Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

Zes tips voor het afsluiten van een inboedelverzekering

donderdag 25 mei 2023 | Laura

De spullen in je huis zijn je veel waard. Het maakt namelijk van je huis een thuis. Je meubels, laptop, bril en andere losse spullen in je woning worden inboedel genoemd. In geval van brand, lekkage of diefstal kunnen jouw spullen schade oplopen. Daarom is het aan te raden om een inboedelverzekering af te sluiten. Maar waar moet je dan op letten? En welke verzekering past het beste bij jou? We geven je zes tips!

1. Combineer met je opstalverzekering

Woon je in een koophuis? Combineer je inboedelverzekering dan met je opstalverzekering. Met de opstal- of woonverzekering verzeker je de schade aan je huis. Sluit je ook een inboedelverzekering af? Dan heb je zowel je woning als de spullen in je woning verzekerd. De tip hierbij is om voor beide verzekeringen dezelfde verzekeraar te kiezen. In geval van schade door brand of lekkage voorkomt dit discussies tussen verzekeraars. Kies je wel verschillende verzekeraars? Dan wijzen ze mogelijk naar elkaar als er schade vergoed moet worden. In dat gedoe heb je natuurlijk geen zin. Sluit de verzekeringen daarom bij dezelfde verzekeraar af.

2. Check je eigenaars- of huurdersbelang

Woon je in een koopappartement of huurhuis met een Vereniging van Eigenaren? Dan is deze tip voor jou. Toen je in jouw woning trok, heb je waarschijnlijk veranderingen aangebracht. Bijvoorbeeld een nieuwe vloer of keuken. Of zonnepanelen op het dak. Deze verbeteringen worden huurders- of eigenaarsbelang genoemd. Heeft de vorige bewoner bepaalde dingen in de woning aangepast die jij bij de overdracht hebt overgenomen? Dan valt dat ook onder het belang. De verhuurder van de woning heeft deze aanpassingen aan opstal of inboedel niet verzekerd via de VvE. Daarom is het slim om dit zelf te verzekeren.

Via de inboedelverzekering is het vaak mogelijk om een aanvullende dekking voor eigenaars- of huurdersbelang af te sluiten. De aanpassingen die jijzelf of een vorige bewoner heeft aangebracht worden dan verzekerd. Je kunt deze aanvullende dekkingen alleen afsluiten als je eigenaar bent van een koopappartement of huurwoning. Bij een appartement spreken we over eigenaarsbelang. Als je een woning huurt, wordt gesproken over huurdersbelang.

3. Eigen schuld schades?

Stoot je zelf iets om of valt er iets kapot? Als dit je eigen schuld is, is dit niet altijd verzekerd. Zeker niet als je een basis inboedelverzekering hebt gekozen. Daarom raden we je aan om een uitgebreidere of allrisk inboedelverzekering af te sluiten. Een ongelukje zit namelijk in een klein hoekje. Met allrisk zijn schades die jouw eigen schuld zijn vaak verzekerd. Kijk dus goed naar de verschillende dekkingen.

4. Eigen risico

Bedenk welk eigen risico je kiest. Vaak kun je bij een verzekering tussen verschillende bedragen kiezen. Kies je voor een hoog eigen risico? Dan betaal je in geval van schade aan je inboedel eerst zelf een bedrag. Dit is maximaal de hoogte van je eigen risico. Maar kies je voor een laag eigen risico of misschien wel geen eigen risico? Dan betaal je minder of niets in geval van schade. De verzekeraar vergoedt de schade dan. Met een hoog eigen risico betaal je minder premie. Maar met een laag eigen risico ben je er zeker van dat je nooit veel hoeft te betalen.

Wat je ook kiest, kies bewust. Ga je voor een laag eigen risico en claim je al snel schade? Of kies je voor een hoog eigen risico en profiteer je van een lage maandpremie? De kleine schades kun je dan het best zelf betalen.

5. Bewaar aankoopbonnen!

De vijfde tip is om de aankoopbonnen van de spullen in je huis te bewaren. Je bankstel, televisie, kast of een dure vaas. Bewaar altijd alle bonnetjes. Wanneer je schade hebt, kijkt de verzekeraar naar de waarde van de beschadigde inboedel. Als je geen bonnetjes meer hebt, kun je dus niet onderbouwen wat jij voor iets betaalt hebt. De verzekeraar vergoedt dan vaak lagere bedragen dan waar jij jouw spullen voor gekocht hebt. Verder moet je kunnen bewijzen dat jij de beschadigde spullen gekocht hebt. Hiervoor kun je jouw bankafschriften gebruiken.

6. Inboedelverzekeringen vergelijken

Bij het zoeken naar de perfecte inboedelverzekering zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Daarom zijn wij er om je te helpen. We hebben een online vergelijker waarmee jij inboedelverzekeringen kan vergelijken. Vul jouw wensen en eisen in. Je ziet direct de beste resultaten van verschillende verzekeraars. Zo zie je meteen welke verzekeraar het best bij je past. Die optie is gebaseerd op basis van premie en dekking. Hierdoor sluit je hoe dan ook de beste inboedelverzekering voor jou af. Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem gerust eens contact met ons op. We helpen je graag!

Lees hier meer over de inboedelverzekering