Zorgverzekering

Onbezorgd genieten van de buitenlucht
De nummer 1 in zorgverzekeringen vergelijken
> Verzekeringen > Zorgverzekering

Zorgverzekering

Als je in Nederland woont, ben je wettelijk verplicht om ten minste een basiszorgverzekering af te sluiten. In Nederland is de toegang tot goede zorg opgenomen in de wet. Aanbieders van verschillende zorgverzekeringen zijn wettelijk verplicht om iedere aanvrager van een zorgverzekering te accepteren. Met een basispakket zijn alle kosten voor de meest voorkomende geneeskundige zorg gedekt. Als je een zorgverzekering afsluit, kun je kiezen uit verschillende polissen. Hierbij kun je kiezen tussen onder andere een restitutiepolis, een naturapolis of een tussenvorm. Naast deze polissen bestaat er ook een zogenaamde Pro-life polis. Maar let op, al deze verzekeringsvormen worden door de verschillende verzekeringsmaatschappijen onder verschillende namen aangeboden. Kijk dus goed naar de inhoud van de polis en lees het goed door.

Basiszorgverzekering verplicht

Het is dus verplicht om op zijn minst een basisverzekering af te sluiten. In de verzekeringsvoorwaarden bij je zorgverzekering staat in detail vermeld wat je verzekeraar onder welke voorwaarden dekt. Het kan zijn dat je moet bijbetalen, hoe vaker een bepaalde behandeling moet worden vergoedt. Dat verschilt per verzekeraar. Hoewel sommige voorwaarden per zorgverzekering verschillende, worden deze voorwaarden (bij bijna elke verzekeraar) gedekt:

 • Geneeskundige zorg onder meer verleend door ziekenhuizen, medisch specialisten, huisartsen en verloskundigen
 • Medicijnen en andere geneesmiddelen
 • Medische hulpmiddelen
 • Paramedische zorg waaronder (beperkt) oefentherapie of fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en dieet advies
 • Tandheelkundige zorg tot 22 jaar
 • Specialistische tandheelkunde
 • Kunstgebit
 • Zowel ziekenvervoer per ambulance als zittend vervoer
 • Ziekenhuisverblijf
 • Maximaal 3 IVF behandelingen (reageerbuisbevruchtingen)
 • Kraamzorg

Veranderingen in de zorgverzekering

De samenstelling van het basispakket kan van tijd tot tijd veranderd worden. Meestal vinden eventuele veranderingen bij aanvang van een nieuw jaar plaats. Het is dus verstandig om jaarlijks na te gaan welke belangrijke veranderingen zijn toegepast bij je zorgverzekeraar, en welke veranderingen voor jou van toepassing zijn. Je kunt ieder jaar van zorgverzekeraar overstappen, het is dus slim om de verschillende zorgverzekeringen te vergelijken.

Verschillende zorgverzekering polissen

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor overige polissen. Bij een combinatiepolis worden de natura- en restitutiepolis gecombineerd. Je kunt bij dit type zorgverzekering zelf je zorgaanbieder kiezen. Bij deze polis zullen sommige kosten in natura vergoedt worden, terwijl je bij andere rekeningen de betaling eerst zelf moet voorschieten. Als je een naturapolis afsluit, heb je toegang tot zorg van zorgaanbieders (bijvoorbeeld ziekenhuizen of de huisarts) waar je zorgverzekering een contract mee heeft. Je zorgverzekering betaalt de vergoedingen direct aan de betreffende zorgaanbieders, je hoeft dus geen rekeningen voor te schieten. Een restitutiepolis is meestal iets duurder dan een naturapolis, een restitutiepolis werkt als volgt: Je sluit een restitutiepolis af, je kiest zelf je zorgaanbieder(s), je schiet zelf de kosten van rekening voor en de nota’s kun je vervolgens opsturen naar je verzekeraar die het voorgeschoten bedrag weer terugstort op je rekening. Tot slot heb je nog de Pro-life polis. Deze polis kun je nemen als je behandelingen als abortus, embryoselectie of euthanasie wilt meeverzekeren.

