Bereken je premie

AFM Vergunningnummer 12044269 KiFiD 300.016415

Zorgverzekering 2019

Als je in Nederland woont, ben je wettelijk verplicht om ten minste een basiszorgverzekering af te sluiten. In Nederland is de toegang tot goede zorg opgenomen in de wet. Aanbieders van verschillende zorgverzekeringen zijn wettelijk verplicht om iedere aanvrager van een zorgverzekering te accepteren. Met een basispakket zijn alle kosten voor de meest voorkomende geneeskundige zorg gedekt. Als je een zorgverzekering afsluit, kun je kiezen uit verschillende polissen. Hierbij kun je kiezen tussen onder andere een restitutiepolis, een naturapolis of een tussenvorm. Naast deze polissen bestaat er ook een zogenaamde Pro-life polis. Maar let op, al deze verzekeringsvormen worden door de verschillende verzekeringsmaatschappijen onder verschillende namen aangeboden. Kijk dus goed naar de inhoud van de polis en lees het goed door.

Basiszorgverzekering verplicht

Het is dus verplicht om op zijn minst een basisverzekering af te sluiten. In de verzekeringsvoorwaarden bij je zorgverzekering staat in detail vermeld wat je verzekeraar onder welke voorwaarden dekt. Het kan zijn dat je moet bijbetalen, hoe vaker een bepaalde behandeling moet worden vergoedt. Dat verschilt per verzekeraar. Hoewel sommige voorwaarden per zorgverzekering verschillende, worden deze voorwaarden (bij bijna elke verzekeraar) gedekt:

 • Geneeskundige zorg onder meer verleend door ziekenhuizen, medisch specialisten, huisartsen en verloskundigen
 • Medicijnen en andere geneesmiddelen
 • Medische hulpmiddelen
 • Paramedische zorg waaronder (beperkt) oefentherapie of fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en dieet advies
 • Tandheelkundige zorg tot 22 jaar
 • Specialistische tandheelkunde
 • Kunstgebit
 • Zowel ziekenvervoer per ambulance als zittend vervoer
 • Ziekenhuisverblijf
 • Maximaal 3 IVF behandelingen (reageerbuisbevruchtingen)
 • Kraamzorg

Veranderingen in de zorgverzekering

De samenstelling van het basispakket kan van tijd tot tijd veranderd worden. Meestal vinden eventuele veranderingen bij aanvang van een nieuw jaar plaats. Het is dus verstandig om jaarlijks na te gaan welke belangrijke veranderingen zijn toegepast bij je zorgverzekeraar, en welke veranderingen voor jou van toepassing zijn. Je kunt ieder jaar van zorgverzekeraar overstappen, het is dus slim om de verschillende zorgverzekeringen te vergelijken.

Verschillende zorgverzekering polissen

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor overige polissen. Bij een combinatiepolis worden de natura- en restitutiepolis gecombineerd. Je kunt bij dit type zorgverzekering zelf je zorgaanbieder kiezen. Bij deze polis zullen sommige kosten in natura vergoedt worden, terwijl je bij andere rekeningen de betaling eerst zelf moet voorschieten. Als je een naturapolis afsluit, heb je toegang tot zorg van zorgaanbieders (bijvoorbeeld ziekenhuizen of de huisarts) waar je zorgverzekering een contract mee heeft. Je zorgverzekering betaalt de vergoedingen direct aan de betreffende zorgaanbieders, je hoeft dus geen rekeningen voor te schieten. Een restitutiepolis is meestal iets duurder dan een naturapolis, een restitutiepolis werkt als volgt: Je sluit een restitutiepolis af, je kiest zelf je zorgaanbieder(s), je schiet zelf de kosten van rekening voor en de nota’s kun je vervolgens opsturen naar je verzekeraar die het voorgeschoten bedrag weer terugstort op je rekening. Tot slot heb je nog de Pro-life polis. Deze polis kun je nemen als je behandelingen als abortus, embryoselectie of euthanasie wilt meeverzekeren.

Als je op zoek bent naar een zorgverzekering die bij jou past, vergelijk de zorgverzekeringen dan op onze website.

Zorgverzekering 2019: wat gaat er veranderen?

