Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

Motor kopen?

Lees alles wat je weten moet voordat je een motor koopt!

Vergelijk je motorverzekering

 • Vergelijk meer dan 9 motorverzekeringen
 • Op werkdagen binnen 1 uur verzekerd
 • Alle soorten dekkingen mogelijk (WA, WA+ of Allrisk)
Start vergelijken

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een motor

Voordat je daadwerkelijk een motor aanschaft is het handig om een paar dingetjes te weten voordat je echt over gaat tot aanschaf, bijvoorbeeld welk rijbewijs je nodig hebt en welke kosten je gaat maken. En zo kan je hier nog meer belangrijke dingen lezen voordat je jouw motor daadwerkelijk aanschaft. Alle punten die belangrijk zijn in de aanschaf van jouw nieuwe motor bespreken we in dit artikel. Dus als je van plan bent een nieuwe motor aan te schaffen, of je bent gewoon benieuwd wat je ervoor nodig hebt. Lees dan gerust verder.

Vergelijkdirect.com wordt gemiddeld beoordeeld met een

Koop ik de motor nieuw of tweedehands?

Weet je niet of je jouw motor nieuw of tweedehands wilt kopen? Wij hebben hier de voordelen en nadelen voor jouw op een rijtje gezet. Op deze manier is alles duidelijk in kaart gebracht en weet je precies wat er het beste bij jouw situatie past.

 • Voordelen nieuwe motor:
 • Je kan hem volledig naar jouw wens samenstellen.
 • Je hebt minder kans op mankementen aan jouw motor
 • Je hebt garantie op jouw motor als er iets mis is.

 • Nadelen van een nieuwe motor:
 • De motor is waarschijnlijk duurder
 • Bij een nieuwe motor heb je meer afschrijving
 • Je moet de motor inrijden

 • Voordelen tweedehands motor:
 • De motor is goedkoper
 • Je hebt minder afschrijvingen met de motor
 • Je hebt minder waardeverlies bij een val/schade

 • Nadelen tweedehands motor:
 • Lang zoekproces naar de juiste samenstelling
 • Er is een grotere kans op mankementen bij jouw motor
 • Je hebt meestal geen garantie op jouw motor.

In welke categorie kan ik een motor kopen?

Welk type motor je kan kopen ligt aan de categorie van je rijbewijs, hier kan namelijk een limiet op zitten. Er zijn drie verschillende categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A. De verschillende categorieën zijn:

 • A1 motorrijbewijs: Rijles vanaf 17 jaar. Theorie-examen vanaf 17 jaar. En praktijkexamen vanaf 18 jaar.
 • A2 motorrijbewijs-beginner: Rijles vanaf 20 jaar. Theorie-examen vanaf 20 jaar. Praktijkexamens vanaf 20 jaar.
 • A2 motorrijbewijs-doorstromer: Rijles vanaf 19 jaar. Geen theorie nodig. Eén combi-praktijkexamen, mits 2 jaar in bezit van A1.
 • A motorrijbewijs-beginner: Rijles vanaf 24 jaar. Theorie-examen vanaf 24 jaar. Praktijkexamens vanaf 24 jaar.
 • A motorrijbewijs-doorstromer: Rijles vanaf 22 jaar. Geen theorie nodig. Eén combi-praktijkexamen, mits 2 jaar in bezit van A2.

Afhankelijk van het categorie motorrijbewijs dient de motorfiets te voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Motorfiets A1: Een motorfiets met een maximale cilinder inhoud van 125 cc, een maximumvermogen van 11kW en een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1kW per kg.
 • Motorfiets A2: Een motorfiets met een maximumvermogen van 35kW en een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,2kW per kg.
 • Motorfiets A: Een motorfiets met onbeperkt vermogen.

Wat kost een motor in onderhoud, belasting, brandstof en verzekering?

Er zijn verschillende kosten aan een motor verbonden, dit zijn niet alleen de kosten van de aanschaf maar ook kosten op langer termijn, deze kosten hebben we voor jou hieronder op een rijtje gezet:

Verzekering
Als je een motor aanschaft is het belangrijk om hem ook te verzekeren, anders mag je de weg niet op! Dit is geregeld via de Nederlandse wetgeving. Hoeveel je hieraan kwijt bent, ligt aan de dekking die jij kiest (WA, WA+ of Allrisk).

Belasting
Afhankelijk van je motor ben je verplicht belasting te betalen in Nederland.

Onderhoud
Goed onderhoud van je motor is erg belangrijk voor je veiligheid. Het onderhoudt van een motor kost meer tijd dan het onderhoudt van een auto, dit komt doordat een motor is blootgesteld aan de elementen. Hier gaan de meeste kosten heen van motorbestuurders, vooral bij een oudere motor. Afhankelijk voor de kilometers die je rijdt heeft je motor onderhoudt nodig, zorg bij de aanschaf dat je rekening hebt gehouden met deze kosten en dat je er geld voor opzij zet zodat de motor in goede conditie blijft.

