Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

donderdag 29 november 2018 | Bart Houtman

De nieuwe zorgpremies voor het nieuwe jaar zijn onlangs bekendgemaakt. Het is voor iedereen mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Er zijn verschillende redenen waarom mensen overstappen. Wanneer mag je overstappen? En wordt jouw zorgverzekering automatisch stopgezegd? Hoe werkt het? Dat lees je in dit artikel hieronder!

Waarom overstappen?
In het nieuwe jaar stappen mensen vaak over naar een andere zorgverzekeraar. Dit komt omdat in de meeste gevallen de zorgpremies per verzekeraar zijn gewijzigd. Hierdoor kunnen consumenten overstappen naar goedkopere zorgverzekeringen. Ieder jaar worden in november de vernieuwde premies van de zorgverzekeringen naar buiten gebracht. Vanaf dit moment kun je zorgverzekeringen met elkaar vergelijken, zodat je wellicht over kan stappen naar een ander zorgverzekeraar.

Wanneer kan je overstappen?
Dit jaar is het vanaf 12 november 2018 tot en met 31 januari 2019 mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Hierbij wordt je huidige zorgverzekering automatisch opgezegd, daar hoef je dus niet meer achteraan. Wanneer je na deze periode overstapt, heb jij de verantwoordelijkheid om je oude zorgverzekering zelf op te zeggen.

Bijzondere situaties
In sommige gevallen is het toch nog mogelijk om, na 31 januari 2019, over te stappen naar een andere zorgverzekering. Je mag nog van zorgverzekering wijzigen in de volgende gevallen:

 1. Je bent 18 jaar geworden
 2. Scheiding (beide partners zaten bij één zorgpolis)
 3. Tussentijdse wijziging polisvoorwaarden
 4. Woonachtig in het buitenland
 5. Beëindiging van collectief
 6. Momenteel niet verzekerd
 7. Uit een militair dienstverband

Tips!
Het is dus erg verstandig om van zorgverzekeraar over te stappen, wanneer de premie daarvan voordeliger uitkomt. Hieronder een aantal tips voor het vergelijken van zorgverzekeringen.

 1. Let op het eigen risico
  Het bedrag van eigen risico voor je zorgverzekering staat momenteel op €385,00. Sommige verzekeraars verhogen je eigen risico, terwijl het voor de meeste niet nodig is. Bekijk goed in de voorwaarden wat er afgesproken staat.
 2. Afspraken vergoedingen
  Heb jij er belang bij om de vergoedingen snel te ontvangen? Bekijk goed welke afspraken hiervoor zijn gemaakt. De wachttijden kunnen per verzekeraar namelijk erg verschillen.
 3. Let op de polissen
  Bij het afsluiten van een zorgverzekering, is elk basispakket hetzelfde. Hierbij verschillen de polissen, lees goed welke kortingen, dekkingen en soorten premies van de aanvullende verzekeringen voor jou het meest van belang zijn.
 4. Vergelijk zorgverzekeringen met vergelijkdirect.com!
  Wil jij overstappen van zorgverzekering? Op Vergelijkdirect.com kun je uit vele zorgverzekeraars kiezen, hierbij kan je direct jouw eigen zorgpakket samenstellen. Lees nog eens goed de tips door en maak een keuze! Wij helpen je graag verder met het vinden van een voordelige en juiste zorgverzekering.

Lees hier meer over de zorgverzekering