Verschillende soorten fietsverzekering?

Er zijn twee verschillende soorten fietsverzekeringen te verkrijgen op de markt, namelijk de aflopende en de doorlopende fietsverzekering. Wat is het verschil tussen deze verzekeringen?

Verzekeraars hebben ervoor gekozen om twee varianten van aflopende fietsverzekeringen op de markt te brengen, namelijk de drie en de vijfjarige variant, waarbij de premie in één keer betaald dient te worden. Het voordeel hiervan is dat je direct klaar bent en dat de verzekering niet automatisch doorloopt. Het nadeel van deze verzekering is dat wanneer je fiets gestolen wordt na bijvoorbeeld 3 maanden, je wel al de premie van de gehele looptijd hebt betaald.

De andere type verzekering is de doorlopende fietsverzekering. Deze is maandelijks opzegbaar, dit is direct het grote voordeel ten opzichte van de aflopende fietsverzekering. Echter, is over het algemeen de prijs van de doorlopende fietsverzekering hoger dan van de aflopende. De verzekeraar weet immers niet welke omzet ze gaan maken op jouw fiets.

Waarom moet ik mijn fiets verzekeren voor de eerste drie jaar? En waar moet ik op letten bij mijn fietsverzekering?

Nieuwe fietsen zijn in trek bij criminele organisaties. Je e-bike of je nieuwe mountainbike of racefiets worden graag door deze organisaties meegenomen en in het Oostblok weer verhandeld. Dagelijks worden er in Nederland 311 fietsen gestolen, er is dus een grote kans dat dit jou ook kan overkomen. Als je fiets na 2,5 jaar wordt gestolen, maar je hebt hem voor 3 jaar verzekerd, dan krijg je de nieuwwaarde van je fiets terug na 2,5 jaar zodat je direct weer een vergelijkbare fiets kunt aanschaffen! Na 3 jaar is de waarde van je fiets zodanig gedaald dat deze niet meer geheel vergoed wordt door de verzekeraar. Na 3 jaar wordt de dagwaarde van de fiets vergoed, terwijl je premie betaald over de nieuwwaarde!

 

Vergelijk direct mijn fietsverzekering