Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

Uitspraak Europeesche Hof over Rechtsbijstand

woensdag 05 maart 2014 | Bart Houtman

Binnenkort spreekt het Europese Gerechtshof zich uit over de vrije advocaatkeuze bij een rechtsbijstandverzekering. Het resultaat uit deze zitting zal grote impact hebben op de huidige rechtsbijstandverzekeringen in Europa en Nederland. Er is momenteel al een richtlijn waarin wordt bepaald dat er een vrije advocaatkeuze is maar deze wordt beperkt uitgelegd door de rechters. Wanneer het ruimer wordt uitgelegd zullen de rechtsbijstandverzekeringen heel anders in elkaar komen te zitten.

Momenteel werkt de rechtsbijstand als volgt. Bij de meeste conflicten wordt je geholpen door de juristen van de verzekeraar. Mocht het conflict een externe advocaat nodig hebben dan wordt dit als externe kosten aangerekend. Bij een externe advocaat is er een vrije keuze echter de kosten zijn niet altijd onbeperkt gedekt door de verzekering. Er kunnen dus kosten komen.
Momenteel houdt het Nederlandse Gerechtshof en de Hoge Raad zich aan de lezing van de rechtsbijstandverzekeraars waar zij eigen juristen mogen inzetten. Mocht de uitspraak van het Europese gerechtshof anders zijn dan mag de verzekerde zelf haar juristen kiezen. Dit zorgt voor hogere kosten bij de verzekeraars.

Wat zijn de gevolgen voor jou bij een vernieuwde uitspraak? We verwachten dat de premies aanzienlijk duurder worden. De verzekeraar hoefde slechts bij enkele gevallen een externe advocaat in te schakelen en bij vrije keuze zal dit aandeel flink omhoog gaan. Hierdoor gaan de kosten van de verzekering ook aanzienlijk omhoog. Daarnaast zullen er vaste pakketten komen waarbij externe kosten uitgesloten worden.

Houd onze pagina over rechtsbijstand in de gaten. Wij zullen de uitspraak en de gevolgen daarvan communiceren via ons blog.

Lees hier meer over de rechtsbijstandverzekering