Motorverzekering

In Nederland is het verplicht om minimaal een WA verzekering te hebben voor een motor voordat je op de weg mag. Naast de verplichte WA dekking, kun je een motorverzekering afsluiten in verschillende vormen. Hiervan loopt de dekking van de verplichte WA dekking tot de meest uitgebreide allrisk dekking. Ook is het mogelijk om hierbij aanvullende dekkingen af te sluiten. Zowel de verplichte basisdekking als de aanvullende dekkingen komen verderop deze pagina uitgebreid aan bod. Een verplichte WA dekking is er al vanaf €1,83. Je kunt je motor dus al verzekeren vanaf €1,83 per maand!

Motorverzekering
 • Vergelijk verzekeringen op basis van je eigen motor
 • Kies de (aanvullende) dekking die bij jouw motor past!
 • Direct online afsluiten bij de verzekeraar, dus direct kunnen rijden!

Bekijk dekkingen

10
Beste vergelijker die ik heb gezien tot nu toe! Gemakkelijk te gebruiken.
- Woerden
22 klanten waarderen ons gemiddeld met een 8.9/10

Basisdekkingen

In de volgende lijst tref je de minimale verplichte dekking die je moet afsluiten om met je motor de weg op te mogen:

Motorverzekering dekkingenInformatie
WA

Zoals je weet is je motor verzekeren verplicht. Een minimale motorverzekering is de WA-verzekering. Zo ben je enkel verzekerd voor schade aan anderen, anderzijds is het de meest goedkope motorverzekering. Een WA motorverzekering kan dus een goede optie zijn als je op zoek bent naar de goedkope motorverzekering. Daarbij kan een WA dekking een goede optie zijn als je een goedkope motor hebt gekocht. De schade aan een goedkope motor is namelijk makkelijker zelf te dragen. Wil je een WA dekking, dan vink je deze eenvoudig aan in onze vergelijker, je kunt dan eenvoudig deze verzekering vergelijken.

WA+

De WA+ dekking wordt ook wel de beperkt casco motorverzekering genoemd. Met een WA+ motorverzekering ben je beter verzekerd dan bij een normale WA verzekering. Zo ben je in veel gevallen verzekerd tegen:

 • Diefstal
 • Joyriding
 • Vandalisme
 • Natuur- en stormschade
 • Brandschade

De WA+ dekking  kan een goede optie zijn als je een wat duurdere motor hebt gekocht. Als deze wordt gestolen, kun je namelijk niet zomaar een nieuwe terugkopen. Wil je deze motorverzekering vergelijken of afsluiten, dan vink je deze eenvoudig aan in de vergelijker.

Allrisk

Een motor verzekeren met de allrisk verzekering doen veel mensen met een nieuwe motor, ook wel volledig casco verzekering genoemd, is de meest uitgebreide motorverzekering. Met deze verzekering profiteer je naast de dekkingen van de WA+ dekking, ook nog eens van extra dekkingen. Zo wordt schade aan je motor vergoed, ook al is het je eigen schuld geweest. Als je een dure motor hebt gekocht, kan een allrisk dekking de beste optie zijn. Je kunt eenvoudig een allrisk verzekering vergelijken, je klikt deze namelijk aan en wij tonen je de premies.

Aanvullende dekkingen

Als motorrijder weet je dat je kwetsbaarder bent in het verkeer dan een automobilist. Het is logisch dat je goed oplet tijdens het motor rijden maar ook dan kan je betrokken raken bij een ongeluk. In het allerbeste geval, is alleen je motorfiets beschadigd. In andere gevallen kan het helaas ook voorkomen dat het een ernstig ongeval is, waarbij er ook letsel aan jou of je bijrijder (opzittende) is ontstaan. Wanneer er ook letsel aan jou of je opzittende is ontstaan, dekt je basisdekking WA, WA+ of Allrisk niet alle letsel- of gevolgschade. Hier zijn aanvullende dekkingen motorverzekering voor ontwikkeld. Bij ongelukken met (ernstig) letsel en schade ben je met aanvullende dekkingen dan toch voldoende verzekerd.

Welke aanvullende dekkingen motorverzekering zijn er?

In Nederland worden 3 soorten aanvullende dekkingen motorverzekering aangeboden, namelijk:

 • Schade Verzekering Opzittenden (SVO)
 • Ongevallen Verzekering Opzittenden (OVO)
 • Rechtsbijstand

Ook is het mogelijk om de aanvullende dekking “winterstop” af te sluiten. Dit is niet echt een dekking met betrekking tot schade en letsel, maar geeft je in ruil voor een lagere premie de mogelijkheid om je dekkingen tijdens de winterstopperiode te beperken. Verderop deze pagina lees je meer over de winterstopdekking.

Schadeverzekering opzittenden

Een schadeverzekering opzittenden vergoedt zowel de schade aan de bezittingen maar ook de eventuele letselschade die is ontstaan na een ongeluk. Dit geldt voor zowel de bestuurder als voor de bijrijder. Verzekeraars gebruiken vaak bovenstaande tekst, maar dit blijft toch een beetje vaag. Hieronder zie je wat er echt gedekt is met de schadeverzekering opzittenden.

Voorbeeld Schadeverzekering opzittenden
Als je als gevolg van een ongeval schade aan je spullen hebt, zoals kapotte kleding, kapotte laptop die in je tas zat, dan wordt deze schade vergoedt door deze dekking. Met andere woorden, je bent verzekerd tegen de financiële gevolgen van schade aan je spullen. Dit geldt óók voor financiele gevolgen ontstaan door verwondingen die je bent opgelopen door het ongeval. Deze letselschade en schade aan bezittingen is vaak gedekt tot een bedrag van €1.000.000 (1 miljoen euro) voor alle opzittenden tezamen.

Hoe wordt de schade berekend en vergoedt?
Bij het bepalen van de financiële gevolgen door een verwonding wordt gekeken naar bijvoorbeeld zaken als inkomstenderving, huishoudelijke hulp, vervoerskosten, medische kosten en smartengeld. In het ergste geval raakt u invalide, of gedeeltelijk invalide. Hierbij kijkt de verzekeraar dan naar aanpassingen die gedaan moeten worden in de woning en naar de kosten van medische behandelingen. De schadeverzekering opzittenden keert in veel gevallen uit, ongeacht wie de schuldige is van het ongeval. Uiteraard met uitzondering van zaken als roekeloos rijgedrag, alcohol gebruik etc.

Ongevallenverzekering opzittenden

De ongevallenverzekering opzittenden is een klein beetje te vergelijken met de schadeverzekering opzittenden, alleen dan in een meer uitgeklede variant. Mocht je betrokken raken bij een ongeval, waarbij je blijvende invaliditeit oploopt of komt te overlijden, dan komt deze aanvullende dekking van pas. De ongevallenverzekering opzittenden geldt voor zowel de bestuurder als voor de bijrijder en keert eenmalig een vast bedrag uit wanneer er sprake is van blijvende invaliditeit of overlijden.

Vaste bedragen ongevallenverzekering opzittenden

De bedragen die uitgekeerd worden lopen uiteen van €5.000,- tot €10.000,- voor overlijden en tot een bedrag van €25.000,- voor blijvende invaliditeit. Mochten jij en/of de bijrijder komen te overlijden, dan krijgen de nabestaanden het bedrag uitgekeerd.

De ongevallenverzekering opzittenden vergoedt dus niet de schade aan je spullen en keert ook niet meer uit dan het vaste bedrag. Het kan dus gebeuren dat jij na een ongeluk tegen hogere kosten aanloopt dan de uitkering van de ongevallenverzekering opzittenden. Om deze reden kan het verstandig zijn om een schadeverzekering opzittenden af te sluiten, zodat jij gedekt bent tegen de werkelijke kosten.

Rechtsbijstand dekking motorverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje maar kan financieel ernstige gevolgen hebben. Een mooi spreekwoord is dan ook: “Gelijk hebben, betekent helaas niet automatisch gelijk krijgen”!