In 2019 gaan er weer de nodige zaken veranderen aan je zorgverzekering. De vrije artsenkeuze beperken, dat was het voorstel van minister Schippers. Echter is dit voorstel niet doorgegaan en zijn de gevolgen voor de vrije artsenkeuze minimaal geworden door het nieuwe voorstel van de minister. In de komende alinea’s lees je alles over de zorgverzekering in 2019 en wat er precies gaat veranderen.

Vrije artsenkeuze in je zorgverzekering

Op het gebied van vrije zorgkeuze gaat er het een en ander veranderen in het volgende jaar. In eerste instantie werd er een voorstel op tafel gegooid, die de vrije artsenkeuze flink zou gaan beperken. Dit plan kon rekenen op veel kritiek en is daarom weggestemd door de eerste kamer. Om die reden heeft minister Schippers van volksgezondheid een alternatief voorstel naar voren gebracht. In dit voorstel verandert er weinig aan de vrije artsenkeuze. De budgetpolis zoals die er nu is, blijft gewoon bestaan. Dit betekent dat je bij elke zorgverlener terecht kunt en dat het grootste deel van jouw behandeling gewoon vergoed wordt, ook al heeft jouw zorgverzekeraar geen contract met deze zorgverlener. In het vorige voorstel van de minister zou er helemaal niks vergoed worden, als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener zou gaan. Tot slot krijg je korting op je eigen risico als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Dit voorstel is nog niet definitief, later dit jaar zal er meer bekend gemaakt gaan worden over de zorgverzekering in 2019.

Houd deze pagina in de gaten voor nieuws over de veranderingen aan de zorgverzekering in 2019!

Vergelijk jouw zorgverzekering en bespaar!

Ben je benieuwd wat voor jou de goedkoopste en beste zorgverzekering is? Vergelijk dan nu jouw zorgverzekering met alle andere zorgverzekeringen en krijg de perfecte zorgverzekering die het beste bij jouw wensen en behoeften aansluit!

Verzekeraars

We hebben van alle vergelijkers het breedste aanbod aan verzekeraars. In onderstaand overzicht zie je met welke verzekeraars wij een partnerschap hebben.

unive
ohra
fbto
deltalloyd
ditzo
hoyhoy
interpolis
kiemer
zekur
ziezo
salland
unitedconsumers
bewuzt
pno
zilverenkruis
zorgkiezer
vgz
onvz
prolife
defriesland
anderzorg
menzis
energiek
czdirect
cz

Reviews

Het onderstaande resultaat komt van VerzekeraarsInBeeld. Dit gebeurt in opdracht van het Verbond van Verzekeraars. Verzekeraars vinden het belangrijk dat zij open zijn over hun prestaties. In 2017 doen 48 verzekeraars mee aan het onderzoek.

bar75

bar69

bar69

bar72

Het onderzoek is in opdracht van het Verbond van Verzekeraars uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar TNS.

Bewuzt zorgverzekering
27-09-2014 | Annemarij
Klantenservice werkt goed. Ze reageren snel op email. Ik ben tevreden over deze zorgverzekeraar. Ze luisteren naar wat je te melden hebt en nemen het mee in de besprekingen naar zorgaanbieders.
Ditzo zorgverzekering
11-11-2014 | Petronella
Zeer goede verzekering , heb hier zeer goede ervaring mee. Zijn erg correct met vragen te beantwoorden en bieden tevens ook oplossingen aan. Onlangs is kanker geconstateerd bij mijn partner en de hulp en medeleven van Ditzo is bemoedigend voor mij, ze geven je een gerust gevoel van alles wat er geregeld moet worden.Ik ben hier erg blij mee.
Unive Geregeld zorgverzekering
02-11-2014 | Gerrie
De afhandeling van de declaraties gaat vlot en de klantenservice is goed bereikbaar. Over het algemeen dus tevreden over deze zorgverzekering
Zilverenkruis Achmea Basis Exclusief zorgverzekering
22-11-2014 | Machiel
Geen problemen met vergoedingen en contacten. Prijs/kwaliteit moeilijk in te schatten, maar zijn dus wel tevreden.
Menzis TopZorg Budget
30-10-2014 | Ringman
Afhandelingen worden meestal zeer correct uitgevoerd en declaraties van rekeningen snel verwerkt. Verder een prima en overzichtelijke website.
CZ Zorgbewustpolis zorgverzekering
05-11-2014 | Laurens
Mijn apotheker stuurde mij ten onrechte een rekening voor geleverde hulpmiddelen in het eerste halfjaar 2014. Hij had hiervoor een contract met mijn vorige zorgverzekeraar (VGZ), maar niet met CZ. Ik zond deze rekening in naar CZ, die uitbetaling afwees. Daar ik vond, dat mijn apotheker zelf voor zijn fout moest opdraaien, vroeg ik CZ per e-mail wat de normale uitkering geweest zou zijn en wat evt. de eigen bijdrage zou zijn. Twee dagen later werd ik door CZ gebeld, dat ze mij niet de dupe wilde laten zijn van de fout van een apotheker en het bedrag van de rekening onverplicht in zijn geheel aan mij zou uitbetalen. Chapeau!!
OHRA zorgverzekering
25-11-2014 | Hidde
Duidelijke polis, snelle en juiste afhandeling van de gedeclareerde kosten, goed telefonisch bereikbaar. Kortom: een prima zorgverzekeraar.
MEER REVIEWS

