Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

Basisverzekering 2019

Per 1 januari 2019 zal de basisverzekering duurder uitvallen. Verder worden er ook een aantal wijzigingen doorgevoerd. Zo wordt de paracetamol bijvoorbeeld uit de basisverzekering 2019 geschrapt en hulp bij overgewicht maakt deel uit van de basisverzekering 2019.

Prijsstijgingen

De kosten van de basisverzekering 2019 zullen weer omhooggaan. Zo meldde CZ al dat de jaarlijkse kosten met minimaal €84,- omhoog zullen gaan.

Veranderingen basisverzekering 2019

In grote lijnen zullen de vergoedingen in de basisverzekering 2019 gelijk blijven. Er zijn al wel twee veranderingen bekendgemaakt:

 • Paracetamol
  De paracetamol zal verdwijnen uit de basisverzekering. Volgens het kabinet zijn de kosten van paracetamols namelijk gemakkelijk zelf te dragen.
 • Nieuwe geneesmiddelen
  Elk jaar worden er nieuwe soorten medicijnen op de markt gebracht. Een deel hiervan kan ook toegevoegd worden in de basisverzekering. Houd Vergelijkdirect.com goed in de gaten om te zien om welke geneesmiddelen dit gaat.
 • Hulp bij overgewicht
  Hulp bij overgewicht wordt waarschijnlijk toegevoegd aan de basisverzekering 2019. Het gaat hierbij om een nieuwe behandeling voor mensen die kampen met overgewicht of obesitas. Deze behandeling wordt ook wel GLI genoemd (Gecombineerde Leefstijl Interventie).
 • Bijbetaling medicijnen
  Er geldt een eigen bijdrage voor bepaalde medicijnen. Deze eigen bijdrage staat echter los van het eigen risico. In 2019 zal deze maximale eigen bijdrage maximaal €250,- zijn.

Nieuwe medicijnen basisverzekering 2019

De volgende medicijnen worden opgenomen in de basisverzekering van 2019:

 • Geneesmiddel voor de vervolgbehandeling van longkanker (atezolizumab)
 • Geneesmiddel voor borstkanker (ribociclib)
 • Geneesmiddel voor taaislijmziekte (Orkambi)

Belangrijke data

De volgende data moet je in je agenda zetten, zo ben je namelijk altijd op de hoogte en ben je nooit te laat:

 • 18 september | Prinsjesdag
  Op Prinsjesdag worden alle wijzigingen bekendgemaakt voor 2019.
 • 24 september | Start bekendmaking premies
  Vanaf 24 september worden de premies voor de basisverzekering 2019 vaak bekendgemaakt. Vanaf deze datum kun je alvast een voorlopige vergelijking maken
 • 12 november 2018 | Bekendmaking voorwaarden
  Op 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun zorgpremie bekend hebben gemaakt. Vanaf deze dag kun je een goede vergelijking bij ons maken.
 • 31 december | Sluitdatum wissel
  Tot 31 december kun je van zorgverzekering wisselen. Hierbij wordt je huidige zorgverzekering stopgezet

Eigen risico

Vergelijkdirect.com verwacht dat het eigen risico niet zal stijgen in 2019. Momenteel is het eigen risico vastgesteld op €385,-. In het huidige regeerakkoord is namelijk afgesproken dat het eigen risico van €385,- niet zal veranderen tijdens de regeerperiode. Het eigen risico van de basisverzekering 2019 valt natuurlijk ook uit te breiden met €500,- tot een maximum van €885,-. Hierdoor betaal je alles tot aan je eigen risico zelf, maar hierdoor profiteer je natuurlijk wel van een lagere premie.

Zorgtoeslag

Check altijd of je recht hebt op zorgtoeslag! De zorgtoeslag is namelijk in het leven geroepen om mensen met weinig of geen inkomen een steuntje in de rug te geven. De zorgtoeslag kan namelijk oplopen tot €95,- per maand!

Soort basisverzekering

In 2019 zijn er verschillende soorten basisverzekeringen. Vergelijkdirect.com heeft De basisverzekering 2019 zijn er in de volgende vormen beschikbaar:

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis heb je altijd vrije zorgaanbiederskeuze. Zo heb je de vrijheid om naar elk ziekenhuis te gaan. Je hoeft dus niet na te gaan of jouw zorgverzekering onder contract staat bij een bepaalde zorgaanbieder. Bij een restitutiepolis wordt verder ook alles 100% vergoed, behalve je eigen risico.

Natura

Een zorgverzekeraar sluit contracten af met zorgaanbieders. Bij een naturapolis kun je enkel naar zorgaanbieders gaan die onder contract staan bij de zorgaanbieder. Je kunt dus niet zomaar naar elk ziekenhuis of kliniek gaan. Ga je naar een zorgaanbieder dat niet onder contract staat, dan zal je een deel van de zorgrekening zelf moeten betalen. Dit deel kan oplopen tot 35%, afhankelijk van de zorgverzekering. Een naturapolis is natuurlijk wel goedkoper dan een restitutiepolis.

Combipolis

De naam zegt het al: de combipolis is een combinatie tussen de restitutiepolis en de naturapolis. Een deel van de zorg valt dus onder de naturapolis, een ander deel valt weer on de restitutiepolis. In de polisvoorwaarden kun je dus precies zien welke zorg onder welke polis valt.

Budget

De budgetpolis is de goedkoopste basisverzekering van 2019. Bij de budgetpolis heb je een beperkte vrijheid in de keuze van zorgaanbieders. Ook de keuze van klinieken en fysiotherapeuten is beperkt. Ga je naar een zorgaanbieder die niet onder contract staat bij je zorgverzekering, dan moet je een gedeelte of het gehele bedrag van de rekening zelf betalen.

Overstaptips

Overstapdatum
1x per jaar kun je overstappen van zorgverzekeraar. In principe kun je dit vanaf november doen, in november worden namelijk alle polisvoorwaarden van 2019 bekendgemaakt. Als je wil overstappen dan zeg je je huidige basisverzekering op vóór 1 januari. Hierbij zorg je dat je vóór 1 februari een nieuwe basisverzekering hebt afgesloten.

Basisverzekering en aanvullende verzekeringen
De basisverzekering en aanvullende verzekeringen kun je los van elkaar afsluiten. Zo heb je meer vrijheid en kun je beter vergelijken.

Weigering
Geen enkele verzekering mag jou weigeren bij het afsluiten van een basisverzekering. Volgens de wet moet namelijk elke zorgverzekeraar iedereen accepteren voor een basisverzekering. Let hierop: het gaat hier enkel om de basisverzekering.

Bespaartips

 1. Vergelijk altijd je zorgverzekering op basis van premie en dekking, sluit er dus niet zomaar een af!
 2. Je kunt je eigen risico verhogen tot maximaal €885,-. Hierdoor betaal je alles tot €885,- zelf, maar hierdoor valt je premie natuurlijk wel lager uit
 3. Het type basisverzekering is afhankelijk van je premie. Kies je voor een budgetpolis, dan betaal je natuurlijk minder premie. Kies je voor een restitutiepolis, dan betaal je meer premie

 

 

 

Lees hier meer over de zorgverzekering