Sluit je bij een motorverzekering ook de aanvullende dekking rechtsbijstand af, dan krijg jij juridische hulpverlening na een ongeluk om dit vraagstuk op te lossen. Ook wanneer blijkt dat jij nog schadevergoeding moet ontvangen van de tegenpartij, kan de aanvullende rechtsbijstand dekking je hierin ondersteunen.

Vaak heeft een verzekeraar afspraken met onafhankelijk juridische bureaus zoals DAS en ARAG. De verzekeraar bemoeit zich niet met de juridische procedure, ze vergoeden alleen de rekening.

Winterstop dekking

Winterstop dekking valt ook onder de aanvullende dekking motorverzekering. Echter geeft deze verzekering niet extra dekking, maar juist een uitgeklede variant van de dekking tijdens de winterstop periode. Als je ervoor kiest om de winterstop dekking te namen, dan zeg je in feite:

“Van 1 december tot 1 maart* staat mijn motor keurig geparkeerd, al dan niet in een (overdekte) stalling en wordt er niet gereden op de openbare weg.”

Tijdens deze periode blijven alle dekkingen van kracht, alleen de schade die is ontstaan doordat je bent gaan rijden is niet gedekt. Wordt je motor bijvoorbeeld gestolen en heb je hier wel een dekking voor, dan blijft deze natuurlijk wel gewoon van kracht.

De verzekeraar geeft een korting van 10% tot 15% op je premie, omdat er een uitgeklede variant van de basisdekking actief is.

Accessoires meeverzekeren

Bij sommige verzekeraars is het ook mogelijk om je accessoires mee te verzekeren. Als bij een val bijvoorbeeld je helm beschadigd is, dan wordt dit (gedeeltelijk) vergoed. Andere accessoires kunnen navigatiesystemen, koffers of zadeltassen zijn. Over het algemeen worden accessoires gezien als onderdelen die niet vanuit de fabriek gemonteerd zijn.

Wat kost een motorverzekering?

De hoogte van je premie hangt af van een paar factoren. Vergelijkdirect.com legt je precies uit wat deze factoren zijn en wat voor invloed ze hebben op je premie. De premie van een motorverzekering hangt af van de volgende punten:

 • Soort dekking
  De hoogte van je premie hangt af van je soort dekking. Zo is een WA-verzekering bijvoorbeeld veel goedkoper dan een uitgebreide allriskverzekering.
 • Schadevrije jaren
  Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe goedkoper je premie zal uitvallen.
 • Leeftijd
  Als je een jonge motorrijder bent, zal je premie duurder zijn dan die van een oudere en meer ervaren bestuurder. Bij sommige verzekeraars profiteer je dan ook direct van korting als je ouder dan 30 jaar bent.
 • Postcode
  In sommige postcodes zijn er statistisch gezien meer ongelukken of diefstallen, verzekeraars baseren onder andere hierop hun premies.

Daarbij kun je ook aanvullende dekkingen kiezen. Zodoende stel jij je verzekering samen die voor jouw op maat is! Als je de perfecte verzekering hebt gevonden, kun je deze eenvoudig online afsluiten. Vaak kun je ook nog eens binnen vijf minuten wegrijden!

Motorverzekering vergelijken: de tips!

Vergelijkdirect.com heeft voor jou een aantal tips op een rijtje gezet zodat jij goed op de hoogte bent:

 • Zorg dat je bij het afsluiten altijd de meldcode van je motor bij de hand hebt. De meldcode staat altijd vermeld in het kentekenbewijs
 • Als je een verzekering met diefstal hebt afgesloten, zorg dan dat je het goede type ART slot hebt.
 • Sommige verzekeraars bieden korting aan als je een SCM-goedgekeurd alarm hebt. In sommige gevallen levert dat een prima korting op!
 • Een verzekering vergelijken is bij ons simpel en gratis, voel je vrij om te vergelijken!
 • Je motor verzekeren is verplicht!

Gratis hulp van een expert op het gebied van vergelijken

Persoonlijke hulp bij het vergelijken van al jouw vaste lasten

Jaarlijkse check of je nog goed verzekerd bent

Contractwekker, nooit meer te laat met opzeggen!

Compleet overzicht van jouw verzekeringen in jouw eigen omgeving, nooit meer zoeken naar polissen!

Aanmelden