Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

Dierenverzekering nodig?

Je huisdier goed verzekeren tegen aandoeningen begint bij goed vergelijken!

 • Je dier verzekeren zoals jij het wilt
 • Kies de dekking die bij jouw huisdier past!
 • Direct online afsluiten bij de verzekeraar!

Aandoeningen bij je huisdier

Bij je huisdier kunnen aandoeningen voorkomen. Denk aan klachten aan de heupen of ellebogen. Maar ook aan de luchtwegen of het gebit. Deze aandoeningen zorgen vaak voor grote problemen. Wanneer je hiervoor naar de dierenarts gaat, kan dat flink in de kosten lopen. Je kunt ervoor kiezen om aanvullende dekkingen af te sluiten. Zo ben je verzekerd tegen bepaalde aandoeningen. We leggen je graag meer uit over de klachten die jouw hond of kat zou kunnen krijgen.

Vergelijkdirect.com wordt gemiddeld beoordeeld met een

Meest voorkomende aandoeningen

In deze tekst leggen we je meer uit over de meest voorkomende aandoeningen van honden en katten. Denk hierbij aan aandoeningen aan de heup- of ellebooggewrichten, ziekten, gebitsproblemen, aandoeningen aan de luchtwegen en castratie of sterilisatie. Voor al deze aandoeningen kun je overwegen om een aanvullende dekking af te sluiten bij je dierenverzekering.

Bekijk meer

Castratie en sterilisatie

Met castratie of sterilisatie maak je je huisdier onvruchtbaar. Dit heeft vele voordelen. Zoals een verminderde kans op het krijgen van tumoren of baarmoederontstekingen. Deze operaties kunnen bij de dierenarts gedaan worden, maar kosten best een hoop geld. Je zou er daarom voor kunnen kiezen om hiervoor een aanvullende dekking af te sluiten.

Bekijk meer

Dierenverzekeringen vergelijken

Wanneer je meer weet over de meest voorkomende aandoeningen, kun je voor jezelf de balans opmaken of je hiervoor aanvullende dekkingen wilt afsluiten. Daarnaast kun je de beste én voordeligste dierenverzekering vinden door deze verzekeringen met elkaar te vergelijken. Geef aan wat jij wilt verzekeren voor jouw hond of kat, en de vergelijker toont je de beste resultaten.

Bekijk meer

Aandoening aan heup- en ellebooggewrichten

Deze klachten worden ook wel heup- en elleboogdysplasie genoemd. Dit zijn aandoeningen aan de heup- en ellebooggewrichten. De ontwikkeling van deze gewrichten verloopt hierbij niet normaal. Hierdoor kunnen de gewrichten (ernstig) misvormd worden.

Heup- en elleboogklachten herkennen

Honden of katten kunnen ernstige klachten hebben. Soms is het lastig om in te schatten hoe ernstig de misvormingen zijn. Een röntgenfoto wordt dan aangeraden. Zo’n foto geeft vaak meer duidelijkheid. Er zijn een aantal veelvoorkomende klachten waar je op kunt letten. Zo kan je hond of kat bijvoorbeeld moeilijk opstaan of lopen. Lange afstanden lopen, gaat niet meer door zakkende achterpoten. Ook kunnen ze kreupel lopen met één of beide achterpoten. Daarnaast zijn stijve heupgewrichten een teken. Over het algemeen is heup- en elleboogdysplasie een erfelijk bepaalde afwijking. Maar ook invloeden zoals lichaamsgewicht, voeding en beweging spelen een rol. Net als de groeisnelheid en spierontwikkeling.

Belangrijke risicofactoren

Bepaalde zaken kunnen een rol spelen waardoor de kans groter wordt dat je huisdier heup- en elleboogdysplasie oploopt. Sommige hondenrassen lopen een hoger risico om hier last van te krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld de Duitse herder, de Labrador en de Berner Sennenhond. Maar ook een Rottweiler en de Bordeaux dog. Ook erfelijkheid, gewicht en te weinig bewegen zijn ook zaken waardoor de kans groter is dat je huisdier hiervan last krijgt.

Preventie is de beste manier!

Voorkomen is beter dan genezen. Het is aan te raden om te zorgen voor een gezond gewicht. Zorg voor goede voeding voor je huisdier en voor regelmatige beweging. Maar niet te veel! Je huisdier mag namelijk niet dik of overmatig belast worden. Daarnaast kun je een dierenverzekering afsluiten. Een aanvullende dekking dekt de heup- en elleboogklachten. Met een verzekering sta je niet ineens voor hoge kosten. Een operatie als gevolg van heup- en/of elleboogklachten is rond de €1.300,- tot €1.500,-. Dit hangt af van het gewicht van je dier.

