Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

Zorgverzekering 2019: nieuwe premies bekend!

maandag 12 november 2018 | Bart Houtman

Al eerder dit jaar, werd er op Prinsjesdag aangekondigd dat de premies voor de zorgverzekeringen fors zullen toenemen. Ook zijn er een aantal wijzigingen in het basispakket gemaakt. Met ingang van januari 2019 zullen er een aantal aanpassingen zijn voor de zorgverzekeringen. Hieronder informeren wij jou over het laatste nieuws van de zorgverzekeringen!

De premies 2019
In 2019 zullen de premies van de zorgverzekeringen fors toenemen, dit was al eerder op Prinsjesdag bekend gemaakt. De premiestijgingen zullen met ongeveer €10,00 per maand toenemen. Op jaarbasis is dit dan rond de €120,00. Hierbij verschilt het per huishouden, hoeveel de premie gaat worden.  Dus vergelijk eerst goed welke dekkingen de zorgverzekeringen bieden, want er zijn veel verschillen. Dit was een gemaakte schatting van het kabinet, uiteindelijk zullen de zorgverzekeraars zelf de definitieve premie vaststellen. De wijzigingen kunnen erg gaan verschillen, want Hema heeft al bekend gemaakt dat hun zorgpremie met slechts €3,00 per maand omhoog gaat. Bij de basiszorgverzekering van Zilveren Kruis zou de premie met €9,00 per maand omhoog gaan.

Wat zijn de wijzigingen?
De aangepaste wijzigingen gelden over het algemeen voor alle verzekeraars. Als eerst zijn de premies verhoogd, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. De andere wijzigingen hebben wij hieronder op een rijtje gezet:

 1. Voedingssupplementen en paracetamol
  In de nieuwe basisverzekering, zullen de voedingssupplementen en de paracetamol eruit gaan. Dit geldt onder andere voor de zware paracetamol met 1000 mg dosering en vitamines. Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid besloten, want zij vinden dat de kopers hiervan het zelf kunnen betalen. Immers zou dit veel geld besparen voor de overheid.
 2. Bijbetaling voor bepaalde medicijnen
  Voor het gebruik van medicijnen, betaal je zelf vaak een bijdrage bij. Dit bedrag zou volgend jaar tot maximaal €250,00 per jaar worden. Dit is voordelig voor mensen met ADHD-medicijnen, want de kosten daarvoor lopen vaak hoog op. Met deze maatregel zal dit niet meer voorkomen.
 3. Ondersteuning bij overgewicht
  Per 2019 is het mogelijk dat mensen met ernstig overgewicht, een vergoeding ontvangen van een Gecombineerd Leefstijl Interventieprogramma (GLI). Jouw huisarts kan vaststellen, of jij hier recht op hebt. De ondersteuning wordt aangeboden door bijvoorbeeld een leefstijlcoach of een diëtist.
 4. Oefentherapie bij COPD
  Voor patiënten die gebruik maken van de behandelingen voor COPD, hebben recht op vergoeding voor de oefentherapieën. Momenteel moeten de patiënten de eerste 20 behandelingen zelf financieren.
 5. Zittend ziekenvervoer
  Als laatst komt er een verruiming regeling voor zittend ziekenvervoer. Heb jij zittend ziekenvervoer naar consulten, controles en onderzoeken? Hiervoor worden dan de aanspraken in meerdere situaties toegepast.

Nieuwe zorgtoeslagen
Bij de wijzigingen, horen natuurlijk ook nieuwe zorgtoeslagen bij. Doordat de premies toenemen, wordt je bedrag een deel met je zorgtoeslag gecompenseerd. Hierbij zullen dus de nieuwe zorgtoeslagen ook toenemen. Bij eenpersoonshuishoudens zullen de zorgtoeslagen met €94,00 per jaar omhoog gaan. Voor de meerpersoonshuishoudens zou het toegenomen bedrag met €281,00 omhoog gaan. Dit heeft wel nadelige gevolgen voor de ouderen.

Extra informatie
Er zijn een aantal belangrijke data in zicht voor de komende maanden. Hiermee kan je ervoor zorgen dat je de juiste keuze maakt met het afsluiten van een zorgverzekering. Tot 12 november 2018, kunnen de zorgverzekeraars hun premies bekend maken. Hierbij kun je dan alle zorgverzekeringen gaan vergelijken en eventueel afsluiten.
Tot en met 31 december 2018 is het mogelijk om je nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Wanneer je zelf je verzekering opzegt, heb je een bedenktijd tot en met 31 januari 2019 om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Eigen risico
Het eigen risico voor zorgverzekeringen blijft gelijk in het nieuwe jaar. Er is voorspeld dat deze kosten ook niet toe- of afnemen tot en met 2021. Je kunt er wel voor kiezen, om je eigen risico te verhogen. Het eigen risico staat momenteel voor alle burgers vast op €385,00.

Zorgverzekeringen vergelijken met Vergelijkdirect.com!
Naast de besproken verzekeraars, vergelijk wij nog velen andere zorgverzekeringen. Bekijk eerst goed je wensen en behoeften, hiermee kan je direct de juiste zorgverzekering afsluiten. Ook is het mogelijk om in het nieuwe jaar van zorgverzekering te veranderen. Wij helpen je graag verder op Vergelijkdirect.com!

Lees hier meer over de zorgverzekering