Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

Schadevrije jaren?

Alles wat je wilt weten over schadevrije jaren op je auto-, motor- en bromfietsverzekering!

Schadevrije jaren slim combineren?

 • Tot wel 85% no-claim korting op al je voertuigen
 • Extra korting door combineren van verzekeringen
 • Alle soorten dekkingen mogelijk (WA, WA+ of Allrisk)
Gratis offerte aanvragen

Korting op je premie met schadevrije jaren

Schadevrije jaren kunnen flinke korting op de premie voor jouw auto-, motor- of bromfietsverzekering tot gevolg hebben. Nu kunnen we ons voorstellen dat je allerlei vragen over schadevrije jaren hebt. We leggen je graag meer uit over onder andere wat schadevrije jaren zijn, hoe je ze opbouwt en of je ze kan opbouwen via je ouders of je partner.

Vergelijkdirect.com wordt gemiddeld beoordeeld met een

Schadevrije jaren opvragen

Wanneer je wilt weten hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd, kun je dit opvragen bij je verzekeraar. De verzekeraar vermeldt jouw schadevrije jaren ook op het polisblad. Daarnaast kun je je aantal schadevrije jaren terugzien in het systeem van Roy-data. Je kunt hiervoor een verzoek tot inzage indienen bij Roy-data indienen!

Verzoek indienen

Negatieve schadevrije jaren

Bij iedere WA en Casco schade die je claimt, zak je vijf jaren terug in je schadevrije jaren. Heb je 16 of meer schadevrije jaren, dan kan je zelfs na 1 schade al terugvallen naar 10 schadevrije jaren. Dit heeft gevolgen voor je no-claim korting. Wanneer je minder dan vijf schadevrije jaren hebt opgebouwd, kom je na 1 schade dus 'in de min te staan'. Je hebt dan negatieve schadevrije jaren. Hierdoor zal je extra premie moeten gaan betalen. Voor verzekeraars kan dit ook een reden zijn om je als klant niet te accepteren bij een nieuwe aanvraag. Pas dus goed op bij negatieve schadevrije jaren!

Bekijk meer

Opbouwen via je ouders of je partner?

Profiteren van de schadevrije jaren van je ouders? Dat gaat helaas niet. Wanneer je net je rijbewijs hebt gehaald en een eigen auto wilt verzekeren, zal je een hogere premie betalen. Je valt namelijk in een hogere risicogroep voor verzekeraars. Het klinkt dan aantrekkelijk om jouw auto te verzekeren op naam van één van je ouders die schadevrije jaren hebben opgebouwd. Maar let op, dit mag niet. Je verzwijgt immers een regelmatig bestuurder op te geven. Komt de verzekeraar erachter? Dan zal dit gevolgen hebben voor de verzekering van je vader of je moeder. Daarnaast bouw je via je ouders of je partner geen eigen schadevrije jaren op. Wanneer je dan later zelf een autoverzekering afsluit, begin je alsnog met 0 schadevrije jaren. Toch zijn er mogelijkheden om de korting van de schadevrije jaren van je ouders wel deels mee te nemen op je eigen autoverzekering. Ook kun je, wanneer je op hetzelfde adres als je partner woont, de korting delen. Je bouwt dan wel zelf schadevrije jaren op. Wil je weten hoe dit werkt? Neem voor de regels dan contact met ons op!

Contact opnemen

Schadevrije jaren voor je auto-, motor- of bromfietsverzekering: Hoe werkt het?

Schadevrije jaren bouw je per voertuig op. Dit doe je door een jaar lang geen schade te claimen bij je verzekeraar en het voertuig op eigen naam te registreren en te verzekeren. Ieder jaar dat je geen schade claimt bouw je een schadevrij jaar op. Hiermee beloont de verzekeraar jou met ‘no-claim’ korting. Deze korting kan oplopen tot wel 85%. Dit kan natuurlijk een enorme besparing op je premie opleveren!