Ziekte

Een van de andere aandoeningen die je huisdier zou kunnen krijgen, is ziekte.
Om ziekten te voorkomen, kun je je huisdier vaccineren. Door een vaccinatie wordt het lichaam van je huisdier voorbereid op een mogelijke infectie. Je huisdier krijgt een prikje met een onschadelijk gemaakte ziektewekker. Dit kan bijvoorbeeld een virus zijn. Hierdoor maakt het lichaam antilichamen. Wanneer dit virus in het lichaam komt, gaat het immuunsysteem hier gelijk tegen werken. Zo kan de ziektewekker geen schade aanrichten aan het lichaam van je huisdier. Om het effect van vaccinaties te behouden, is het aan te raden om je huisdier regelmatig in te enten.

Vaccinatie huisdier: ja of nee?

Je wilt je huisdier beschermen tegen ziekten. Vaccinaties zijn dan nodig. Het is daarom slim om een dierenverzekering te overwegen die vaccinaties vergoedt. Inenten moet jaarlijks gebeuren. Honden en katten worden tegen verschillende ziekten ingeënt. Zo gaat het bij honden om kennelhoest, hondsdolheid en de ziekte van Weil. Katten worden ingeënt tegen de niesziekte, kattenziekte en rabiës. Als je je huisdier niet inent, zou het een ziekte kunnen krijgen. Zonder inenting is het lichaam van het dier hier minder tegenop gewassen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Kies je voor een dierenverzekering met vaccinaties? Dan betaalt de verzekeraar de kosten voor inenten volledig of deels.

Wat kost een vaccinatie?

De kosten voor een inenting van een hond liggen tussen de €45,- en €75,-. Voor katten liggen deze kosten wat lager. Dit is namelijk rond de €50,-. Inenten kan bij de dierenarts. Naast de kosten voor het prikje, betaal je dus ook voor het consult. Met een huisdierenverzekering zijn deze kosten vaak gedekt.

Gebitsbehandeling

Nog een van de aandoeningen waar je huisdier mee te maken kan krijgen, zijn gebitsproblemen. Een gezond gebit is heel belangrijk voor je hond of kat. Het gebit van je huisdier kun je goed onderhouden met behulp van speciale voeding en door de tanden te poetsen. Hieronder leggen we je uit wanneer je huisdier gebitsbehandelingen nodig heeft.

Waarom gebitsbehandelingen belangrijk zijn voor je huisdier

Een gezond gebit is dus erg belangrijk voor je hond of kat. Als er tandplak en tandsteen ontstaat, kan dit leiden tot tandvleesontsteking. Als deze ontsteking niet behandeld wordt, zorgt dit voor opgetrokken tandvlees. Hierdoor komen bepaalde gebitselementen los te zitten. Maar het kan ook verder gaan. Ontstoken tandvlees kan resulteren in infecties op andere plekken in het lichaam. Dit komt doordat bacteriën uit de ontsteking in de mondholte zich via de bloedbaan kunnen verplaatsen naar de organen. Dit kan bijvoorbeeld een hartklep- of nierontsteking veroorzaken. Reden genoeg dus om het gebit van je huisdier regelmatig te laten controleren en tandsteen te laten verwijderen bij je dierenarts.

Wanneer is een gebitsbehandeling nodig?

Gebitsbehandelingen voor een reiniging of algemeen onderhoud wordt aangeraden bij bepaalde symptomen. Denk aan tandsteen, een slechte adem of pijn aan het gebit. Ook wanneer je huisdier meer slaapt, kan een slecht gebit hiervoor de reden zijn. Afgebroken of losse tanden zijn ook een reden voor gebitsbehandeling. Net als persisterende melktanden. Dit zijn dubbele tanden. Als je huisdier één of meer van deze symptomen heeft, is het raadzaam om een aanvullende dierenverzekering te overwegen. Besluit je dit niet te doen? Dan betaal je circa €100,-voor gebitsreiniging. Voor uitgebreidere behandelingen kunnen de kosten veel hoger oplopen.

Aandoeningen van de luchtwegen

Net als mensen kunnen ook honden en katten last krijgen van aandoeningen van de luchtwegen. Maar wat zijn veelvoorkomende aandoeningen aan de luchtwegen? We leggen het je uit voor zowel een hond als een kat.

