Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

Verschil natura en restitutiepolis

maandag 27 november 2023 | Laura

Bij het afsluiten van een zorgverzekering kun je kiezen uit twee polissen: natura of restitutie. Beide polissen zijn goede opties, maar bij het maken van je keuze ligt het eraan wat je zoekt. Om je te helpen bij het kiezen van een polis die bij jou past, leggen we je graag het verschil uit tussen een naturapolis en restitutiepolis.

Verschil natura en restitutiepolis

Het grootste en meest duidelijke verschil tussen deze polissen is de keuzevrijheid die je hebt. Wanneer je voor een restitutiepolis kiest, kun je zelf de zorgaanbieder bepalen als je zorg nodig hebt. Jouw keuze heeft dan geen invloed op de vergoeding van je zorgverzekeraar. Je kunt dus de dichtstbijzijnde tandarts of ziekenhuis kiezen of juist degene waar jij je het beste bij voelt.

Bij een naturapolis heeft de zorgverzekeraar vastgesteld bij welke zorgverleners zij de zorg vergoeden. Met die zorgverleners heeft de verzekeraar afspraken gemaakt. Dit worden dan gecontracteerde zorgverleners genoemd. Je kunt in dit geval dus niet uit alle zorgverleners kiezen als je wel een volledige vergoeding van je verzekeraar wil ontvangen.

Gecontracteerd of niet

Bij gecontracteerde zorg maakt de zorgverzekeraar afspraken met aanbieders van zorg. Zij bespreken bijvoorbeeld de kwaliteit van zorg, maar ook de prijzen van behandelingen. Op deze manier willen de zorgverzekeraars de zorg betaalbaar houden. Met een naturapolis krijg je dus alleen een volledige vergoeding als je zorg kiest van een partij waarmee jouw verzekeraar een contract heeft afgesloten.

Wil je voor een andere partij kiezen waarmee geen contracten zijn? Dan krijg je een bepaald percentage van de behandeling vergoedt. Dit kan bijvoorbeeld 75% zijn.

Met een restitutiepolis zit je niet vast aan afspraken met gecontracteerde partijen. Je hebt dan de vrije keuze uit zorgaanbieders. In bijna alle gevallen krijg je dan alle zorgkosten vergoed van je verzekeraar. Behalve als je een partij kiest waarbij de zorg veel duurder is dan wat andere zorgverleners voor dezelfde behandeling rekenen. In dat geval krijg je een percentage van de behandeling vergoedt.

Verschil in premie tussen natura en restitutie polis

Een ander verschil tussen de polissen is de premie. Omdat een zorgverzekeraar bij een natura polis afspraken heeft gemaakt met zorgaanbieders, zijn er ook prijsafspraken gemaakt. Hierdoor is de zorg betaalbaarder en de premie voor een natura polis daarom ook goedkoper.

Verschil natura en restitutiepolis declareren

Naast het verschil in premie en keuzevrijheid is er nog een verschil, namelijk de manier van declareren. Heb je een natura polis en kies je voor gecontracteerde zorg? Dan vraagt de zorgverlener de kosten rechtstreeks terug aan jouw zorgverzekeraar. Kies je voor een niet gecontracteerde zorgverlener? In dat geval moet je de kosten van zorg soms voorschieten. Daarna kun je de rekening indienen bij je zorgverzekeraar en krijg je via die weg jouw geld terug.

Restitutie of natura polis?

Vraag jij je af of je beter een natura polis of restitutie polis kunt kiezen? Ga dan na wat jij het belangrijkste vindt. Met een natura polis heb je geen volledige keuzevrijheid als het gaat om de zorgaanbieders waar je terecht kan. Bij een restitutiepolis heb je deze vrije keus wel, maar een natura polis is dan vaak wel weer goedkoper. Maak dus voor jezelf die overweging. En kom je er niet uit of heb je vragen? Neem gerust eens contact met ons op. We denken graag met je mee.