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als ik niet verzekerd ben?

Als je in Nederland woont, moet je verplicht een zorgverzekering afsluiten bij een zorgverzekeraar naar keuze. Ben je niet verzekerd? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk een zorgverzekering af te sluiten. Als je niet doet, krijg je na drie maanden een brief van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) waarin je wordt verzocht om zo snel mogelijk een zorgverzekering af te sluiten. Je krijgt daar ook nog een boete bovenop, omdat je drie maanden niet verzekerd was. Als je vervolgens weer geen zorgverzekering afsluit, dan krijg je na drie maanden weer een boete. De boetes bedragen 332,25 euro. Als je vervolgens weer na drie maanden geen zorgverzekering afsluit, dan doet CVZ dit namens jou. De premie van de zorgverzekering wordt 12 maanden van je inkomen ingehouden en je moet de twee boetes natuurlijk betalen. De bestuursrechtelijke premie die van jouw inkomen wordt ingehouden is 143,98 euro.

Wat gaat er gebeuren als ik mijn premie niet betaal?

Als je de premie van je zorgverzekeraar niet betaalt, dan zal je zorgverzekeraar betalingsherrineringen naar je sturen. Dit zullen ongeveer drie betalingsherrineringen zijn voordat een incassobureau wordt ingeschakeld. Het kan ook zijn dat je zorgverzekeraar een betalingsregeling aan jou aanbiedt. Dit verschilt geheel per zorgverzekeraar. Als je je premie na 6 maanden nog steeds niet betaald hebt, dan meld je zorgverzekeraar je aan als wanbetaler bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Vanaf dan betaal je een hogere premie van 130 procent aan het CVZ totdat je schuld bij de zorgverzekeraar is opgelost. je werkgever zal de premie op je loon inhouden. Je blijft wel verzekerd bij je eigen zorgverzekeraar.

Als je geen schuld meer hebt, en dus alle schulden hebt betaald aan je zorgverzekeraar, dan meldt je zorgverzekeraar je af bij het CVZ. Vanaf dan betaal je weer de (gewone) premie aan je zorgverzekering.

Ik ga op wereldreis. Hoe zit het nu met mijn zorgverzekering?

In Nederland is het wettelijk verplicht om een zorgverzekering te af te sluiten. Maar is dit ook zo als je op wereldreis gaat? Dat hangt af van de duur van je wereldreis. Als je korter dan een jaar in het buitenland verblijft en je schrijft jezelf niet uit bij het GBA, dan blijft je Nederlandse zorgverzekering geldig. En aangezien vele basisdekkingen werelddekkingen bieden, hoef je verder ook niks te doen. Let wel op, want dit is wel op basis van de Nederlandse tarieven en voorwaarden. Het is dus mogelijk dat de gemaakte kosten niet volledig vergoed worden. Als je perse geen risico wilt lopen, dan is het verstandig om een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering af te sluiten.

Als je langer dan een jaar in het buitenland verblijft, dan zal je contact op moeten nemen de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daar wordt bepaald of je verzekerd blijft. Als dat wel het geval is, dan ben je verplicht om in Nederland uw zorgverzekering te houden of af te sluiten.

Ga je werken in het buitenland tijdens je wereldreis? Als je langer dan drie maanden in het buitenland gaat werken, dan zal je jouw verzekering moeten opzeggen en een zorgverzekering afsluiten in het land waar je gaat werken. Tevens is het aan te raden om contact op te nemen met je zorgverzekeraar, die zullen je verder informeren en helpen.

