Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

Event Data Recorder: wat gebeurde er bij een auto-ongeluk?

dinsdag 20 maart 2018 | Bart Houtman

Het Verbond van Verzekeraars wil graag dat auto’s een zwarte doos krijgen waarmee alle informatie tijdens een rit wordt opgeslagen. Met deze zwarte doos kan namelijk worden vastgesteld wie er schuldig was bij een ongeluk. Deze zwarte doos wordt een Event Data Recorder genoemd.

Opgeslagen gegevens

De Event Data Recorder kan verschillende gegevens registreren. De gegevens die worden opgeslagen zijn:

¢ Airbags geactiveerd
¢ Dragen van de gordel
¢ Exacte locatie
¢ Gebruik telefoon tijdens crash
¢ Remweg
¢ Snelheid

Auto’s zullen worden uitgerust met verschillende sensoren. Deze sensoren verzamelen alle bovengenoemde informatie en sturen dit door naar de Event Data Recorder. Tot acht seconden na een ongeluk, nadat de airbags zijn geactiveerd, wordt er nog informatie verzameld en doorgestuurd.

Na een ongeluk kan een onafhankelijke partij, zoals de politie, de informatie van de Event Data Recorder uitlezen. Hierdoor kunnen verzekeraars snel bepalen wie er schuldig was aan een ongeluk.

Steun voor EDR

Het idee van de Event Data Recorder is met veel enthousiasme ontvangen door de ANWB, de politie en Veilig Verkeer. Zij vinden het ook belangrijk dat er na een ongeval meteen duidelijk is wie de schuldige was. Wel moet er, volgens een woordvoerster van de politie, één standaard komen die voor alle merken werkt. Anders krijg je misschien oneerlijke data.

Autofabrikanten

Op dit moment verzamelen auto’s ook al steeds meer real time’ data over het verkeer, de prestaties van de auto en over hoe de bestuurder van een auto rijdt. Dit betekent dat autofabrikanten zelf al veel informatie hebben. Het probleem is echter dat autofabrikanten deze data zelf willen beheren en enkel tegen betaling willen delen met derden. Het Verbond van Verzekeraars is fel tegen dit idee. Zij willen dat consumenten zelf de baas zijn over hun eigen autodata.

Uitgekeerde schadevergoedingen

Ieder jaar wordt er zo’n €14 miljard aan schadevergoedingen uitgekeerd aan slachtoffers van een ongeluk. Deze €14 miljard wordt verdeeld over 900.000 claims.

Lees hier meer over de autoverzekering