Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

Schadevrije jaren , wat zijn de regels?

Wat zijn schadevrije jaren

Schadevrije jaren bouw je op door een jaar lang geen schade te claimen bij je verzekeraar. Als je weer een jaar geen schade hebt geclaimd, dan beloond de verzekeraar jou met extra “no-claim” korting. Dit kan oplopen tot wel 80% wat natuurlijk een enorme besparing op je premie kan zijn! Je moet er dus goed over nadenken, wanneer je een kleine schade hebt veroorzaakt, of het handig is om deze te claimen bij je verzekeraar of om deze zelf uit je eigen zak te betalen. Soms is zelf betalen voordeliger, omdat je anders minder korting krijgt en de schade dus eigenlijk dubbel betaald!

Schadevrije jaren zijn ook niet 100% “persoonsgebonden” maar altijd een combinatie tussen persoon en voertuig.

Hoe weet ik mijn schadevrije jaren

Schadevrije jaren blijven voor veel mensen een onduidelijk fenomeen. Hoe hou ik ze bij, waar kan ik het allemaal vinden en hoe weet de verzekeraar alle informatie? Als je een verzekering aanvraagt geef je altijd het aantal schadevrije jaren door die je al hebt opgebouwd bij een andere verzekeraar. Verzekeraars melden aan jou via de polis blad hoeveel schadevrije jaren je hebt. Schadevrije jaren blijven 3 jaar geldig, dus als je langer dan 3 jaar geen verzekering hebt lopen, vervallen je schadevrije jaren. Let hier goed op! Een verzekeraar kan in het systeem van Roy-data meer informatie over jou vinden met betrekking tot je schadevrije jaren. Als je een verzekering aanvraagt en meer schadevrije jaren opgeeft dan je werkelijk hebt, komen ze hier toch achter doordat ze jouw schadevrije jaren checken in het systeem van Roy-data.

Roy-data

Roy-data is een gedeeld computersysteem tussen verzekeraars. Hier slaan zij alle relevante informatie in op over jouw schadevrije jaren. Als je een verzekering opzegt, moet je eigenlijk altijd vragen of de verzekeraar de meest recente aantal schadevrije jaren in het systeem van Roy-data verwerkt. Je nieuwe verzekeraar gaat namelijk altijd uit van deze data en niet van de schadevrije jaren die jij aan de nieuwe verzekeraar doorgeeft.

Waar vind ik mijn schadevrije jaren

Tegenwoordig krijg je je polis blad niet meer via de post maar digitaal, steeds meer informatie van de verzekeraars wordt digitaal geleverd. Je kunt dan ook gemakkelijk digitaal bij je verzekeraar opvragen hoeveel schadevrije jaren jij hebt opgebouwd. Ook kun je deze data inzien in het systeem van Roy-data, hiervoor dien je een verzoek in te dienen via https://www.seps.nl/home/roy-data/inzagerecht-formulier/ Hier is wel een kopie van een legitimatiebewijs voor noodzakelijk.

Ik heb twee voertuigen, hoe doe ik dit met mijn schadevrije jaren

Hierboven heb je al kunnen lezen dat schadevrije jaren niet alleen persoonsgebonden maar ook voertuiggebonden zijn. Schadevrije jaren voor een auto zijn dan ook anders dan schadevrije jaren voor een motor. Stel je hebt 10 schadevrije jaren opgebouwd voor je auto en je besluit ook een motor te gaan kopen, of een tweede auto natuurlijk, hoe zit dat dan met je schadevrije jaren? Helaas kun je niet de 10 schadevrije jaren meenemen van je auto naar je motor, dit is alleen mogelijk wanneer je de auto verkoopt en alleen de motor verzekerd. Schadevrije jaren meenemen is dus niet mogelijk, maar wat wél mogelijk is, is dat je de “no-claim korting” die hoort bij jouw aantal schadevrije jaren voor je auto, ook op de premie voor je motor kunt krijgen. Als je dus 60% korting hebt opgebouwd voor je auto, dan kun je met 0 schadevrije jaren toch 60% korting krijgen op de premie van je motorverzekering. “No-claim korting” schadevrije jaren meenemen is dus wel mogelijk!

Lees hier meer over de motorverzekering