Als je op zoek bent naar een zorgverzekering die bij jou past, vergelijk de zorgverzekeringen dan op onze website.

 

Zorgverzekering 2016: wat gaat er veranderen?

In 2016 gaan er weer de nodige zaken veranderen aan je zorgverzekering. De vrije artsenkeuze beperken, dat was het voorstel van minister Schippers. Echter is dit voorstel niet doorgegaan en zijn de gevolgen voor de vrije artsenkeuze minimaal geworden door het nieuwe voorstel van de minister. In de komende alinea’s lees je alles over de zorgverzekering in 2016 en wat er precies gaat veranderen.

Vrije artsenkeuze in je zorgverzekering

Op het gebied van vrije zorgkeuze gaat er het een en ander veranderen in het volgende jaar. In eerste instantie werd er een voorstel op tafel gegooid, die de vrije artsenkeuze flink zou gaan beperken. Dit plan kon rekenen op veel kritiek en is daarom weggestemd door de eerste kamer. Om die reden heeft minister Schippers van volksgezondheid een alternatief voorstel naar voren gebracht. In dit voorstel verandert er weinig aan de vrije artsenkeuze. De budgetpolis zoals die er nu is, blijft gewoon bestaan. Dit betekent dat je bij elke zorgverlener terecht kunt en dat het grootste deel van jouw behandeling gewoon vergoed wordt, ook al heeft jouw zorgverzekeraar geen contract met deze zorgverlener. In het vorige voorstel van de minister zou er helemaal niks vergoed worden, als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener zou gaan. Tot slot krijg je korting op je eigen risico als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Dit voorstel is nog niet definitief, later dit jaar zal er meer bekend gemaakt gaan worden over de zorgverzekering in 2016.

Houd deze pagina in de gaten voor nieuws over de veranderingen aan de zorgverzekering in 2016!

Vergelijk jouw zorgverzekering en bespaar!

Ben je benieuwd wat voor jou de goedkoopste en beste zorgverzekering is? Vergelijk dan nu jouw zorgverzekering met alle andere zorgverzekeringen en krijg de perfecte zorgverzekering die het beste bij jouw wensen en behoeften aansluit!

Verzekeraars

We hebben van alle vergelijkers het breedste aanbod aan verzekeraars. In onderstaand overzicht zie je met welke verzekeraars wij een partnerschap hebben.

unive
ohra
fbto
independer
deltalloyd
ditzo
hoyhoy
interpolis
kiemer

Reviews

Het onderstaande resultaat komt van VerzekeraarsInBeeld. Dit gebeurt in opdracht van het Verbond van Verzekeraars. Verzekeraars vinden het belangrijk dat zij open zijn over hun prestaties. In 2017 doen 48 verzekeraars mee aan het onderzoek.

Het onderzoek is in opdracht van het Verbond van Verzekeraars uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar TNS.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als ik niet verzekerd ben?

Als je in Nederland woont, moet je verplicht een zorgverzekering afsluiten bij een zorgverzekeraar naar keuze. Ben je niet verzekerd? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk een zorgverzekering af te sluiten. Als je niet doet, krijg je na drie maanden een brief van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) waarin je wordt verzocht om zo snel mogelijk een zorgverzekering af te sluiten. Je krijgt daar ook nog een boete bovenop, omdat je drie maanden niet verzekerd was. Als je vervolgens weer geen zorgverzekering afsluit, dan krijg je na drie maanden weer een boete. De boetes bedragen 332,25 euro. Als je vervolgens weer na drie maanden geen zorgverzekering afsluit, dan doet CVZ dit namens jou. De premie van de zorgverzekering wordt 12 maanden van je inkomen ingehouden en je moet de twee boetes natuurlijk betalen. De bestuursrechtelijke premie die van jouw inkomen wordt ingehouden is 143,98 euro.

Wat gaat er gebeuren als ik mijn premie niet betaal?