Per voertuigcategorie opbouwen

Voor ieder type voertuig (auto’s, motoren en bromfietsen) bouw je apart schadevrije jaren op. Ook binnen de categorie bouw je per voertuig schadevrije jaren op. Een paar voorbeelden:

Hans koopt voor het eerst eigen voertuigen

Hans is vandaag 18 geworden en heeft een auto, een motor en een bromfiets gekocht. Dit is de eerste keer dat hij dit type voertuigen in bezit heeft. Bij het aanvragen van de verzekeringen geeft hij dus aan dat hij bij zowel de auto, de motor en de bromfiets 0 schadevrije jaren heeft.

Aicha koopt haar eerste motor naast haar auto

Aicha is 26 en heeft haar motorrijbewijs gehaald. Ze heeft al 8 jaar haar autorijbewijs en rijdt ook al 8 jaar haar eigen auto zonder schades. Bij het aanvragen van haar motorverzekering zal zij toch op 0 schadevrije jaren beginnen omdat zij nog geen schadevrije jaren heeft opgebouwd voor haar motor! Let op! Zit je in deze situatie en wil je toch de no-claim korting die op je auto zit ook ontvangen op je motor? Wij hebben afspraken gemaakt met verzekeraars om dit te mogen doen. Check nu zelf of dit voordelig is voor jou!

Joris rijdt al jaren schadevrij

Joris is 36 en rijdt al jaren auto, motor en bromfiets zonder schades. Op dit moment heeft hij al 18 jaar dezelfde auto, die hij sinds zijn 18e ook verzekerd. Op zijn 20e kocht hij zijn eerste motor en bromfiets. Op zijn auto heeft hij dus 18 schadevrije jaren, op zijn motor en bromfiets heeft hij er 16. Koopt hij er een auto, motor of bromfiets bij? Dan begint hij op dat voertuig weer op 0! Wisselt hij echter van voertuig? Dan kunnen de schadevrije jaren worden overgezet van de oude verzekering naar de nieuwe.

Let op bij bromfietsverzekeringen!

Er is géén landelijk systeem voor het registreren van schadevrije jaren voor bromfietsen. Ook Roy-data registreert nooit schadevrije jaren voor bromfietsen. Ook niet alle verzekeraars werken met schadevrije jaren voor bromfietsen. Dit betekent dat ze door sommige verzekeraars dus ook niet worden afgegeven als je bijvoorbeeld wilt overstappen. Je begint dan weer op 0 bij een nieuwe verzekeraar. Let hier dus goed op! Daarnaast kun je je schadevrije jaren die je hebt opgebouwd op een bromfietsverzekering nooit gebruiken op een autoverzekering. Andersom kan het wel maar raden we je sterk af. Je kunt ze namelijk nooit meer op een auto terugzetten. Ook is de no-claim korting op een autoverzekering vaak veel hoger dan op een bromfietsverzekering.

Hoe toon je dan je schadevrije jaren aan bij een bromfietsverzekering?

De verzekeraar van je bromfietsverzekering zal na de aanvraag om een royementsverklaring vragen. Op deze verklaring staat precies hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd voor je bromfiets. Je ontvangt deze verklaring nadat je een bromfietsverzekering hebt beëindigd. Let op! Niet alle verzekeraars geven een royementsverklaring af voor bromfietsverzekeringen. Vraag in dat geval zelf aan om een bevestiging waaruit blijkt over welke periode je geen schades hebt veroorzaakt. Kleine kans dat de nieuwe bromfietsverzekeraar dit dan accepteerd.

Kleine schade? Zelf betalen!

Wanneer je een kleine schade hebt veroorzaakt, is het slim om af te wegen hoe je handelt. Claim je de schade bij de verzekeraar? Of behoud je je no-claim en betaal je de schade zelf? Vaak is zelf betalen bij kleine schades voordeliger. De verzekeraar laten betalen zorgt namelijk voor een daling in de no-claim korting. Je gaat dan maandelijks meer premie betalen.

Opvragen van schadevrije jaren?

