Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

De 5 meest voorkomende klachten bij katten

Voorkomen, genezen & verzekeren!

Voorkom hoge kosten dierenarts!

  • Je dier verzekeren zoals jij het wilt
  • Kies de dekking die bij jouw huisdier past!
  • Direct online afsluiten bij de verzekeraar!
Start vergelijken

Klachten bij katten verzekeren?

Heb je al langer een kat of overweeg je om een kat te nemen? Let dan goed op de klachten die katten kunnen ontwikkelen. Figo heeft de 5 meest voorkomende klachten voor je op een rijtje gezet. Naast deze 5 klachten zijn er uiteraard nog meer klachten bij katten die verzorging nodig hebben. Ook een ongeval zit in een klein hoekje. Let hier dus goed op bij je keuze om je kat wel of niet te verzekeren. Zo voorkom je mogelijk een torenhoge rekening van je dierenarts!

Vergelijkdirect.com wordt gemiddeld beoordeeld met een

1. Virussen zoals niesziekte

Verreweg de meest voorkomende klacht bij katten zijn virussen. De meest voorkomende is de niesziekte. Katten met een verminderde weerstand, een minder goed werkend afweersysteem of katten die niet zijn gevaccineerd lopen een hoger risico om met de niesziekte te worden besmet. Niesziekte kan ernstige gevolgen hebben. Van slijmvliesontsteking tot zelfs blindheid. Het is dus aan te raden je kat jaarlijks te vaccineren. De kosten om niesziekte bij je kat te voorkomen of te behandelen variëren per dierenarts. Figo, voorheen Petplan, heeft uitgezocht wat het je gemiddeld kost:

Preventief (vaccineren)

Je kunt je kat jaarlijks laten vaccineren tegen niesziekte. Dit kost je tussen de €50,- en €60,- per jaar.

Behandelen (na besmetting)

Raakt je kat besmet met de niesziekte? Dan zal de dierenarts waarschijnlijk pijnstillers, oogzalf en antibiotica voorschrijven. Met deze medicatie is niesziekte goed behandelbaar maar kost je tussen de €100,- en €150,-.

2. Tandplak, tandsteen & overige gebitsproblemen

Meer dan tweederde van de katten heeft problemen met het gebit. Vooral tandplak is een grote boosdoener. Laat je dit niet op tijd behandelen dan krijgt je kat uiteindelijk last van tandsteen. Dit heeft ontstekingen in het tandvlees tot gevolg maar zorgt ook voor een verminderde weerstand. Bacteriën blijven namelijk gemakkelijk achter tandsteen hangen en kunnen bij een te grote hoeveelheid niet allemaal door speeksel worden gedood. Hierdoor kunnen ze meerdere ziektes veroorzaken. Een goed gebit is dus niet alleen gezond voor de tanden maar zeker ook voor de rest van het lijf! Uiteraard heeft Figo uitgezocht wat de kosten zijn voor preventie & behandeling van gebitsproblemen.

Preventief (poetsen, mondwater en verwijderen van tandsteen)

Het verwijderen van tandsteen kost je ongeveer tussen de €150,- en €250,-. Dit is een behoorlijke kostenpost. Zo veel mogelijk voorkomen is dus kostenbesparend. Zo is het mogelijk de tanden van je kat te poetsen of een oplossing toe te voegen aan het drinkwater van je kat. Een dergelijke oplossing (bijvoorbeeld Vet Aquadent) bevat granaatappel. Dit helpt tandplak te voorkomen.

Behandelen van tandsteen

Naast het verwijderen van tandsteen is het vaak noodzakelijk om in geval van tandsteen en tandplak een tand of een kies te trekken. Dit kan, afhankelijk van hoeveel tanden/kiezen, je zo tussen de €300,- en €450,- kosten.

3. Suikerziekte

Ja, je leest het goed! Ook katten kunnen suikerziekte krijgen. Net als bij mensen zijn overgewicht en te weinig beweging meestal de oorzaak van suikerziekte bij katten. Bij suikerziekte maakt het lichaam te weinig insuline aan. Behandel je suikerziekte niet op tijd? Dan voelt je kat zich niet goed en dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Denk hierbij aan de beschadiging van zenuwen, hart- & bloedvaten, nieren maar ook aan infecties en blindheid. Wanneer je bij suikerziekte helemaal geen behandeling start, zal je kat uiteindelijk komen te overlijden. Figo heeft onderzocht wat een behandeling van suikerziekte bij je kat gemiddeld kost.

Behandeling suikerziekte

Suikerziekte kan eenvoudig behandeld worden. Wel zul je hiervoor naar de dierenarts moeten. Figo heeft voor je uitgezocht hoe dit werkt en wat het je kost. Bij de start van de behandeling zal de dierenarts diverse bloedonderzoeken uitvoeren. Hierbij zal ook insuline worden toegediend. De kosten vaar de eerste behandelingen in de eerste maand liggen volgens Figo rond de €400,-. Daarna zul je je kat onder controle komen te staan voor een bloedonderzoek en het toedienen van insuline. Maandelijks zal je dit ongeveer €50 per maand gaan kosten.

