Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

Is een fietsverzekering nu echt nodig?

maandag 27 februari 2017 | Bart Houtman

Jaarlijks wordt er in Nederland ongeveer 100.000 keer aangifte gedaan van diefstal van een fiets. Het centraal bureau voor de statistiek en het centrum fietsendiefstal hebben deze cijfers bekend gemaakt. Echter, stelt een andere organisatie, stichting aanpak van voertuigdiefstallen, dat dit nog vele malen hoger ligt. Zij stellen dat in slechts 30% van de gevallen aangifte wordt gedaan van diefstal. Reken maar uit hoeveel er dus daadwerkelijk worden gestolen¦

Daarom dus een fietsverzekering?

Een fietsverzekering voorkomt dat je in één keer een compleet bedrag kwijt bent doordat je fiets is gestolen. Met de juiste dekking wordt de fiets grotendeels vergoedt en kun je weer een nieuwe kopen. Let er echter op, dat je alleen iets moet verzekeren waarvan je het risico niet kunt dragen. Kun je met gemak een nieuwe fiets kopen als je huidige fiets wordt gestolen? Dan verzeker je de fiets niet, kun je niet direct een nieuwe fiets kopen? Dan verzeker je je huidige fiets.

Ook moet je rekening houden met waar je woont. In de drukke stad is de kans op diefstal vele malen groter dan op het platteland, toch?! Helaas zijn hier geen keiharde cijfers van, wel staat vast dat Groningen de meeste fietsdiefstallen per inwoner heeft, maar is dat nu zo een grote drukke stad..?

Ook moet je erop letten wat voor type fiets je hebt, een e-bike is vele malen duurder dan een simpele oma fiets. Echter, betekent dit natuurlijk ook, als je oma fiets wordt gestolen moet je weer een nieuwe kopen van een paar honderd euro. Met de juiste verzekering wordt bijna de gehele fiets vergoed en is je financiële probleem opgelost.

Ook in fietsenland zijn meerdere verzekeraars, vergelijken loont!

In fietsenland zijn er net als bij auto, zorg en scooterverzekeringen heel erg veel aanbieders. Allemaal hebben ze andere prijzen en andere voorwaarden. Het verschilt zelfs per postcode per verzekeraar of je in een risicogebied woont! Wij van vergelijkdirect.com hebben hier allemaal rekening mee gehouden en tonen jou de echte premies van de verzekeraars. Ook staat er keurig bij wat het eigen risico is en hoelang de verzekering geldt.

Wat voor fietsverzekeringen zijn er?

Net als bij een autoverzekering zijn er verschillende vormen van verzekeren

Aflopende verzekering
Door de eerste keer direct de premie voor drie of vijf jaar te betalen, krijg je korting en hoef je er niet meer naar om te kijken. Vaak wordt bij dit soort constructies de fiets volledig vergoed bij diefstal.

Doorlopende verzekering
Net als bij je autoverzekering geldt voor je fietsverzekering dat je de premie per kwartaal of per maand kunt betalen. Het voordeel is dat je een kleiner bedrag per keer betaald en als de fiets gestolen wordt, heb je premie betaald tot het moment van stelen (ongeveer). Het nadeel is, dat er geen (of in ieder geval minder) korting wordt gegeven op de premie dan bij de aflopende verzekering.

Volledig casco
Dit is de ALLRISK-verzekering in fietsenland. Bij volledig casco is je fiets ook verzekerd tegen brand, ongelukken, beschadiging door eigen schuld etc. Wel is het goed om te weten dat er bij volledig casco vaak een eigen risico is inbegrepen. Ook deze prijzen of percentages hebben wij van vergelijkdirect.com reeds voor jou op een rij gezet!

ART-certificaat slot

Om een fietsverzekering af te kunnen sluiten, heb je een goedgekeurd slot nodig. Dit slot moet beschikken over een ART-certificaat. Wanneer je fiets gestolen is wilt de verzekeraar 2 sleutels van jou ontvangen. Omdat de verzekering wilt controleren of je slot gecertificeerd is, en of de sleutels matchen, hebben ze van jou het merk en de serie en sleutelnummers nodig.

Fietsendiefstal voorkomen

Zoals je inmiddels hebt gelezen worden er veel fietsen gestolen in Nederland. En ja, ook jou kan dit overkomen. Om het een dief zo moeilijk mogelijk te maken hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Uiteraard speelt ook mee wat voor fiets je hebt en of deze zeer gewild is.

twee sloten
omdat een dief vaak precies weet hoe één type slot opengebroken moet worden, is het handig om minstens 2 verschillende type sloten op je fiets te gebruiken.

Fiets vastzetten aan een object
Het handigst is je fiets te verankeren aan bijvoorbeeld een hek of een boom. Let er wel op dat je je frame vastzet en niet je wiel, dan kan het voorkomen dat je wel je wiel maar niet je frame terug vindt!

Documentatie van je fiets maken
Om het de politie makkelijker te maken als je fiets gestolen is, is het handig om vooraf een document op te stellen met alle belangrijke gegevens van je fiets. Denk hierbij aan serie nummers etc.

Goede parkeerplaats zoeken
In een donkere steeg is de kans groter dat je fiets gestolen wordt dan naast een druk terras of in een bewaakte stalling. Let dus goed op waar je je fiets parkeert!

Lees hier meer over de fietsverzekering.

Lees hier meer over de fietsverzekering