Schadevrije jaren blijven voor veel mensen onduidelijk. Misschien vraag je je af ‘Hoeveel schadevrije jaren heb ik?’. Verzekeraars melden via het polisblad hoeveel jaren je geen schade hebt geclaimd. Steeds meer zaken gaan digitaal. Zo krijg je ook het polisblad niet meer door de brievenbus. Bij je verzekeraar kun je digitaal jouw schadevrije jaren opvragen. Je kunt dit ook inzien bij Roy Data. Hiervoor kun je een verzoek indienen. Let op! Bij bromfietsverzekeringen wordt alleen gewerkt met een royementsverklaring. Bij het beëindigen van je bromfietsverzekering ontvang je een verklaring waarop precies staat hoeveel schadevrije jaren je voor de bromfiets hebt opgebouwd. Vraag je een nieuwe verzekering aan? Dan vraagt de nieuwe verzekeraar altijd naar deze royementsverklaring.

Roy-data schadevrije jaren

Roy-data is een gedeeld computersysteem tussen verzekeraars. Hier wordt alle relevante informatie opgeslagen over de jaren dat je wel of geen schade hebt geclaimd. Als je een verzekering opzegt, is het slim om je verzekeraar te vragen of het meest recente aantal no-claim jaren in het systeem wordt verwerkt. Je nieuwe verzekeraar gaat namelijk altijd uit van de data in dit systeem. En niet van de jaren die jij aan je nieuwe verzekeraar opgeeft als schadevrij. Geef je meer no-claim jaren door aan je verzekeraar dan je werkelijk hebt? Dan komen ze hier toch achter doordat ze het checken in het systeem van Roy-data.

Wanneer vervallen?

Het aantal no-claim jaren dat je hebt opgebouwd wordt voor auto- en motorverzekeringen bijgehouden in Roy-data. Schadevrije jaren vervallen bij de meeste verzekeraars als je langer dan 3 jaar geen verzekering hebt. Bij bromfietsverzekeringen worden schadevrije jaren niet centraal geregistreerd. Er wordt gewerkt met

Schadevrije jaren berekenen

Wanneer je nog nooit schade hebt gereden, is het makkelijk te berekenen hoeveel no-claim jaren je hebt. Je bouwt schadevrije jaren op wanneer je op je eigen naam een voertuigverzekering hebt afgesloten en geen schades hebt veroorzaakt. Wanneer je wel eens schade hebt geclaimd, is het moeilijker te berekenen. Je kunt dan een verzoek tot inzage doen bij Roy-data.

Bonus malus ladder

De verzekeraar berekent de korting op basis van je schadevrije jaren via een bonus malus ladder. Hoe hoger je op de ladder staat in schadevrije jaren (positief, bonus), hoe hoger de no-claim korting is. Heb je negatieve schadevrije jaren (malus), dan krijg je geen korting maar een opslag op je premie. De bonus malus ladder verschilt per verzekeraar. Verzekeraars berekenen daarom soms verschillende kortingen per schadevrij jaar. Hoe jouw verzekeraar dat berekent, vind je terug in de polisvoorwaarden.

Negatieve schadevrije jaren

Wanneer je schade claimt, val je vijf treden terug op de bonus malus ladder. Wanneer je minder dan vijf jaren geen schade hebt geclaimd, kom je in de min. Je hebt dan negatieve schadevrije jaren. Deze negatieve jaren worden ook opgeslagen in Roy-data. Overstappen van verzekering gaat er dus niet voor zorgen dat je van de negatieve jaren afkomt. Per schade die je claimt, zak je vijf jaren terug. Heb je 16 of meer schadevrije jaren? Dan val je bij een schade direct terug naar 10.

Schadevrije jaren opbouwen via ouders?

Het klinkt misschien aantrekkelijk: je eerste auto laten verzekeren via je ouders. Als beginnende bestuurder zal je meer premie moeten betalen. Maar niet als je je verzekert via je ouders. Zij hebben namelijk schadevrije jaren opgebouwd. Toch is dit niet aan te raden. Het mag namelijk niet van verzekeraars. Wat wel kan is jouw auto in het verzekeringspakket van je ouders meeverzekeren. Je profiteert dan van extra korting, zolang je nog thuiswonend bent. Interesse? Vraag gratis een offerte aan!