4. Artrose en gewrichtsproblemen

Slijtage aan gewrichten komt bij oudere katten, voornamelijk ouder dan 12 jaar, bijna altijd voor. De heupen, rug, knieën en ellebogen zijn de meest voorkomende gewrichten die bij katten met artrose het meest te lijden hebben. Heeft je kat artrose? Dan kan dit op den duur behoorlijk pijnlijk worden. Wordt de pijn ondraaglijk, dan kan dit euthanasie tot gevolg hebben. Helaas is artrose niet te genezen. Wel kun je artrose bij je kat laten behandelen.

Behandeling van artrose bij je kat

Met (vaak maandelijkse) bezoeken aan je dierenarts zal je kat na een consult ook een injectie krijgen. De kosten hiervan liggen volgens Figo tussen de €100,- en €120,- per maand. Voorkomen is echter beter dan genezen! Een gezonde kat is niet te zwaar en heeft voldoende beweging. De kans op artrose kan dus bij de juiste voeding en beweging worden verkleind.

5. Problemen met organen, voornamelijk nieren

Katten kunnen last krijgen van hun organen. De meest voorkomende hiervan zijn problemen met de nieren. Denk hierbij zeker ook aan een chronische nierinsufficiëntie. De nieren van je kat kunnen bij deze aandoening de schadelijke stoffen niet meer uitscheiden. Behandel je dit niet, dan zal dit uiteindelijk leiden tot nierfalen.

Behandeling bij nierinsufficiëntie

Tegenwoordig kan de ziekete gelukkig goed worden behandeldelen. De kosten kunnen wel snel oplopen. Figo heeft berekend dat je al snel op €500,- moet rekenen. Deze kosten kunnen verder oplopen wanneer je kat langer behandeld moet worden. De behandeling zal aan de hand van een opname bij de dierenkliniek worden uitgevoerd. Diverse laboratoriumonderzoeken, infusen en medicatie zijn noodzakelijk.

Voorkomen, genezen en verzekeren!

Het is altijd verstandig om je kat goed te verzorgen. Zo zijn veel aandoeningen te voorkomen. Toch kan je kat altijd onverwachts ziek worden of slachtoffer worden van een ongeluk. In dat geval zul je altijd een bezoekje aan de dierenarts moeten brengen. In dat geval ben ja vaak veel duurder uit dan je denkt. Rekeningen tot wel duizenden euro’s zijn geen uitzondering meer. Zeker niet naar gelang alle zorg duurder wordt, ook die voor dieren! Met een kattenverzekering van bijvoorbeeld Figo ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten en krijgt je kat de zorg die hij verdient.

Disclaimer: Figo heeft zo goed mogelijk informatie over deze aandoeningen en bijkomende bijdragen verzameld. Is de informatie niet volledig of onjuist, dan is Figo niet aansprakelijk.

Veel gestelde vragen over klachten katten aan Bart & Vincent van Vergelijkdirect.com

Stel je vraag per chat, mail, telefoon of WhatsApp. Wij zitten voor je klaar. Beantwoorden we je vraag? Dan heb je kans dat wij dit op deze pagina vermelden. Zo helpen we ook andere mensen!

Vraag van: D. de Zeeuwe

Beantwoord door: Bart Houtman op 07/11/2022

Nee, maar wel één van de grootste! Daarnaast bestaat Petplan ook al meer dan 46 jaar. De verzekeringen die ze aanbieden zijn ontwikkeld in overleg met dierenartsen en zijn continu in ontwikkeling. Wil je weten welke Petplan kattenverzekering het beste bij jouw kat past? Start dan nu met vergelijken!

Vraag van: A. de Beer

Beantwoord door: Bart Houtman op 07-11-2022

De meest voorkomende klachten bij katten zijn virusinfecties (vaak niesziekte), gebitsproblemen, suikerziekte, gewrichtsproblemen en orgaanproblemen. Wil je weten wat de behandeling en preventie je kost? Lees dan snel de 5 meest voorkomende katten klachten.

Vraag van: C. Cynthias

Beantwoord door: Bart Houtman op 20/01/2022

Er zijn mogelijkheden om een ziek huisdier alsnog te verzekeren maar behandelingen die voortvloeien uit de huidige ziekte zijn uitgesloten van dekking! Bij het afsluiten van de dierenverzekering wordt namelijk gevraagd naar de gezondheid van je huisdier. Ziektes en aandoeningen op het moment van afsluiten worden als uitsluiting op de polis gezet. Hierdoor is het dus altijd verstandig om direct bij aanschaf je huisdier te verzekeren en niet te wachten tot het wat mankeert. Heb je meer informatie nodig over het wel of niet verzekeren van je zieke huisdier? Neem dan contact met ons op via chat, telefoon of WhatsApp (035-6857888).