Veelvoorkomende aandoeningen aan de luchtwegen bij de hond

Kennelhoest

Wanneer een hond last krijgt van de voorste luchtwegen zoals in de neus, keel of luchtpijp, wordt dit kennelhoest genoemd. Kennelhoest kan herkend worden als je hond sloom wordt of slecht eet. Maar ook als hij kokhalst met slijm of koorts heeft. Ook een droge, harde hoest kan wijzen op kennelhoest. Kennelhoest is besmettelijk. Wanneer een hond al wat ouder is of een lage weerstand heeft, is de kans op besmetting groot. Om op te knappen, is rust zeer belangrijk.

Hartproblemen, allergie of afwijking?

Hondeneigenaren gaan vaak naar de dierenarts omdat hun hond vaak en regelmatig hoest. Er kan dan dus sprake zijn van kennelhoest. Maar er kan ook wat anders aan de hand zijn. Er kan een probleem zijn met het hart, de luchtwegen of de longen. Zeker wanneer de hond regelmatig hoest, is het verstandig om hiernaar te laten kijken door een specialist. De hond kan last hebben van hartproblemen, een luchtinfectie, een allergie, een aangeboren afwijking of een tumor. De best manier om zoveel mogelijk klachten te voorkomen, is om je hond jaarlijks in te laten enten. Op deze manier kun je jouw hond zo goed mogelijk beschermen.

Veelvoorkomende aandoeningen bij de kat

Niesziekte

Een bekende en veelvoorkomende aandoening bij katten is de niesziekte. De voorste luchtwegen van de kat zijn dan geïnfecteerd. Deze niesziekte kan veroorzaakt worden door verschillende virussen en bacteriën. Bij de niesziekte heeft de kat vaak last van vieze oogjes en blaren op de tong waardoor de kat niet meer goed in staat is om te eten en drinken. Ook niest kat veel. Om deze aandoening te voorkomen, is het slim om je kat te laten vaccineren.

Dyspnoe

Een andere aandoening bij je kat is dyspnoe. Ook wel kortademigheid genoemd. Kortademigheid bij katten kan veroorzaakt worden door een luchtwegaandoening. De luchtwegen kunnen verstopt zijn doordat bijvoorbeeld de amandelen vergroot zijn of doordat er een ontsteking is ontstaan. De kat kan dan flink lusteloos worden en heeft moeite met ademen. Opvallend is dat de zieke kat vaak met open mond gaat ademen. De kat gaat dan hijgen zoals een hond.

Castratie en sterilisatie

Castratie of sterilisatie bij een kat of hond zorgt ervoor dat deze niet meer vruchtbaar is. Een dierenverzekering die sterilisatie en castratie dekt, is zeker het overwegen waard. Zeker wanneer je een kitten of puppy hebt. De kosten hiervan kunnen namelijk flink oplopen. Zeker een sterilisatie op latere leeftijd.

Huisdier laten steriliseren: verstandig of niet?

Of je jouw hond of kat laat steriliseren is aan jou. Als je je hond of kat niet laat steriliseren, zal je het beestje een ander voorbehoedsmiddel moeten geven om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Echter zitten er veel voordelen aan om je huisdier te laten steriliseren. Na castratie en sterilisatie heeft jouw hond of kat minder kans op het krijgen van tumoren of baarmoederontstekingen. De loopsheid verdwijnt en bovendien is de kans op suikerziekte zeer klein. Kortom, castratie en sterilisatie komt de gezondheid van je geliefde huisdier ten goede. Het is dus zeker de moeite waard om een dierenverzekering inclusief castratie en sterilisatie in overweging te nemen als je niet zelf voor de kosten op wilt draaien.

Is een dierenverzekering inclusief castratie en sterilisatie?

Nee, niet elke dierenverzekering is inclusief sterilisatie. Bij de meeste dierenverzekeraars valt dit niet onder de basisdekking. Hiervoor zou je dan een aanvullende dekking kunnen afsluiten.

Castratie en sterilisatie dekking

Voordat je een dierenverzekering met castratie en sterilisatie afsluit, is het verstandig om even de dekking te checken. Bij sommige verzekeringen moet je een extra dekking afsluiten. Bij de ander zal je een duurder pakket moeten nemen. Door onze vergelijker in te vullen, kun je precies zien of castratie en sterilisatie verzekerd is bij het pakket dat je gekozen hebt. Daarbij kun je ook alle dekkingen zien die wel of niet van toepassing zijn.

