Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier
Start vergelijken

Energie

In jouw huis zijn een hoop zaken die een veel geld kosten. Denk hierbij aan water, stroom en gas. Zo staan er in je huis allerlei apparaten die behoorlijk wat stroom verbruiken, de verwarming staat vaak aan en er wordt vaak gebruik gemaakt van de sanitaire voorzieningen zoals het bad en de douche. Hier kun je allemaal op besparen. In deze tekst vind je alle informatie over energie, energie besparen en vergelijken, de tarieven, overstappen en opzeggen, groene stroom en collectieven.


  •  Vergelijk op basis van je eigen verbruik
  •  Krijg een helder overzicht van alle aanbieders
  •  Direct online afsluiten bij de leverancier!

Vergelijkdirect.com wordt gemiddeld beoordeeld met een

Wat is groene stroom?

Groene stroom is elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen. Duurzame energiebronnen zijn energiebronnen die niet uitgeput raken en het milieu niet of nauwelijks belasten of vervuilen. De belangrijkste en meest voorkomende duurzame energiebronnen zijn energie uit waterkracht, windenergie, zonne-energie en energie uit biomassa. In 2008 maakten ongeveer 2,7 miljoen huishoudens gebruik van groene stroom. Tijdens het produceren van groene stroom komen er veel minder schadelijke stoffen in de atmosfeer die bijdragen aan het broeikaseffect. Als je dus gebruikt maakt van groene stroom, help je het milieu een handje. Ook kun je uit groen gas kiezen, hierdoor wordt het milieu ook minder belast.

Water, stroom en gas

Onder de energiekosten vallen de kosten voor het gebruik van water, stroom en gas. Hier komen ook nog kosten bij die je betaalt voor de meters, dit wordt ook wel vastrecht genoemd. Stookkosten (gasverbruik en het vastrecht voor de gasmeter) zijn vooral afhankelijk van het woningtype. Het stroomverbruik (elektriciteitsverbruik) is met name afhankelijk van de grootte van het huishouden. Gemiddeld verbruiken alle huishoudens 3340 kWh per jaar. Ook op het waterverbruik is de grootte van het huishouden van invloed. Ongeveer één derde van het water gaat op aan douchen en baden.

Energiecontract opzeggen

Als je jouw contract wilt opzeggen, kan je energiemaatschappij een opzegvergoeding in rekening brengen. Je dient die rekening te betalen. Heb je bij je oude energieleverancier afgesloten voor een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 1, 2 of 3 jaar), dan mag de oude energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen als je het tussentijds wilt opzeggen. De opzegvergoeding moet wel in de overeenkomst of algemene voorwaarden vermeld staan.

Overstappen van energieleverancier

Er zijn verschillende redenen waarom je over zou kunnen stappen van energieleverancier. Je kunt bijvoorbeeld overstappen omdat je niet tevreden bent over de voorwaarden, vanwege de prijzen of de beroerde klantenservice van je huidige energieleverancier. Als je gaat overstappen van energieleverancier, dan moet je een nieuw energiecontract kiezen. In de meeste gevallen kun je kiezen uit contracten met verschillende looptijden. Dit kan 1, 2 of 3 jaar zijn. Welk contract voor jou de beste keuze is, hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie. Bij het overstappen van energieleverancier is het slim om de meterstanden door te geven aan je huidige energieleverancier. Deze meterstanden worden dan verwerkt in de eindafrekening van je huidige leverancier, en in de voorschotnota van je nieuwe leverancier.

Energietarieven

Er is vaak onduidelijkheid over het kiezen tussen vaste en variabele tarieven. Bij vaste energietarieven staan de tarieven vast gedurende de looptijd van je contract. Bij variabele energietarieven kan de prijs variëren in de tijd dat je contract loopt. Variabele tarieven kunnen zowel stijgen als dalen. Het is voor de consument moeilijk te voorspellen of de prijs gaat stijgen, of gaat dalen. Het is dus een risico als je een variabel energietarief hebt. Het is verstandig om na te gaan of je de zekerheid van een vaste prijs wilt, en niet voor verrassingen wilt komen te staan. Allebei de tarieven hebben voor- en nadelen. Het is aan jou om te bepalen waar je uiteindelijk voor kiest.

Wat is energiecollectief?

Als je samen je stroom inkoopt, ben je goedkoper uit. Energieleveranciers zien graag dat ze een grote groep nieuwe klanten ontvangen. Hoe groter de groep, hoe lager de geboden tarieven. Een collectieve inkoop is dus zowel voor de energieleverancier als voor de consument interessant. Het voordeel voor je jaarrekening kan makkelijk oplopen tot zo’n 300 euro.

Wat is vastrecht?

Vastrecht is een onderdeel van je energierekening. Dit is een vastgesteld bedrag, en kan dus niet per maand variëren. Dit bedrag wordt per maand, kwartaal of jaar in rekening gebracht. Dit onderdeel van je energierekening kun je vergelijken met de kosten die je voor jouw telefoonabonnement betaalt. Dit wil zeggen dat één bepaald bedrag vast staat, en dat het andere gedeelte afhankelijk is van je maandelijkse verbruik. Dit werkt hetzelfde met je energierekening. Met vastrecht betaal je de vaste kosten die nodig zijn voor de levering en het transport van energie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de huur van de meter, de aanleg van het netwerk of het onderhoud daarvan. De tarieven van de energieleveranciers kunnen enorm verschillen, daarom is het verstandig om jouw energiecontract te vergelijken met andere leveranciers.

Energieleveranciers met elkaar vergelijken

Als je op zoek gaat naar een nieuwe leverancier, dan zijn er verschillende manieren om te vergelijken. Als je energiebedrijven met elkaar wilt vergelijken, dan moet je weten hoeveel energie je per jaar verbruikt. Om dit te weten te komen kun je het beste contact opnemen met je energieleverancier. Bij het vergelijken is het verstandig om te letten op de algemene voorwaarden. Let bijvoorbeeld op de volgende zaken: krijg ik een boete als ik niet op tijd betaal? Kan ik kosteloos overstappen? Wat gebeurt er aan het einde van het contract, wordt mijn contract automatisch verlengd? Het is belangrijk dat je op dat soort vragen gaat letten als je gaat vergelijken. Uiteraard is prijs ook van groot belang. Aanbiedingen kunnen heel verschillend uitlopen. Je betaalt voor de vaste kosten en voor de hoeveelheid energie dat je verbruikt. Sommige energiebedrijven rekenen bijvoorbeeld een hoog vast bedrag per maand, maar lage prijzen voor het verbruik. Dit kan in je voordeel oplopen als je veel energie verbruikt, maar zeer ongunstig als je weinig energie verbruikt. Kijk dus niet alleen naar de kosten per eenheid energie, maar ook naar de vaste kosten. Ook kun je letten op eventuele kortingen die energieleveranciers aanbieden. Vaak krijg je namelijk korting over de leveringskosten. Je kunt voor een variabele prijs kiezen, dit kan in je voordeel oplopen, maar ook in je nadeel. Het is dus een risico wat je neemt. Er zijn dus een hoop zaken die belangrijk zijn bij het vergelijken van jouw energieleverancier! Vergelijk deze zorgvuldig op Vergelijkdirect.com en krijg de beste en voordeligste energieleverancier die het beste bij jou past!