Heb je vragen?

We hopen dat je alle informatie gevonden hebt die je zocht. Heb je meer vragen? Neem gerust eens contact met ons op. We helpen je graag!

Veelgestelde vragen over schadevrije jaren

Stel je vraag per chat, mail, telefoon of WhatsApp. Wij zitten voor je klaar. Beantwoorden we je vraag? Dan heb je kans dat wij dit op deze pagina vermelden. Zo helpen we ook andere mensen!

Vraag van: Amber

Beantwoord door: Vincent Schokker op 08/02/2022

Schadevrije jaren bouw je op. Dit doe je door een jaar lang geen schade te claimen bij je verzekeraar. Ieder jaar dat je geen schade claimt, beloont de verzekeraar jou met ‘no-claim’ korting. Deze korting kan oplopen tot wel 80%. Dit kan natuurlijk een enorme besparing op je premie zijn! Wanneer je wel schade claimt, zak je minimaal vijf schadevrije jaren terug op de bonus malus ladder. Je gaat dan weer meer premie betalen totdat je weer (evenveel) schadevrije jaren hebt opgebouwd als voor de schadeclaim. Neem voor meer vragen contact met ons op per chat, mail, telefoon of WhatsApp via 035-6857888!

Vraag van: Cynthia

Beantwoord door: Vincent Schokker op 27/01/2022

Het aantal no-claim jaren dat je hebt opgebouwd, is 3 jaar geldig. Schadevrije jaren vervallen als je langer dan 3 jaar geen verzekering hebt. Ook negatieve schadevrije jaren vervallen wanneer je minimaal drie jaar geen voertuigverzekering afsluit. Neem voor meer vragen contact met ons op per chat, mail, telefoon of WhatsApp via 035-6857888!

Vraag van: Aron

Beantwoord door: Vincent Schokker op 25/01/2022

Verzekeraars melden via het polisblad hoeveel jaren je geen schade hebt geclaimd. Dit polisblad ontvang je digitaal. Ook via Roy-data kan je het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, opvragen. Roy-data is een gedeeld computersysteem tussen verzekeraars. Hier wordt alle relevante informatie opgeslagen over de jaren dat je wel of geen schade hebt geclaimd. Neem voor meer vragen contact met ons op per chat, mail, telefoon of WhatsApp via 035-6857888!

Vraag van: Maxim

Beantwoord door: Vincent Schokker op 24/01/2022

De verzekeraar berekent jouw schadevrije jaren via een bonus malus ladder. Hoe hoger je op de ladder staat, hoe meer jaren je schadevrij hebt gereden. Dit resulteert in hogere korting. De bonus malus ladder verschilt per verzekeraar. Verzekeraars berekenen daarom soms verschillende kortingen per schadevrij jaar. Hoe jouw verzekeraar dat berekent, vind je terug in de polisvoorwaarden. Neem voor meer vragen contact met ons op per chat, mail, telefoon of WhatsApp via 035-6857888!

Voordelen Vergelijkdirect.com

 • Vergelijk meer dan 25 autoverzekeringen
 • Hulp nodig? Chat, bel of mail met ons!
 • Direct verzekerd de weg op
 • Auto verzekeren op maat

Zelf je autoverzekering samenstellen!

Breid je autoverzekering uit met dekking voor je accessoires, inzittenden etc.

Start vergelijken

Meer dan 100.000 mensen

Belangrijke informatie

Handige tips

 • Oude autoverzekering opzeggen?
  Wij zeggen je oude autoverzekering graag voor je op! Neem hiervoor contact met ons op via 035-6857888. Uiteraard helpen we je ook met het afsluiten van een nieuwe autoverzekering!
 • Extra korting autoverzekering?
  Combineer je autoverzekering met andere verzekeringen en profiteer van pakketkorting! Neem hiervoor contact met ons op via 035-6857888.