Brandstof
Zonder brandstof in je motor kom je niet zo ver, en kan jij geen gebruik maken van je motor. Tenzij je een elektrische motor hebt. De meeste motoren rijden zuiniger dan een auto, dus dat betekent dat jij langer kan rijden met hetzelfde aantal liters.

Helm & kleding
Naast de aanschaf van je motor, zijn de helm en kleding een van de belangrijkste investeringen. Met een motor ben je kwetsbaarder dan in de auto dus het is belangrijk om een goede helm en kleding aan te schaffen.

Slot & beveiliging
Motoren zijn voertuigen die erg geliefd zijn bij dieven, omdat ze ook aardig wat kosten en de onderdelen makkelijk los zijn te maken zodat ze het daarna door kunnen verkopen. Daarom is het heel erg belangrijk om je motor goed te beveiligen. Zorg voor een ART 4 slot en koop het liefst een slot met een alarm.

Stalling
In dorpen hebben mensen vaak een tuin of schuur om hun motor in te zetten, in grote steden hebben mensen dit niet. Om jouw motor veilig neer te zetten is het handig om een stalling te huren, zo is er ook minder kans op diefstal.

Let op! Motorverzekering is verplicht!

Wanneer je een motor aanschaft ben je verplicht om die direct te verzekeren. Verzeker je je motor niet? Dan riskeer je een boete van het RDW en mag je er niet op rijden. De kosten van deze verzekering hangt af van verschillende factoren. De eerste factor is welke basisdekking jij kiest, je kan kiezen uit WA, WA+ (beperkt casco) of all risk. Bij een WA-verzekering ben je gedekt tegen de schade die je een ander toebrengt. Bij een WA+ verzekering ben je verzekerd tegen de schade die je een ander toebrengt en diefstal, brand- en stormschades aan je eigen motor. Als laatste kan je kiezen voor een allriskverzekering bij deze verzekering ben je gedekt tegen de schade die je een ander toebrengt, diefstal en alle schades aan jouw voertuig. Ook spelen aanvullende dekkingen, je postcode en het type voertuig mee voor de kosten van jouw motorverzekering. Wil je, voordat je een motor koopt, weten wat een motorverzekering kost? Vergelijk dan op basis van een vergelijkbaar kenteken en je eigen gegevens!

Wat kunnen wij voor jou doen?

We raden je aan om een goede motorverzekering af te sluiten met een goede dekking. Zo voorkom je onverwachte hoge kosten bij bijvoorbeeld schade of diefstal. Wij vergelijken diverse verzekeraars om jou de beste dekking en scherpste premies te bieden. Je kan zelf je motorverzekering vergelijken via onze website, maar ook wij kunnen dat samen met je doen. Dat gaat dan telefonisch. Na het maken van een vergelijking kunnen wij of jijzelf de verzekering ook meteen afsluiten. Op deze manier ben je direct verzekerd en kan je ook meteen met je motor de weg op. Bij hulp en advies kan je ons bereiken op: 035-6857888. Op dit nummer kan je ons ook whatsappen! En je kan ook nog met ons chatten via de website.

Veel gestelde vragen over motorverzekeringen aan Vincent en Bart

Stel je vraag per chat, mail, telefoon of WhatsApp. Wij zitten voor je klaar. Beantwoorden we je vraag? Dan heb je kans dat wij dit op deze pagina vermelden. Zo helpen we ook andere mensen!

Vraag van: G. van Tuni

Beantwoord door: Bart Houtman op 18/03/2020

Ten eerste is het belangrijk om te weten waar jij je motor koopt, koopt je scooter het liefst bij een erkend handelaar. Daarnaast moet je voor het rijden van een scooter een rijbewijs hebben. Ook moet de scooter voorzien zijn van een kenteken. En als laatste moet je in Nederland verzekerd zijn als je een motor hebt. Anders mag je de weg niet op! al deze informatie is ook weergeven in de bovenstaande tekst! Meer vragen over je motor? Dan kun je contact met ons opnemen via chat, telefoon of WhatsApp (035-6857888).

Vraag van: B. Timmer

Beantwoord door: Bart Houtman op 18/03/2020

Bij een motor heb je drie verschillende basisdekkingen. De eerste dekking is een WA-dekking, bij deze dekking ben je gedekt tegen de schade die je andere toebrengt. deze dekking is het goedkoopst. De tweede dekking is de wa+ dekking, bij deze dekking ben je gedekt tegen schade die je andere toebrengt en je bent ook gedekt schade aan je motor door natuurgeweld, brand en diefstal. deze dekking is net wat duurder dan een WA, maar je bent wel beter gedekt. En dan de laatste dekking is allrisk bij allrisk ben je verzekerd tegen schades die je een ander toebrengt. Ook je bent verzekerd tegen schades aan je eigen motor. bij deze dekking ben je het allerbeste gedekt en dat houdt dan ook in dat hij het duurste is. Meer vragen over de dekkingen? Dan kun je contact met ons opnemen via chat, telefoon of WhatsApp (035-6857888).