Als je de premie van je zorgverzekeraar niet betaalt, dan zal je zorgverzekeraar betalingsherrineringen naar je sturen. Dit zullen ongeveer drie betalingsherrineringen zijn voordat een incassobureau wordt ingeschakeld. Het kan ook zijn dat je zorgverzekeraar een betalingsregeling aan jou aanbiedt. Dit verschilt geheel per zorgverzekeraar. Als je je premie na 6 maanden nog steeds niet betaald hebt, dan meld je zorgverzekeraar je aan als wanbetaler bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Vanaf dan betaal je een hogere premie van 130 procent aan het CVZ totdat je schuld bij de zorgverzekeraar is opgelost. je werkgever zal de premie op je loon inhouden. Je blijft wel verzekerd bij je eigen zorgverzekeraar.

Als je geen schuld meer hebt, en dus alle schulden hebt betaald aan je zorgverzekeraar, dan meldt je zorgverzekeraar je af bij het CVZ. Vanaf dan betaal je weer de (gewone) premie aan je zorgverzekering.

Ik ga op wereldreis. Hoe zit het nu met mijn zorgverzekering?

In Nederland is het wettelijk verplicht om een zorgverzekering te af te sluiten. Maar is dit ook zo als je op wereldreis gaat? Dat hangt af van de duur van je wereldreis. Als je korter dan een jaar in het buitenland verblijft en je schrijft jezelf niet uit bij het GBA, dan blijft je Nederlandse zorgverzekering geldig. En aangezien vele basisdekkingen werelddekkingen bieden, hoef je verder ook niks te doen. Let wel op, want dit is wel op basis van de Nederlandse tarieven en voorwaarden. Het is dus mogelijk dat de gemaakte kosten niet volledig vergoed worden. Als je perse geen risico wilt lopen, dan is het verstandig om een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering af te sluiten.

Als je langer dan een jaar in het buitenland verblijft, dan zal je contact op moeten nemen de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daar wordt bepaald of je verzekerd blijft. Als dat wel het geval is, dan ben je verplicht om in Nederland uw zorgverzekering te houden of af te sluiten.

Ga je werken in het buitenland tijdens je wereldreis? Als je langer dan drie maanden in het buitenland gaat werken, dan zal je jouw verzekering moeten opzeggen en een zorgverzekering afsluiten in het land waar je gaat werken. Tevens is het aan te raden om contact op te nemen met je zorgverzekeraar, die zullen je verder informeren en helpen.

Is fysiotherapie in het basispakket inbegrepen?

Fysiotherapie is gedeeltelijk bij het basispakket inbegrepen. De vergoeding hangt af van je leeftijd en de reden waarom je fysiotherapie krijgt. Je kunt je extra aanvullend verzekeren voor fysiotherapie als het niet in het basispakket zit.

Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste negen behandelingen voor fysio- en oefentherapie vergoed. Als deze behandelingen niet lijden tot het gewenste resultaat, dan vergoedt jouw zorgverzekeraar eventueel meer behandelingen (maximaal 9). Dit betreft een uitzondering voor jongeren met een chronische aandoeningen. Zij kunnen alle behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed krijgen. De betreffende aandoening moet dan wel op de lijst met chronische aandoeningen staan.

Als je een aanvullende zorgverzekering hebt, dan krijg je mogelijk meer behandelingen vergeod. Voor meer informatie, raadpleeg dan je zorgverzekeraar over de vergoedingen en bijdrages.

Zit fysiotherapie in de basisverzekering?

Fysiotherapie is gedeeltelijk inbegrepen in de basisverzekering. De vergoeding hangt af van je leeftijd en de reden waarom je fysiotherapie krijgt. Je kunt er dus zelf voor kiezen om je basisverzekering uit te breiden met fysiotherapie.

Waarom is een tandartsverzekering nodig?

Het hangt van je persoonlijke situatie af of je een tandartsverzekering nodig hebt, of niet. Veel mensen hebben helemaal geen aanvullende tandartsverzekering nodig. Bij een gezond gebit loont verzekeren bjna nooit, omdat je dan meer betaalt voor de premie dan dat je terug krijgt. Als je regelmatig naar de tandarts moet, dan is het verstandig om een aanvullende tandartsverzekering bovenop je basispakket te sluiten.  Overweeg dus goed of een aanvullende tandartsverzekering wat voor jou is.

