Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

Collectieve zorgverzekering

donderdag 20 september 2018 | Bart Houtman

Bij het afsluiten van een zorgverzekering kun je kiezen tussen een normale zorgverzekering of een collectieve zorgverzekering. Bij een normale zorgverzekering kies je zelf je pakketten uit en hieronder leggen wij jou uit wat een collectieve zorgverzekering inhoudt.

Collectieve zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering wordt door onder andere werkgevers, en commerciële organisaties aangeboden. Je sluit het dus samen met een groep mensen af. Hierbij krijg je korting op je zorgverzekering, omdat de werkgever dan meerdere verzekeringen in één keer afsluit. In totaal zijn er rond de 64.00 soorten collectiviteitsregelingen. Ook wanneer je geen lid bent van een organisatie, kan je een collectieve zorgverzekering afsluiten. Zo is er bijvoorbeeld voor ZZP’ers is er speciale collectieve zorgverzekering, hierbij krijgen zij onder andere een ZZP-zorgcoach. Naast bedrijven zijn er ook collectie zorgverzekeringen voor donoren, alleenstaanden en vegetariërs.

Voordelen

Bij het afsluiten van een collectieve zorgverzekering heb je collectiviteitskorting, hiermee krijg je korting op je premie. De korting zit in de meeste gevallen tussen de 5 en 10 procent in. Bij de aanvullende pakketten, die niet verplicht zijn, kan de korting hoger oplopen. Bij sommige collectieve zorgverzekeringen krijg je bij het afsluiten ook korting op bepaalde hulpmiddelen of krijg je een deel van je lidmaatschap terug. De meeste collectieven geven ook de gezinsleden collectiviteitskorting.

  • Collectiviteitskorting
  • Interessante kortingen

Nadelen

Naast de voordelen van een collectieve zorgverzekering, zitten er ook een aantal nadelen aan. Zo komt het niet voor iedereen altijd voordeliger uit. Volgens de minister van Volksgezondheid, Bruno Bruins, hebben een aantal zorgverzekeraars eerst hun premie verhoogd, voordat de 10 procent korting van het bedrag af wordt gehaald. Hierdoor ontstaat schijn kortingsconstructie. Ook moet je goed onderzoeken welke aanvullingen je nodig hebt, zodat je niet onder- of oververzekerd bent. Denk hierbij aan de fysiotherapie, tandarts en voor brillen/lenzen en werelddekking. Daarnaast kan het zijn dat je bij ontslag, geen recht meer hebt op de bijhorende collectiviteitskorting.

  • Het komt niet altijd voordeliger uit.
  • Het is niet op maat gemaakt, hierdoor kan je onder- of oververzekerd zijn.
  • Bij ontslag, vervalt in de meeste gevallen je collectiviteitskorting.

Hoe kan ik een collectieve zorgverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een collectieve zorgverzekering kan op verschillende manieren. Meestal gebeurt dit via de werkgever of een bepaalde organisatie, zoals je sportvereniging of studie. Zo kunnen 90% van alle burgers in Nederland een collectieve zorgverzekering afsluiten. Maar hoe sluit je de juiste collectieve zorgverzekering af? Oriënteer eerst goed welke pakketten er zijn die het beste bij jouw situatie past. De contracten tussen verzekeraars en verzekerden worden aan het begin van het jaar afgesloten. Hierdoor is het niet mogelijk om tussentijds van collectieve zorgverzekering te veranderen. Sommige werkgevers bieden aparte collectieve afspraken wanneer je met pensioen gaat, dit verschilt per bedrijf. Ook hier geldt wanneer je midden in het jaar met pensioen gaat, je collectieve zorgverzekering doorloopt tot 1 januari.

Vergelijken

Het is belangrijk dat je goed bent verzekerd, om hoge en onverwachte kosten te voorkomen. Op Vergelijkdirect.com kun je direct verschillende (zorg)verzekeringen met elkaar gaan vergelijken. Je kunt bijvoorbeeld zelf je eigen risico bepalen en je hebt een brede keuze uit verschillende pakketten. Wij helpen je daar graag verder met het kiezen van een bijpassende zorgverzekering!

https://vergelijkdirect.com/verzekeringen/zorgverzekering/

Lees hier meer over de zorgverzekering