Schadevrije jaren

Schadevrij jaren is een lastig begrip omdat veel mensen verschillende definities van het begrip te horen krijgen. Dus wat zijn schadevrije jaren nou precies? en hoe kan ik schadevrije jaren bij mijn autoverzekering aantonen? Hier krijg je alles te weten over schadevrije jaren.

Schadevrije jaren, wat zijn dat?

Als je een autoverzekering hebt afgesloten, bouw je schadevrije jaren op. Voor ieder jaar dat je geen schade hebt, word je beloond en klim je op de zogenaamde bonus/malus ladder. Bij elk schadevrij jaar stijgt daarmee de no-claim korting. De no-claim korting is bepalend voor de hoogte van jouw premie. Als je overstapt naar een andere autoverzekering, is het mogelijk om jouw opgebouwde schadevrije jaren mee te nemen naar je andere verzekeraar.

Bonus/malus ladder

Voor ieder jaar dat je schadevrij gereden hebt, bouw je één schadevrij jaar op. Je klimt hiermee op de bonus/malus ladder, dus in dit geval ‘bonus’ omdat je beloond wordt voor het feit dat je één jaar schadevrij gereden hebt. Maar op het moment dat jij een schade claimt, en je was zelf de aanleiding tot het ongeluk, dan daal je op de bonus/malus ladder. De terugval bij een schuldschade verschilt per schade en verzekeraar. Het kan ook voorkomen dat je negatieve schadevrije jaren hebt opgebouwd, dus in de min staat. Dit kan bijvoorbeeld als je pas 1 jaar verzekerd bent (bijvoorbeeld -3 schadevrije jaren). Deze situatie wordt ook wel een malussituatie genoemd. Dit betekent dat als je in een malussituatie zit, je vaak een extra toeslag op de premie van je autoverzekering krijgt.

Schadevrije jaren berekenen

Ben je benieuwd hoeveel schadevrije jaren je hebt? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je verzekeraar en zij geven jou de benodigde informatie. Elk jaar dat je schadevrij rijdt, bouw je dus één schadevrij jaar op en krijg je korting op je premie. Als je een ongeluk veroorzaakt hebt wat jouw schuld is, en je claimt vervolgens schade bij je verzekeraar, dan ga je vier of meer jaren achteruit op de bonus/malus ladder. Het is dus ook mogelijk om in de min te staan.

Overstappen en schadevrije jaren bij een tweede auto

Ben je van plan om een andere autoverzekering af te sluiten? Dan is het slim om te weten hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd bij je huidige autoverzekering. Als je dat weet, is het een simpele stap om over te stappen en om je schadevrije jaren mee te nemen naar je toekomstige verzekeraar. Als je van plan bent om een tweede auto te kopen, dan kun je het aantal schadevrije jaren wat je hebt opgebouwd bij je verzekeraar helaas niet meenemen van je eerste naar je tweede auto. Je moet dan helaas opnieuw beginnen. Vaak geven veel autoverzekeraars je wel extra voordeel als je een tweede autoverzekering afsluit.

Schadevrije jaren voor je leaseauto

Veel mensen vragen zich af hoe het zit met schadevrije jaren bij het rijden van een leaseauto. Als je schadevrij hebt gereden in de auto van de zaak, dan kun je jouw (ex-)werkgever of leasemaatschappij vragen om een leaseverklaring van je schadevrije jaren. Dit is een verklaring van het aantal schadevrije jaren die je hebt opgebouwd tijdens je leaseperiode. De meeste autoverzekeraars geven je op grond van deze leaseverklaring een no-claim korting op je autoverzekering, als je je eigen auto privé wilt gaan verzekeren.

Leaseverklaring

Met een leaseverklaring schadevrije jaren kun je dus zakelijk gereden schadevrije jaren vaak mee laten tellen voor het totaal aantal schadevrije jaren dat je gereden hebt. Een leaseverklaring is, net als bij gewone schadevrije jaren, één jaar geldig zolang je geen autoverzekering op je naam hebt afgesloten. Een leaseverklaring is niet geldig als er meerdere mensen in de betreffende lease auto hebben gereden (een zogenaamde bedrijfspoolauto). Houd er ook rekening mee dat niet alle autoverzekeraars akkoord gaan met een leaseverklaring van je schadevrije jaren. Het kan dus zijn dat je geen recht hebt op je no-claim korting.