Kosten castratie hond

De kosten van de castratie bij een hond, verschillen per hond enorm. Dit prijsverschil komt doordat honden in grootte verschillen. Hoe groter of zwaarder de hond, hoe duurder de castratie kan uitvallen. Verder hanteren sommige dierenartsen prijzen zonder medicatie en kap of shirt. Bij anderen is de prijs van een castratie all-inclusive. Het is daarbij zelfs moeilijk om te zeggen wat ongeveer de kosten van de castratie zijn. Grofweg liggen deze prijzen tussen de €125 en €500,-.

Wil je meer weten over de kosten, behandeling en verzekeraars van castratie van een hond?

Kosten castratie kat

De kosten van de castratie van een kater ligt lager. Deze kosten verschillen vaak niet per kat. Katten zijn namelijk vaak allemaal even zwaar en groot. Hierdoor zijn de kosten van een castratie voor je kat veel lager dan de castratie van een hond. De prijs van de castratie kan natuurlijk wel per dierenarts verschillen. Vaak liggen de kosten van de castratie van de kat tussen de €45,- en €100,-.

Kosten sterilisatie hond of kat

De kosten van de sterilisatie van een hond of is vaak duurder dan de castratie. De ingreep van sterilisatie is namelijk gecompliceerder dan castratie. Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt. De kosten van sterilisatie van de hond of kat liggen gemiddeld tussen de €180,- en €550,-.

Wil je meer weten over de kosten en behandeling van sterilisatie van een hond?

Identificatiechip

De chip valt niet onder een van de aandoeningen. Toch willen we je hier wel wat meer over vertellen. Een identificatiechip, ook wel een transponder genoemd, is een klein buisje van ongeveer 14 millimeter. In dat buisje zit een klein stukje micro-elektronica. Dit bestaat uit een spoel en een microchip die een uniek registratienummer bevat. De chip wordt onder de huid tussen de schouderbladen of aan de linkerzijde van de hals aangebracht. Als er een chipreader in de buurt van de chip komt, zendt de chip een signaal uit. Het afleesapparaat vangt dit op en kan zo het registratienummer aflezen.

Identificatiechip, verplicht of niet?

Als je een huisdierenverzekering wilt afsluiten, is het verplicht om een identificatiechip voor je huisdier te hebben. Voordat je de verzekering afsluit, wordt er gevraagd naar de registratiecode van de chip. Het antwoord is dus: Ja, een identificatiechip voor je huisdier is verplicht als je een dierenverzekering wilt afsluiten.

Wordt de plaatsing van de chip vergoed?

Bij bijna alle dierenverzekeraars is het plaatsen van een identificatieplicht (gedeeltelijk) gedekt. Alleen Inshared vergoedt deze kosten niet. Kijk voor de zekerheid naar de polisvoorwaarden voor het volledige overzicht van de vergoedingen.

Dekking van een dierenverzekering

Als je een dierenverzekering gaat afsluiten, heb je de keuze uit een basis- of aanvullende dierenverzekering. De dekkingen verschillen per verzekeraar. Hieronder staat verwerkt wat wel en wat niet verzekerd is bij een dierenverzekering. Welke (aanvullende) dekkingen er allemaal zijn, lees je hier.

Basisdekking

Met een basisdekking ben je tegen verschillende dingen verzekerd. Hieronder valt bijvoorbeeld een verwijzing naar een andere dierenarts of een MRI-onderzoek. Ook medisch noodzakelijke behandelingen worden gedekt. Dit is inclusief operaties en narcose. Net als medisch noodzakelijke opname, sondevoeding of euthanasie. Daarnaast betaalt de verzekeraar ook verschillende onderzoeken. Denk hierbij aan röntgenfoto’s, echoscopie, bloed- en ontlastingszoek.

Aanvullende dekking – vaccinaties

Met aanvullende dekkingen ben je tegen meer verzekerd. Naast de basisdekking ben je ook gedekt voor sterilisatie of castratie. Ook betaalt de verzekeraar de kosten die gemaakt moeten worden aan het gebit. Daarnaast betaal je niet of weinig bij crematie of vaccinaties.

Vergelijk en bespaar op jouw dierenverzekering!

Nu je de meer weet over de meest voorkomende aandoeningen, wil je misschien dierenverzekeringen vergelijken op dekking van aandoeningen. Bij ons vergelijk je wel 29 dierenverzekeringen met elkaar! Vul het formulier bovenaan deze pagina in. Je vergelijkt dan op premie, dekking en vergoeding. Geeft aan welke dekking jij wilt en nodig hebt voor jouw hond of kat. Je ziet meteen welke verzekering het beste voor jou is. De beste dekking voor je dier en de beste prijs voor jou. Zo betaal je geen onnodige kosten. Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem gerust eens contact met ons op. We helpen je graag!

