Schadevrije jaren

Lees hier alles over schadevrije jaren en wat je er mee kunt doen!

OHRA motorverzekering
Schadevrij jaren is een lastig begrip omdat veel mensen verschillende definities van het begrip te horen krijgen. Dus wat zijn schadevrije jaren nou precies? Hier krijg je alles te weten over schadevrije jaren.

Schadevrije jaren, wat zijn dat?

Als je een autoverzekering hebt afgesloten, bouw je schadevrije jaren op. Voor ieder jaar dat je geen schade hebt, word je beloond en klim je op de zogenaamde bonus/malus ladder. Bij elk schadevrij jaar stijgt daarmee de no-claim korting. Het aantal schadevrije jaren bepaalt de no-claim korting en is dus bepalend voor de hoogte van jouw premie. Als je overstapt naar een andere autoverzekering, is het mogelijk om jouw opgebouwde schadevrije jaren mee te nemen naar je andere verzekeraar.

Bonus/malus ladder

Voor ieder jaar dat je schadevrij gereden hebt, bouw je één schadevrij jaar op. Je klimt hiermee op de bonus/malus ladder, dus in dit geval ‘bonus’ omdat je beloond wordt voor het feit dat je één jaar schadevrij gereden hebt. De bonus/malusladder van OHRA ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

Op het moment dat jij een schade claimt, en je was zelf de aanleiding tot het ongeluk, dan daal je juist op de bonus/malus ladder. De terugval bij een schuldschade verschilt per schade en verzekeraar. Het kan ook voorkomen dat je negatieve schadevrije jaren hebt opgebouwd, dus in de min staat. Dit kan bijvoorbeeld als je pas 1 jaar verzekerd bent (bijvoorbeeld -3 schadevrije jaren). Deze situatie wordt ook wel een malussituatie genoemd. Dit betekent dat als je in een malussituatie zit, je vaak een extra toeslag op de premie van je autoverzekering krijgt. Het volgende tabel laat zien wat er gebeurt met je schadevrije jaren als je schade rijdt:

Tweede autoregeling

Ben je van plan om een tweede auto te kopen?- breng dan die verzekering onder bij je huidige! Bij veel verzekeraars is het mogelijk om gebruik te maken van de zelfde no-claim korting. Dit kan je namelijk heel wat voordeel opleveren. Bij een tweede auto hoef je dan niet ‘overnieuw’ te beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren.

No-claimbeschermer

Bij veel autoverzekeringen kun je kiezen voor de no-claimbeschermer module. Zo behoud je dezelfde no-claimkorting na een ongeluk. Wat veel mensen vaak niet weten, is dat hun schadevrije jaren dan wel in mindering worden gebracht bij een ongeluk. Mocht je bijvoorbeeld overstappen van verzekering, profiteer je niet van dezelfde no-claimkorting als je huidige. Je verzekeraar geeft je huidige aantal schadevrije jaren namelijk door aan Roy-data bij het opzeggen van je verzekering.

Roy-data

Alle schadevrije jaren van alle voertuigbestuurders worden tegenwoordig bijgehouden in een grote database. Dit scheelt namelijk veel papierwerk en de zogenoemde royementsverklaringen kunnen niet meer kwijtraken. Bij het opzeggen van je verzekering, geeft die verzekering het aantal schadevrije jaren door aan Roy-data. Wil je weten wat het aantal is van je huidige schadevrije jaren? -kijk dan op je polisblad die je jaarlijks krijgt.

Schadevrije jaren voor je leaseauto

Veel mensen vragen zich af hoe het zit met schadevrije jaren bij het rijden van een leaseauto. Als je schadevrij hebt gereden in de auto van de zaak, dan kun je jouw (ex-)werkgever of leasemaatschappij vragen om een leaseverklaring van je schadevrije jaren. Dit is een verklaring van het aantal schadevrije jaren die je hebt opgebouwd tijdens je leaseperiode. De meeste autoverzekeraars geven je op grond van deze leaseverklaring een no-claim korting op je autoverzekering, als je je eigen auto privé wilt gaan verzekeren.

Leaseverklaring

Met een leaseverklaring schadevrije jaren kun je dus zakelijk gereden schadevrije jaren vaak mee laten tellen voor het totaal aantal schadevrije jaren dat je gereden hebt. Een leaseverklaring is, net als bij gewone schadevrije jaren, één jaar geldig zolang je geen autoverzekering op je naam hebt afgesloten. Een leaseverklaring is niet geldig als er meerdere mensen in de betreffende lease auto hebben gereden (een zogenaamde bedrijfspoolauto). Houd er ook rekening mee dat niet alle autoverzekeraars akkoord gaan met een leaseverklaring van je schadevrije jaren. Het kan dus zijn dat je geen recht hebt op je no-claim korting.
 

Lees hier meer over de autoverzekering

Hulp nodig bij vergelijken?

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 08:30 en 22:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Stuur een bericht

Chat met ons

Tussen 08:30 en 22:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier