hebt wat jouw schuld is, en je claimt vervolgens schade bij je verzekeraar, dan ga je vier of meer jaren achteruit op de bonus/malus ladder. Het is dus ook mogelijk om in de min te staan. Wil je meer weten over schadevrije jaren en de bonus/malus ladder? Klik dan hier voor meer informatie.

Oldtimerverzekering

Oldtimers zijn prachtige voertuigen en mensen zijn er maar al te zuinig op, en terecht. Sommige mensen gebruiken ze af en toe of bijvoorbeeld alleen in de zomer. Dit heeft onder andere te maken met de angst van de eigenaren voor schade aan de klassieker. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt dus ook voor een oldtimer. Helaas zijn de reparatiekosten voor een oldtimer vaak ontzettend duur, en daarom is het verstandig om je oldtimer te laten verzekeren zodat je zonder zorgen de weg op kan. Er zijn diverse verzekeraars waar het mogelijk is om je oldtimer te laten verzekeren met eens speciale oldtimerverzekering. Over het algemeen komt een auto in aanmerking voor deze verzekering als de oldtimer tussen de 15 en 25 jaar oud is. Het kan ook zo zijn dat de oldtimer in kwestie een bepaald aantal kilometer per jaar moet hebben afgelegd, bijvoorbeeld minder dan 7500 kilometer per jaar. Dit geeft aan dat de oldtimer alleen voor de hobby wordt gebruikt, en niet als voertuig dat dagelijks gebruikt wordt. Net als bij een gewone autoverzekering, kun je vaak kiezen uit verschillende oldtimerverzekeringen, Zoals een WA oldtimerverzekering of een allrisk oldtimerverzekering.

Wil je overstappen van autoverzekering?

Als je denkt dat jouw huidige autoverzekering niet bij je past, te duur is of simpelweg niet goed genoeg is, dan kun je ervoor kiezen om over te stappen van autoverzekering. Door over te stappen kun je geld besparen om je maandpremie. Als je van plan bent om te overstappen van autoverzekering, moet je goed checken of je oude autoverzekering langer dan 12 maanden loopt. Elke autoverzekering kun je na 12 maanden namelijk opzeggen. Daarnaast zijn er ook een aantal autoverzekeringen dagelijks opzegbaar! Bij deze autoverzekeringen kun je, rekening houdend met een opzegtermijn van één maand, dagelijks opzeggen en dus overstappen. Meer informatie over overstappen van autoverzekering vind je hier.

Het eigen risico voor je autoverzekering

Ook bij je autoverzekering wordt in sommige gevallen een eigen risico gehanteerd. Er zijn verzekeraars waar geen eigen risico aanwezig is, maar in de meeste gevallen is dit wel het geval. Hier betaal je dan meestal een standaard eigen risico van 130 tot 150 euro. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Maar veel autoverzekeraars bieden ook een aantrekkelijke premie zonder een verplicht eigen risico. Wil je meer weten over het eigen risico van je autoverzekering? Klik dan hier voor meer informatie. Ook beschik je soms over de mogelijkheid om je eigen risico af te kopen. Als je wilt weten hoe dat in zijn werk gaat, klik dan hier voor meer informatie.

Vergelijk en bespaar op jouw autoverzekering

Je kunt op een heleboel manieren besparen op jouw autoverzekering. Één daarvan is om verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Door te vergelijken krijg je alleen de autoverzekeringen te zien die bij jouw wensen en behoeftes passen. Er zijn namelijk een hoop autoverzekeringen met een hoop verschillende premies, en het kan voorkomen dat je daardoor door de bomen het bos niet meer ziet. Wij helpen je graag bij het zoeken van de beste en voordeligste autoverzekering. Waar wacht je nog op? Vergelijk en bespaar bij Vergelijkdirect.com

Verzekeraars

We hebben van alle vergelijkers het breedste aanbod aan verzekeraars. In onderstaand overzicht zie je met welke verzekeraars wij een partnerschap hebben.

aon
hoyhoy
fbto
independer
deltalloyd
nationalenederlanden
ditzo
anwb
knmv
onnaonna
allsecur
centraalbeheer
meeus
zelf
polisdirect
hema
inshared
unive
aegon
ohra
witgeld

Reviews

Het onderstaande resultaat komt van VerzekeraarsInBeeld. Dit gebeurt in opdracht van het Verbond van Verzekeraars. Verzekeraars vinden het belangrijk dat zij open zijn over hun prestaties. In 2017 doen 48 verzekeraars mee aan het onderzoek.

Het onderzoek is in opdracht van het Verbond van Verzekeraars uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar TNS.

Veelgestelde vragen

Wat zijn mijn schadevrije jaren?

Je schadevrije jaren zijn het aantal jaren dat je zonder schade te declareren in je auto rijdt, gedurende de looptijd van je autoverzekering! Verzekeraars hanteren een bonus/malus-ladder waarmee je korting op je maandpremie stijgt naarmate je meer schadevrije jaren opbouwt. Je kunt enkel schadevrije jaren opbouwen als een autoverzekering op je eigen naam staat. In enkele gevallen kun je je schadevrije jaren overdragen (bijvoorbeeld bij een scheiding of bij overlijden). Uiteraard kun je schadevrije jaren meenemen naar andere verzekeraars. Bij een overstap naar een andere verzekeraar behoud je dan je bonus/malus korting.

Hoe kan ik een autoverzekering vergelijken?

Op onze website kun je eenvoudig een groot aantal autoverzekeringen vergelijken. We berekenen binnen 2 minuten de maandpremie op basis van de door jou ingevoerde gegevens. We vragen je kenteken, geboortedatum, postcode, schadevrije jaren, gewenste dekking (WA, WA Plus of All risk), je leeftijd waarop je je rijbewijs hebt gehaald en het aantal kilometers dat je jaarlijks aflegt met je auto. Met deze ingevoerde gegevens berekenen we alle premies bij een groot aantal verzekeraars. Vervolgens zie je in een eenvoudig overzicht welke autoverzekeringen voldoen aan de door jou ingevoerde gegevens.

Kan ik gratis overstappen?

Veel verzekeraars hanteren een opzegtermijn van 1 maand. Wil je overstappen naar een andere autoverzekering? Kijk dan onderstaand welke mogelijkheden je hebt.

Je hebt een andere verzekering voor je auto gevonden?

Indien je een andere autoverzekering hebt gevonden moet je goed checken of je oude verzekering langer dan 12 maanden loopt. Elke autoverzekering kun je na 12 maanden namelijk opzeggen. Daarnaast zijn er ook een aantal autoverzekeringen dagelijks opzegbaar! Bij deze autoverzekeringen kun je, rekening houdend met een opzegtermijn van één maand, dagelijks opzeggen en dus overstappen!

Je hebt je auto verkocht?

Heb je je auto verkocht? Dan kun je je autoverzekering schriftelijk stopzetten door een (kopie) van het vrijwaringsbewijs naar je autoverzekeraar te sturen. Uiteraard kun je dit ook doen als je autoverzekering korter dan 12 maanden loopt. In veel gevallen krijg je dan de teveel betaalde premie(s) teruggestort. Sommige autoverzekeraars houden hierbij administratiekosten in.

Oude auto verkocht, nieuwe auto gekocht?

Als je je oude auto hebt verkocht en een nieuw auto hebt gekocht kun je je huidige autoverzekering verlengen (met daarin de polis opgemaakt aan de hand van je nieuwe auto) en daarna, rekening houdend met een opzegtermijn van één maand, je huidige verzekering opzeggen om vervolgens een nieuwe autoverzekering bij een andere autoverzekeraar af te sluiten.

Tip autoverzekering overstappen

Ga je overstappen? Zorg er dan altijd voor dat je je oude verzekering, het liefst aangetekend, schriftelijk opzegt! Veel online verzekeraars kunnen je huidige autoverzekering ook voor je opzeggen. Je kunt dit dan aangeven tijdens het afsluiten van een nieuwe autoverzekering, op de website van je nieuwe autoverzekeraar.

Is het mogelijk om een autoverzekering te vergelijken voor een geïmporteerde auto?

Op het moment dat een voertuig dat niet op de Nederlandse prijslijsten
voorkomt wordt geïmporteerd, zijn daar over het algemeen te weinig
gegevens van bekend om met zekerheid de juiste waarden achter het
voertuig te hangen. Deze kentekens worden dan door Autotelex niet aan
een voertuig gekoppeld.

Voor geïmporteerde voertuigen die in dezelfde uitvoering ook op de
Nederlandse markt zijn uitgebracht worden de kentekens wel gekoppeld
omdat hiervan wel de achterliggende informatie bekend is.

Het kan dus voorkomen dat van bepaalde geïmporteerde voertuigen geen
informatie naar voren komt in uw webservice.

Op het moment dat er geen gegevens bij het kenteken gevonden worden kan
er dus ook geen vergelijking gemaakt worden.

Wat is de opzegtermijn van mijn autoverzekering en wanneer kan ik deze opzeggen?

Als je autoverzekering langer dan een jaar loopt, dan kun je jouw polis dagelijk opzeggen met een opzegtermijn van één maand. Gelukkig is het opzeggen met de loop der jaren veel eenvoudiger geworden. Bijna alle verzekeraars hebben namelijk afgesproken dat je je autoverzekering na het eerste jaar op ieder moment mag opzeggen. De verzekering wordt dan één maand later stopgezet. Als je binnen een jaar wilt opzeggen, dan heb je te maken met een opzegtermijn.

Is mijn buitenlands rijbewijs hier in Nederland ook geldig?

Als je in Nederland komt wonen, dan kun je tijdelijk gebruik maken van je rijbewijs die je in het buitenland hebt behaald. De tijd van gebruik is afhankelijk van het land waar jij je rijbewijs hebt behaald. Na die periode moet je over een Nederlands rijbewijs beschikken. Je kunt alleen je buitelands rijbewijs omwisselen wanneer je in Nederland woonachtig bent en over een geldig verblijfsvergunning beschikt. Bij de RDW kun je je rijbewijs inwisselen voor een Nederlands rijbewijs, mits je je rijbewijs hebt behaald in de volgende landen:

 • Andorra
 • Aruba
 • België
 • Bulgarije
 • Cyprus
 • Denemarken
 • Duitsland
 • Estland
 • Finland
 • Frankrijk
 • Griekenland
 • Hongarije
 • Ierland
 • IJsland
 • Italië
 • Jersey (Staten van)
 • Letland
 • Liechtenstein
 • Litouwen
 • Luxemburg
 • Malta
 • Man (eiland)
 • Monaco
 • Nederlandse Antillen
 • Noorwegen
 • Oostenrijk
 • Polen
 • Portugal
 • Roemenië
 • Slovenië
 • Slowakijë
 • Spanje
 • Tsjechië
 • Verenigd Koninkrijk
 • Zweden
 • Zwitserland

Als jij je rijbewijs niet in de bovenstaande landen hebt behaald, dan zal je een Nederlands rijbewijs moeten halen. Als je in Nederland komt wonen, kun je je oude rijbewijs nog 185 dagen gebruiken, daarna is hij ongeldig en zal je een Nederlands rijbewijs moeten halen.

Ik kan bij geen één autoverzekering terecht, wat nu?

Het kan zijn dat je de afgelopen jaren veel schade hebt gereden, of veel schuld heb gehad bij je vorige autoverzekeraar waardoor je als wanbetaler gemeld stond bij het CVZ. Veel autoverzekeraars zijn dan geneigd je niet te accepteren. Je kunt dan bijna altijd terecht bij Rialto verzekeringen. De premies van Rialto verzekeringen zijn gemiddeld wel hoger dan overige verzekeraars.

Stel, ik wil een proefrit maken. Ben ik dan verzekerd?

De garage, autodealer of particuliere verkoper die je een proefrit aanbiedt moet verzekerd zijn voor proefritten. Je moet dus altijd verzekerd zijn, als het goed is. Voor alle zekerheid, vraag het dan na aan de garage, autodealer of particulier verkoper. Er kan ook sprake zijn van een eigen risico, vraag ook dit even na. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Wat moet ik doen als ik een nieuwe auto gekocht heb, en het kenteken niet in het systeem staat van Autotelex?

Als je een nieuwe auto hebt gekocht, kan het natuurlijk zo zijn dat je kenteken nog niet in het systeem van Autotelex staat. Autotelex registreert alle kentekens van alle voertuigen met het RDW kentekenregister. Als je jouw kenteken registreert, is je kenteken de volgende dag verwerkt en is het bekend in de webservice.

Wat is de zogenaamde 'zwarte lijst'?

Op het systeem vertrouwelijke mededelingen en malusregistratie, ook wel de zwarte lijst genoemd, vermeldt mensen die zijn geweigerd door een verzekering of hebben opgezegd. ook mensen met een ontzegging van de rijbevoegdheid en negatieve schadevrije jaren (maluspositie) staan op de lijst vermeld.

Deze zwarte lijst wordt bijgehouden door Stichting Centraal Systeem (CIS) voor in Nederland werkzame verzekeringsmaatschappijen. Alleen verzekeraars (niet de tussenpersonen) kunnen een registratie invoeren of verwijderen. Dit blijft 5 jaar op de lijst staan. Mensen met een maluspositie blijven echter vijftien maanden vermeld staan. Wanneer je je op de zwarte lijst bevind, dan wordt je zelden geaccepteerd als je een verzekering probeert af te sluiten.

 

Waarom worden er geen premies getoond voor grijze kentekens?

Bij het vergelijken van autoverzekeringen worden er geen premies getoond voor grijze kentekens. Met een grijs kenteken bedoelen we auto's die bij de RDW staan geregistreerd als bestelauto's met belastingvoordeel. Helas werken wij niet met grijze kentekens en kunnen deze niet vergeleken worden.

Is het mogelijk om een auto te verzekeren als ik nog geen rijbewijs heb?

Dit verschilt, als je nog bezig bent met rijlessen en nog geen praktijk examen gaat doen, dan kun je helaas nog geen autoverzekering op je eigen naam afsluiten. Als je bijna mag afrijden (binnen 2 weken), dan is het bij een aantal verzekeraars mogelijk om een voorlopige verzekering af te sluiten. Als je slaagt en dus je rijbewijs haalt, dan blijf je gewoon verzekerd. Als je zakt, dan wordt de voorlopige verzekering beëindigd.

Nieuws

Straat met meerdere postcodes betekent vaak duurdere autoverzekering
Tuesday 08 December 2015 | Mika Linse

Als je in een straat woont met meerdere postcodes, dan bestaat de kans dat de premie van jouw autoverzekering hoger is dan die van je buurman. Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise in Eindhoven en Zundert. De vergelijkingssite vergeleek de premies per straat in de vijf grote steden, waaronder Eindhoven, en in een aantal plattelandsgemeenten. Verschillende postcodes betekent grotere kans op autodiefstal Dat er prijsverschillen zijn tussen verschillende postcodes is logisch, omdat er in de ene wijk de
lees verder

Verkeerde autoverzekering? Kost je duizenden euro’s!
Monday 26 October 2015 | Mika Linse

Als je een nieuwe auto koopt en een autoverzekering afsluit, moet je goed letten op de nieuwwaarderegeling van je autoverzekering. Kies je voor de verkeerde polis, dan kan dat ervoor zorgen dat je bij diefstal of total loss duizenden euro’s minder vergoed krijgt. Dit blijkt uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Amanda bulthuis van Geld.nl liet het volgende weten: “Veel goedkope allrisk verzekeringen kennen alleen het eerste jaar een nieuwwaarderegeling. Krijg je na het eerste jaar te maken
lees verder

Vrouwen het meest kritisch op rijgedrag partner
Saturday 24 October 2015 | Mika Linse

Bijna driekwart van de Nederlandse stellen met een auto geeft toe opmerkingen over de rijstijl van hun partner, dit blijkt uit een onderzoek van ANWB autoverzekering. Vrouwen hebben het meeste kritiek op het rijgedrag van hun partner, want 77 procent geeft dit toe, tegenover 65 procent van de mannen. Redenen om kritisch te zijn Vrouwen hebben verschillende redenen om de spanning in de auto op te voeren. Dit zijn de populairste: De partner rijdt te snel of te langzaam (35%),
lees verder

Privégegevens delen betekent premiekorting
Saturday 10 October 2015 | Mika Linse

Achmea wil korting op de premie geven aan klanten als zij bereid zijn hun privégegevens te delen met de verzekeraar. Achmea laat weten dat het hier alleen om schadeverzekeringen gaat, zoals auto- of woonverzekeringen. Voor de zorgverzekeringen is dit niet het geval, hier zullen geen privégegevens worden gevraagd. Google Nest Achmea wil gaan werken met Google Nest. Google Nest is een slimme thermostaat met een ingebouwde rookmelder en koolmonoxidemelder. Achmea geeft aan dat je door deze methode veiliger woont en
lees verder

Utrecht duurste stad om personenauto te verzekeren
Tuesday 01 September 2015 | Mika Linse

Utrecht is samen met Den Haag en Den Bosch de duurste provinciehoofdstad om je personenauto te verzekeren. Utrecht staat op nummer 1 met een gemiddelde premie van 30,61 euro per maand. Assen is de goedkoopste provinciehoofdstadstad om je personenauto te verzekeren. Het verschil tussen Utrecht en Assen loopt zelfs op tot 90 euro. Dit blijkt uit onderzoek van Autoverzekering.nl Gemiddelde premie per provinciehoofdstad Utrecht – 30,61 euro, Den Haag – 29,89 euro, Den Bosch – 29,52 euro, Maastricht – 29,16
lees verder

Autoverzekering wordt eerlijker
Tuesday 25 August 2015 | Mika Linse

Als je schade veroorzaakt en dit vervolgens claimt bij jouw autoverzekering, dan raak je een deel van de no-claim korting kwijt. Hoeveel terugval dat betekent in schadevrije jaren, was tot op heden nooit erg duidelijk. Vanaf 1 januari 2016 moet hier verandering in gaan komen. Nieuwe regels Alle verzekeraars gaan in dit soort gevallen dezelfde regels toepassen. De regels bieden meer eerlijkheid en duidelijkheid. Voor ieder jaar waarin er geen schade wordt geclaimd, bouwt de verzekeringnemer 1 schadevrij jaar op.
lees verder

Je premie niet op tijd betalen: de gevolgen
Monday 27 July 2015 | Mika Linse

Het kan iedereen overkomen: de premie van je autoverzekering is niet afgeschreven of je bent vergeten te betalen. Dit komt het vaakst voor bij mannen die net een autoverzekering hebben afgesloten. Maar wat zijn de precieze gevolgen als je de maandpremie niet op tijd of helemaal niet betaalt? Autoverzekering stopgezet bij niet betalen premie Als je te laat jouw autopremie betaalt, dan krijg je een incassoherinnering van jouw verzekeraar. Maak je vervolgens de premie nog niet over? Dan zal de
lees verder

Jonge automobilisten worden beloond voor goed rijgedrag
Tuesday 14 July 2015 | Mika Linse

Interpolis en Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zijn een groot experiment gestart, waarbij onder andere 480 jongeren tussen de 18 en 25 jaar via trainingsmethoden worden getest op hun rijvaardigheid. Door middel van dit grote experiment moet het aantal ongevallen en schades onder jonge automobilisten fors teruggedrongen worden. Interpolis wil daling van ongevallen zien Volgens Interpolis moet het aantal ongevallen onder de betreffende groep met een kwart gaan dalen, zo liet ook Patty Jansen van Interpolis weten: ”We onderzoeken of
lees verder

Autoverzekering wordt mogelijk duurder
Tuesday 14 July 2015 | Mika Linse

De kans is sterk aanwezig dat de autoverzekering duurder wordt. Het afgelopen jaar moesten de autoverzekeraars 300 miljoen euro meer uitkeren op verzekeringen dan er aan premies binnenkwam. Er is dus een groot tekort aan geld voor de autoverzekeraars. De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich als toezichthouder al langer zorgen over de situatie en over de financiële positie van de autoverzekeraars. Dit komt door de enorme concurrentie in de markt. De toezichthouder wilt dat de verzekeraars maatregelen hiervoor gaan nemen.
lees verder

Met de auto op vakantie? Check altijd je autoverzekering!
Friday 26 June 2015 | Mika Linse

Ieder jaar kiezen veel Nederlanders ervoor om met de auto naar het buitenland op vakantie te gaan. Uiteraard wordt er dan zorgvuldig gekeken naar de auto zodat deze goed voorbereid is voor de reis. Toch wordt er vaak iets vergeten wat er belangrijk is: de autoverzekering. In dit artikel staan belangrijke zaken waar je op moet letten als je op vakantie gaat naar het buitenland! Dekking autoverzekering in het buitenland Een standaard WA autoverzekering biedt dekking in het buitenland als
lees verder