Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

Mogelijk verplichte WA-polis voor E-bikes

donderdag 07 juni 2018 | Bart Houtman

De Europese Commissie stelt voor dat alle elektrische fietsen een WA-verzekering moeten hebben. Dit is een aanpassing op de Motor Insurance Directive (MID). Alleen de Europese Fietsersbond (ECF) is hier niet erg blij mee. Lees meer over de nieuwe WA-verzekering voor e-bikes in dit artikel.

Verzekerden gelijktrekken

Door alle aanpassingen door te voeren bij de Motor Insurance Directive (MID) wil de Europese Commissie de positie van alle verzekerden in de Europese Unie gelijktrekken. De Europese Commissie zorgt er ook voor dat de minimale WA-dekking wordt nagestreefd in alle landen. Daarbij komt wel dat lidstaten zelf de regels eventueel strenger mogen maken. Doordat alle eisen gelijk zijn in de Europese Unie kan je jouw schadevrije jaren dan ook meenemen naar het buitenland als je verhuist.

De elektrische fiets

De MID wilt dat het Europese Hof van Justitie nog een keer kijkt naar de uitspraak als het gaat om welke voertuigen er onder de richtlijnen vallen. Hiermee bedoelen zij alle voertuigen die in hun normale functie als vervoersmiddel op de weg kunnen worden gebruikt. Onder deze regeling vallen dan dus ook E-bikes, segways en elektrische scooters, schrijft de Europese Commissie in een toelichting. De lidstaten mogen eventueel wel een uitzondering maken voor elektrische fietsen. Wel eisen ze dan dat er een nationaal fonds moet komen waaruit slachtoffers van aanrijdingen met de elektrische fiets kunnen worden vergoed.

Meer en meer kosten

De European Cyclists’ Federation (ECF) zijn het niet eens met de plannen die worden voorgesteld. Veel elektrische fietsen hebben namelijk tegenwoordig een fietsverzekering of een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Als de motor WA-polis verplicht wordt om af te sluiten zou dit tot veel extra kosten gaan leiden. Om deze reden vraagt de bond aan de Europese Commissie om de motorvoertuigen te herdefiniëren naar; enkel en alleen aangedreven door mechanische kracht. Er worden in Nederland al wel speed pedelecs, erg snelle elektrische fietsen, als bromfietsen gezien. Hierdoor geldt voor hen al een WA-plicht.

Vergelijkdirect.com houdt je op de hoogte

Aangezien de aanpassingen alleen nog een voorstel zijn is er nog geen WA-plicht. Als je een elektrische fiets hebt is het toch fijn om het te weten als de WA-plicht wordt ingevoerd. Vergelijkdirect.com houdt je op de hoogte! Volg onze blog op de website of onze Facebookpagina voor het laatste nieuws over de verzekering van een elektrische fiets. Op onze blog en Facebookpagina vind je tevens ook allemaal andere artikelen over verzekeringen.

De beste fietsverzekering vinden met Vergelijkdirect.com

Ben jij in het bezit van een speed pedelec of een elektrische fiets? Dan kan je deze verzekeren bij Vergelijkdirect.com! Door jouw wensen en eisen in de unieke vergelijker te zetten krijg jij precies te zien welke verzekeringen het beste bij je passen. Je hoeft alleen nog te kiezen op welke verzekering jij het meeste bespaart en dan kan je deze direct online afsluiten.

Lees hier meer over de fietsverzekering