Is fysiotherapie in het basispakket inbegrepen?

Fysiotherapie is gedeeltelijk bij het basispakket inbegrepen. De vergoeding hangt af van je leeftijd en de reden waarom je fysiotherapie krijgt. Je kunt je extra aanvullend verzekeren voor fysiotherapie als het niet in het basispakket zit.

Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste negen behandelingen voor fysio- en oefentherapie vergoed. Als deze behandelingen niet lijden tot het gewenste resultaat, dan vergoedt jouw zorgverzekeraar eventueel meer behandelingen (maximaal 9). Dit betreft een uitzondering voor jongeren met een chronische aandoeningen. Zij kunnen alle behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed krijgen. De betreffende aandoening moet dan wel op de lijst met chronische aandoeningen staan.

Als je een aanvullende zorgverzekering hebt, dan krijg je mogelijk meer behandelingen vergeod. Voor meer informatie, raadpleeg dan je zorgverzekeraar over de vergoedingen en bijdrages.

Zit fysiotherapie in de basisverzekering?

Fysiotherapie is gedeeltelijk inbegrepen in de basisverzekering. De vergoeding hangt af van je leeftijd en de reden waarom je fysiotherapie krijgt. Je kunt er dus zelf voor kiezen om je basisverzekering uit te breiden met fysiotherapie.

Waarom is een tandartsverzekering nodig?

Het hangt van je persoonlijke situatie af of je een tandartsverzekering nodig hebt, of niet. Veel mensen hebben helemaal geen aanvullende tandartsverzekering nodig. Bij een gezond gebit loont verzekeren bjna nooit, omdat je dan meer betaalt voor de premie dan dat je terug krijgt. Als je regelmatig naar de tandarts moet, dan is het verstandig om een aanvullende tandartsverzekering bovenop je basispakket te sluiten.  Overweeg dus goed of een aanvullende tandartsverzekering wat voor jou is.

Is een dure zorgverzekering voor mijn kinderen verplicht?

Kinderen zijn tot 18 jaar gratis meeverzekerd op de polis van hun ouders. Veelkomende zorgkosten voorkinderen wordt al vergoed door de basisverzekering. Voor overige vergoedingen heb je een aanvullende zorgverzekering nodig. De basiverzekering vergoedt onder andere het verblijf in het ziekenhuis, de huisarts, medicijnen, hulpmiddelen en ziekenvervoer.

Moet ik mijn oude zorgverzekering zelf opzeggen?

Als je een nieuwe zorgverzekering hebt aangevraagd voor 1 januari 2015 dan regelt jouw nieuwe zorgverzekering de opzegging met je huidige verzekering. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om zelf een opzegbrief te sturen naar je huidige zorgverzekeraar.

Nieuws

Hulp bij overwicht in basispakket zorgverzekering, paracetamol eruit
dinsdag 05 juni 2018 | Donna

Binnenkort kan je bij je zorgverzekeraar terecht voor hulp bij overgewicht, dit komt namelijk binnenkort in het basispakket van de zorgverzekering. Maar de vergoeding voor Paracetamol, vitaminen of mineralen gaan uit het basispakket verdwijnen. Deze maatregelen hebben grote gevolgen voor de gezondheidszorg. Leefstijlbegeleiding De hulp van de diëtisten en coaches gaan in de basisverzekering onder de naam ‘leefstijlbegeleiding’ vallen. Door deze hulp in de basisverzekering te laten vallen krijgen meer mensen de kans gezonder te leven. Hier haalt de zorgverzekering
lees verder

Cliëntenraad Driezorg boos op zorgverzekeraar
woensdag 27 januari 2016 | Mika Linse

De centrale cliëntenraad Driezorg-Wonen, Welzijn & Zorg uit Zwolle heeft zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea verzocht direct te stoppen met de pilot Zorg in de Wijk. Met de pilot rijdt Zilveren Kruis Achmea het werk van Driezorg in de wielen en worden de ouderen die zorg krijgen van de Zwolse zorgorganisatie benadeeld, vindt de cliëntenraad. Proef met voorkeursaanbieder Zilveren Kruis Achmea is op 1 januari 2016 een proef gestart waarbij ouderen die gebruik maken van zorg, ‘gedwongen’ worden om voor een
lees verder