Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

Welke ZZP verzekeringen zijn verplicht?

zondag 22 oktober 2023 | Laura

Als je als ZZP’er begint, brengt dat veel voordelen met zich mee. Je wordt eigen baas en bepaalt dus zelf wanneer je werkt, hoeveel je werkt en hoeveel je per uur gaat verdienen. Maar het zelfstandig ondernemen kent ook risico’s. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je geen opdrachten hebt? Als je arbeidsongeschikt raakt of als je aansprakelijk wordt gesteld voor een ongeval? Daar kun jij je voor verzekeren. Maar als ZZP’er hoef je niet alles te verzekeren. Die vrijheid is namelijk het voordeel van zelfstandig zijn. We vertellen je graag welke verzekeringen verplicht zijn en welke verstandig zijn, maar niet verplicht.

Zorgverzekering

Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Dus ook als je ZZP’er bent. Met de basisdekking worden de meest noodzakelijke medische kosten vergoed. Je kunt ervoor kiezen om aanvullende dekkingen te verzekeren, maar dit is niet verplicht. Je bent dan wel beter en uitgebreider verzekerd.

Autoverzekering

Een auto moet altijd minimaal WA verzekerd worden. Hiermee verzeker je de schade die je aan iemand of spullen van een ander toebrengt. Maar als ZZP’er hoef je niet altijd een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Soms is een particuliere autoverzekering voldoende. Welke verzekering je nodig hebt, hangt af van het doel van je auto. Rijd je alleen van je werk naar huis en andersom? Dan is een particuliere autoverzekering helemaal prima. Maar ga je voor je werk vaak op bezoek bij klanten of leveranciers? Dan past een zakelijke autoverzekering beter. Een WA verzekering is in beide gevallen verplicht, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor WA+ of allrisk.

Rechtsbijstandverzekering

Een ZZP rechtsbijstandverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Er is namelijk een grote kans dat je tijdens je werk te maken hebt met verschillende partijen. Denk aan klanten en leveranciers. Je bent hiervan afhankelijk. Als iedereen zijn afspraken nakomt, kun jij gewoon je werk doen. Maar als een leverancier niet levert of een klant de factuur niet betaalt, heb jij een probleem. Hierdoor kunnen conflicten ontstaan en dan wil je er niet alleen voor staan. Voor die gevallen kun je een ZZP rechtsbijstandverzekering afsluiten. Bij ruzies word je dan bijgestaan door een jurist. Kosten voor bijvoorbeeld een advocaat kunnen flink oplopen. Met deze verzekering hoef je zelf geen juridische kosten meer te betalen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als zelfstandig ondernemer ben je verantwoordelijk voor het werk dat je verricht. In de meeste gevallen zal dit probleemloos verlopen. Maar het kan voorkomen dat je een verkeerd advies geeft of de geheimhoudingsplicht verbreekt. Dit kan vermogensschade voor de klant tot gevolg hebben. Hiervoor ben jij dan beroepsaansprakelijk. De vermogensschade kan flink in de kosten lopen. Om te voorkomen dat je dit zelf moet betalen, is het slim om een ZZP beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is als ZZP’er niet verplicht, maar wel verstandig. Tijdens je werk kun je per ongeluk een dure vaas of een beeldscherm van de klant omstoten. Struikelt er iemand over de kabels die je gebruikt en loopt diegene daardoor letselschade op? In die gevallen ben je bedrijfsaansprakelijk. Om de kosten van de schade niet zelf te moeten betalen, is het handig om je tegen deze risico’s te verzekeren.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Deze verzekering is nog geen verplichte verzekering voor ZZP’ers. Maar de overheid wil dit wel een verplichte verzekering maken. De verwachting is dat dit vanaf 1 januari 2027 het geval is.

Voor nu kun je dus nog zelf bepalen of jij je tegen arbeidsongeschiktheid verzekert. Met een ZZP arbeidsongeschiktheidsverzekering verzeker je jezelf tegen inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid. Je kunt arbeidsongeschikt raken door een ziekte of ongeval. Je kunt je werk dan tijdelijk of nooit meer uitvoeren. In sommige situaties kun je nog iets vergelijkbaars doen. In andere situaties zal je helemaal niet meer kunnen werken. Omdat je als ZZP’er zelf verantwoordelijk bent voor je inkomsten is deze verzekering heel erg aan te raden. Zo weet je zeker dat je, wat er ook gebeurt, verzekerd bent van een inkomen.

Verplichte verzekering ZZP

Kortom, er zijn maar weinig verplichte verzekeringen voor ZZP’ers. Je bepaalt zelf welke risico’s jij wil verzekeren. Om de beste zakelijke verzekeringen voor jouw onderneming te vinden, helpen we je graag. Via ons kun je een gratis offerte aanvragen. Je geeft aan welke verzekering je wil afsluiten. Wij gaan voor je aan de slag en vergelijken verzekeringen voor je. Door onze jarenlange ervaring en door onze samenwerkingen met verzekeraars vinden we altijd de beste prijs en dekking voor jouw onderneming. Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem gerust eens contact met ons op. We helpen je graag!