AFM Vergunningnummer 12044269 KiFiD 300.016415

Rechtsbijstandverzekering

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Veel mensen kiezen hier dan ook voor. Maar wat is een rechtsbijstandverzekering precies en wat kun je hiermee? Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die je af kunt sluiten bij een verzekeraar. Hiermee ben je verzekerd van hulp bij juridische problemen die voor kunnen komen. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om arbeidsconflicten, verkeersconflicten, ruzie met de buren en algemene zaken. Bij welke juridische zaken je precies hulp krijgt hangt af van de verzekering. Verzekeraars hebben namelijk allemaal verschillende modules met dekkingen voor verschillende gebeurtenissen. Wanneer je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten ben je gedekt voor kosten zoals juridisch deskundigen, advocaatkosten en de kosten van een gerechtelijke procedure. Uiteraard geldt hierbij ook weer dat dit per verzekering en verzekeraar kan verschillen.

Vormen rechtsbijstandverzekering

Er zijn twee vormen van een rechtsbijstandverzekering mogelijk. Zo kun kiezen voor een natura rechtsbijstandverzekering of een rechtsbijstandverzekering in geld. Bij een natura verzekering kan de verzekerde gebruik maken van de jurist en/of advocaat die de verzekeraar in dienst heeft. Indien nodig kan deze jurist en/of advocaat rechtszaken uitvoeren. Wanneer er gekozen wordt voor een rechtsbijstandverzekering in geld wordt er een bepaald bedrag beschikbaar gesteld door de verzekeraar. De verzekerde kan dan een jurist en/of advocaat naar keuze uitzoeken en deze de zaken laten bekijken en uitvoeren. In Nederland is er echter bijna altijd sprake van een natura verzekering.

Soorten rechtsbijstandverzekeringen

Een rechtsbijstandverzekering is opgebouwd uit een basis verzekering en is uit te breiden met verschillende modules. Elke module heeft een pakket aan dekkingen, zo kan ieder persoon een maatwerk rechtsbijstandverzekering afsluiten. De volgende modules zijn in het algemeen af te sluiten bij verschillende verzekeraars: Werk & Inkomen, Wonen, Verkeer en Consument & Geld. Elke verzekeraar heeft zo zijn eigen benaming voor de verschillende modules. Het voordeel aan het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering is dat wanneer er wel een geschil ontstaat je veel goedkoper uit bent dan wanneer men zelf een advocaat in dienst moet gaan nemen. Mocht er dan sprake zijn van een geschil dan kun je direct terug vallen op je rechtsbijstandverzekering en bespaar je enorm veel kosten.

Vergelijk jouw rechtsbijstandverzekering

Wil je weten wat voor jou de beste en voordeligste premie is? Vergelijk dan jouw rechtsbijstandverzekering op Vergelijkdirect.com en krijg de beste rechtsbijstandverzekering die goed bij jouw persoonlijke situatie aansluit!

Verzekeraars

We hebben van alle vergelijkers het breedste aanbod aan verzekeraars. In onderstaand overzicht zie je met welke verzekeraars wij een partnerschap hebben.

arag
DAS
ditzo
nationalenederlanden
deltalloyd
fbto
zelf
witgeld
ohra
anwb
meeus
centraalbeheer

Reviews

Het onderstaande resultaat komt van VerzekeraarsInBeeld. Dit gebeurt in opdracht van het Verbond van Verzekeraars. Verzekeraars vinden het belangrijk dat zij open zijn over hun prestaties. In 2017 doen 48 verzekeraars mee aan het onderzoek.

bar69

bar75

bar74

bar75

Het onderzoek is in opdracht van het Verbond van Verzekeraars uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar TNS.

Nieuws

Uitspraak Europeesche Hof over Rechtsbijstand
woensdag 05 maart 2014 | Bart Houtman

Binnenkort spreekt het Europese Gerechtshof zich uit over de vrije advocaatkeuze bij een rechtsbijstandverzekering. Het resultaat uit deze zitting zal grote impact hebben op de huidige rechtsbijstandverzekeringen in Europa en Nederland. Er is momenteel al een richtlijn waarin wordt bepaald dat er een vrije advocaatkeuze is maar deze wordt beperkt uitgelegd door de rechters. Wanneer het ruimer wordt uitgelegd zullen de rechtsbijstandverzekeringen heel anders in elkaar komen te zitten.