Is een dure zorgverzekering voor mijn kinderen verplicht?

Kinderen zijn tot 18 jaar gratis meeverzekerd op de polis van hun ouders. Veelkomende zorgkosten voorkinderen wordt al vergoed door de basisverzekering. Voor overige vergoedingen heb je een aanvullende zorgverzekering nodig. De basiverzekering vergoedt onder andere het verblijf in het ziekenhuis, de huisarts, medicijnen, hulpmiddelen en ziekenvervoer.

Moet ik mijn oude zorgverzekering zelf opzeggen?

Als je een nieuwe zorgverzekering hebt aangevraagd voor 1 januari 2015 dan regelt jouw nieuwe zorgverzekering de opzegging met je huidige verzekering. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om zelf een opzegbrief te sturen naar je huidige zorgverzekeraar.

Nieuws

Cliëntenraad Driezorg boos op zorgverzekeraar
Wednesday 27 January 2016 | Mika Linse

De centrale cliëntenraad Driezorg-Wonen, Welzijn & Zorg uit Zwolle heeft zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea verzocht direct te stoppen met de pilot Zorg in de Wijk. Met de pilot rijdt Zilveren Kruis Achmea het werk van Driezorg in de wielen en worden de ouderen die zorg krijgen van de Zwolse zorgorganisatie benadeeld, vindt de cliëntenraad. Proef met voorkeursaanbieder Zilveren Kruis Achmea is op 1 januari 2016 een proef gestart waarbij ouderen die gebruik maken van zorg, ‘gedwongen’ worden om voor een
lees verder

Telefonische gesprekken zorgverzekeraars kunnen beter
Thursday 21 January 2016 | Mika Linse

Uit een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) blijkt dat de kwaliteit van telefonische gesprekken, die worden gevoerd tussen de consument en de zorgverzekeraar, niet altijd aan de wensen voldoen. Momenteel wordt op acht van de tien telefonisch gestelde vragen een juist antwoord gegeven. Kleine zorgverzekeraars beter dan grote zorgverzekeraars Uit het onderzoek van de NZA blijkt ook dat de kleine verzekeraars meer kwaliteit leveren (en het dus beter doen) dan de grote zorgverzekeraars. “In een optimale situatie worden vragen
lees verder

Premie zorgverzekering dubbel afgeschreven?
Thursday 14 January 2016 | Mika Linse

Vorige maand zijn veel Nederlanders overgestapt van zorgverzekering. Door de vele overstappers en de drukte kan het zijn dat zowel je oude als je nieuwe zorgverzekering de premie hebben afgeschreven van je rekening. Dit heeft vaak te maken met het feit dat de opzegging/overstap nog niet volledig is verwerkt bij je oude verzekeraar. Ondanks dat dit altijd kan gebeuren, blijft het natuurlijk vervelend dat jouw premie dubbel is afgeschreven. Hoe los je dit nu op? Automatisch terug storten Je oude
lees verder

Aantal klanten Menzis aanzienlijk gegroeit
Thursday 14 January 2016 | Mika Linse

Afgelopen maand heeft Menzis maar liefst 136.000 nieuwe klanten mogen verwelkomen. Dit maakte de verzekeraar zelf dinsdag bekend. De afgelopen periode was het overstapseizoen, waar zeven procent van de Nederlanders gebruikt van maakten. Menzis kwam goed uit de strijd. Toename klanten leidt tot tevredenheid Na dit gegroeide aantal klanten, telt Menzis maar liefst 2.225.000 klanten. Bestuursvoorzitter Ruben Wenselaar is zeer te spreken over de toename en stelt zeer tevreden te zijn. ”De uitstroom is lager dan voorgaande jaren en de
lees verder