Veel gestelde vragen over aandoeningen bij huisdieren

Stel je vraag per chat, mail, telefoon of WhatsApp. Wij zitten voor je klaar. Beantwoorden we je vraag? Dan heb je kans dat wij dit op deze pagina vermelden. Zo helpen we ook andere mensen!

Vraag van: Emanuel

Beantwoord door: Vincent Schokker op 18/01/2022

Er zijn een aantal veelvoorkomende klachten waar je op kunt letten. Zo kan je hond of kat met heup- of elleboogklachten bijvoorbeeld moeilijk opstaan of lopen. Lange afstanden lopen gaat niet meer door zakkende achterpoten. Ook kunnen ze kreupel lopen met één of beide achterpoten. Daarnaast zijn stijve heupgewrichten een teken. Over het algemeen is heup- en elleboogdysplasie een erfelijk bepaalde afwijking. Maar ook invloeden zoals lichaamsgewicht, voeding en beweging spelen een rol. Net als de groeisnelheid en spierontwikkeling. Neem voor meer vragen contact met ons op per chat, mail, telefoon of WhatsApp via 035-6857888!

Vraag van: Nicole

Beantwoord door: Vincent Schokker op 14/01/2022

Inenten moet jaarlijks gebeuren. Honden en katten worden tegen verschillende ziekten ingeënt. Als je je huisdier niet inent, zou het een ziekte kunnen krijgen. Zonder inenting is het lichaam van het dier hier minder tegenop gewassen. Neem voor meer vragen contact met ons op per chat, mail, telefoon of WhatsApp via 035-6857888!

Vraag van: Roos

Beantwoord door: Vincent Schokker op 05/01/2022

Een gezond gebit is van groot belang bij je huisdier. Wanneer je hond of kat geen gezond gebit heeft, ontstaat er tandplak en tandsteen. Dit is te herkennen aan o.a. een slecht adem. Tandplak en tandsteun kunnen ontsteking aan het tandvlees veroorzaken. Het is dan van belang om langs de dierenarts te gaan voor een gebitsbehandeling. Wanneer je niks aan het ontstoken tandvlees doet, bestaat de kans dat de bacteriën uit de mond ook ergens anders in het lichaam een ontsteking veroorzaken. Neem voor meer vragen contact met ons op per chat, mail, telefoon of WhatsApp via 035-6857888!

Vraag van: James

Beantwoord door: Vincent Schokker op 24/01/2022

Wanneer een hond veel hoest, kan dit wijzen op kennelhoest. De hond eet dan slecht en wordt sloom. Ook kokhalst hij en heeft hij koorts. Om op te knappen van kennelhoest is rust erg belangrijk. Veel hoesten kan ook komen door problemen aan het hart, de luchtwegen of de longen. Het is dan belangrijk om langs te gaan bij een specialist. Neem voor meer vragen contact met ons op per chat, mail, telefoon of WhatsApp via 035-6857888!

Vraag van: Chelsey

Beantwoord door: Vincent Schokker op 03/12/2021

Wanneer je een dierenverzekering wilt afsluiten, is een identificatiechip verplicht. Neem voor meer vragen contact met ons op per chat, mail, telefoon of WhatsApp via 035-6857888!

Voordelen Vergelijkdirect.com

 • Vergelijk meer dan 29 dierenverzekeringen
 • Hulp nodig? Chat, bel of mail met ons!
 • De beste zorg voor je huisdier
 • Dierenverzekering op maat

Zelf je dierenverzekering samenstellen!

Kies zelf welke dekkingen je belangrijk vindt! Verzeker fysiotherapie, inentingen en vele andere behandelingen!

Start vergelijker

Meer dan 100.000 mensen

Belangrijke informatie

Wat doen wij nog meer?

 • Oude dierenverzekering opzeggen?
  Wij zeggen je oude dierenverzekering graag voor je op! Neem hiervoor contact met ons op via 035-6857888.
 • Ras of kruising?
  Wij kunnen alle honden- en kattenrassen verzekeren. Ook wanneer deze niet in onze vergelijker wordt getoond. Neem in dat geval contact met ons op!
 • Profiteren van nog meer korting?
  Profiteer van pakketkorting wanneer je ook andere verzekeringen wilt afsluiten. Neem hiervoor contact met ons op via 035-6857888.