7 procent stapt over van zorgverzekering
Friday 08 January 2016 | Mika Linse

Als je jouw zorgverzekering voor 1 januari hebt opgezegd, heb je tot eind januari de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Inmiddels is 7 procent al overgestapt van zorgverzekering. Zorgverzekeraar DSW heeft veel nieuwe klanten erbij gekregen, maar Zilveren Kruis heeft ondertussen 105.000 verzekerden verloren. Dit blijkt uit een onderzoek van Telegraaf. Hieruit blijkt dus dat DSW de grote winnaar is en Zilveren Kruis de grote verliezer. Veel consumenten voor de jaarwisseling overgestapt Een groot deel van de
lees verder

Minder overstappers zorgverzekering dan verwacht
Thursday 31 December 2015 | Mika Linse

Vandaag is het de laatste dag dat je je zorgverzekering kunt opzeggen als je wilt overstappen naar een zorgverzekering. De laatste drie dagen van het jaar stappen de meeste mensen over van zorgverzekering. Vorig jaar wisselden maar liefst 1,1 miljoen Nederlanders van zorgverzekering tijdens de laatste dagen van december. Dit jaar zal het aantal overstappers echter lager uitvallen, zo verwachten verschillende vergelijkingswebsites. De reden dat het aantal overstappers lager is zou komen doordat de zorgpremie met slechts 3 euro steeg,
lees verder

Reminder: laatste dag om over te stappen!
Thursday 31 December 2015 | Mika Linse

Het is vandaag 31 december, de laatste dag dat je kunt overstappen van zorgverzekering. Als je dit nog niet hebt gedaan, doe dit dan snel. Het zou uiteraard erg zonde zijn als je onnodig teveel betaalt voor je zorgverzekering. Bij Vergelijkdirect.com kun je jouw zorgverzekering met alle andere zorgverzekeraars vergelijken. Hierdoor krijg je een perfect beeld van welke zorgverzekeraar het beste bij jou past. Je krijgt de meest voordelige en beste zorgverzekering die uitstekend bij je wensen en behoeften aansluit!
lees verder

Niet gezond? Toch mogelijk om over te stappen!
Wednesday 30 December 2015 | Mika Linse

Ben je niet gezond, maar wil je toch overstappen van zorgverzekering? Dit is mogelijk! Zorgverzekeraars zijn bij wet verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering, ook als je niet gezond bent. Ook bij de meeste aanvullende verzekeringen hoor je gewoon geaccepteerd te worden. Dure aanvullende modules vaak uitzonderingen Helaas zijn er wel een aantal uitzonderingen. Voor dure aanvullende verzekeringen die veel vergoeden kunnen zorgverzekeraars je vragen om gezondheidsvragen in te vullen. Gelukkig kun je deze veelal direct online via onze
lees verder

Ziekenhuiskeuze 2016 bekend gemaakt
Wednesday 30 December 2015 | Mika Linse

Bij alle zorgverzekeraars en bijbehorende zorgpolissen is bekend welke ziekenhuizen in 2016 worden vergoed. Dat betekent dat er meer duidelijkheid komt voor de consumenten, nadat de contractering lang op zich heeft laten wachten. Ook consumenten die van plan zijn om over te stappen van zorgverzekering hebben nu een volledig beeld van de ziekenhuiskosten die worden gedekt door welke polis. Volledige keuzevrijheid bij CZ, Menzis en Achmea Drie van de grootste zorgverzekeraars (CZ, Menzis en Achmea) geven hun klanten de zekerheid
lees verder

Komende dagen half miljoen overstappers verwacht
Wednesday 30 December 2015 | Mika Linse

Maar liefst de helft van de Nederlanders. Dit komt neer op een half miljoen overstappers tijdens de laatste dagen van december. Dit blijkt uit voorspellingen van een aantal vergelijkingswebsites. Ieder jaar sluiten 1 tot 1,2 miljoen verzekerden een nieuwe zorgpolis af. Deze groep bespaarde vorig jaar ongeveer 69 miljoen euro op de zorgpremie. Per verzekerde komt dat neer op een kleine 70 euro per jaar. Veel Nederlanders nog nooit overgestapt Een heel groot aantal Nederlanders blijkt nog nooit te hebben
lees verder