Autoverzekering nodig? Waar je op moet letten..


Een autoverzekering is verplicht in Nederland. Uiteraard mag je zelf weten welke verzekering je bij je auto afsluit. Kies je voor een scherpe premie of wil je juist een zo goed mogelijke dekking? We helpen je graag bij het vergelijken van een WA, Allrisk of WA+ autoverzekering. Ook kun je bij ons terecht voor het vergelijken van een oldtimerverzekering.

Waar ben je voor verzekerd?

Er zijn drie soorten dekkingen waaruit je kunt kiezen: de WA, WA beperkt casco of allrisk autoverzekering. Maar wat dekken deze verzekeringen nu precies? Speciaal voor jou hebben wij hieronder een overzichtje gemaakt van de basisverzekeringen en wat deze autoverzekeringen dekken.
WA: Schade aan anderen.
WA beperkt casco: Schade aan anderen, diefstal, brand, aanrijding met een dier en ruitschade.
Allrisk: Schade aan anderen, diefstal, brand, aanrijding met een dier, ruitschade, schade aan eigen auto en vandalisme.

WA, WA+ of all risk.

Het is dus verplicht in Nederland om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten, bij iedere auto. Met een WA verzekering ben je verzekerd voor de schade die jij aan andere auto’s toebrengt. Maak je dus schade aan een ander voertuig, of iemand anders maakt schade aan jouw voertuig, dan wordt dat dus gedekt. De schade die jij zelf veroorzaakt aan je eigen auto, wordt helaas niet gedekt. Als je hiervoor ook verzekerd wilt zijn, dan is het verstandig om een WA + verzekering af te sluiten voor je auto. Je kan zelf beslissen hoe jij jouw WA + verzekering aanvult. Bij een WA + Beperkt casco wordt er schade aan je eigen auto gedekt. Dit betreft schades door brand, diefstal, ruitbreuk, storm of een botsing met dieren. Met deze verzekering zijn dus de veelvoorkomende schades gedekt. Wil je volledig gedekt zijn, ook als de schade voor jouw auto je eigen schuld is? Sluit dan een WA +  Volledig casco af (ook wel all risk autoverzekering genoemd). Dan is je auto verzekerd voor alle soorten schade, dus ook als het je eigen schuld is.

Schadevrije jaren

Schadevrij jaren is een lastig begrip omdat veel mensen verschillende definities van het begrip te horen krijgen. Het is belangrijk om te weten wat het nou precies is, omdat het erg van belang kan zijn voor de premie van je autoverzekering. Als je een autoverzekering hebt afgesloten, bouw je schadevrije jaren op. Voor ieder jaar dat je geen schade hebt, word je beloond en klim je op de zogenaamde bonus/malus ladder. Je positie op de bonus/malus ladder is van toepassing voor je autopremie, want bij elk schadevrij jaar stijgt de no-claim korting. De no-claim korting is bepalend voor de hoogte van jouw premie. Als je één jaar schadevrij rijdt, stijg je op de ladder, dus in dit geval ‘bonus’. Je wordt beloond voor het feit dat je een jaar schadevrij hebt gereden. Als je een ongeluk veroorzaakt hebt wat jouw schuld is, en je claimt vervolgens schade bij je verzekeraar, dan ga je vier of meer jaren achteruit op de bonus/malus ladder. Het is dus ook mogelijk om in de min te staan. Wil je meer weten over schadevrije jaren en de bonus/malus ladder? Klik dan hier voor meer informatie.

Oldtimerverzekering

Oldtimers zijn prachtige voertuigen en mensen zijn er maar al te zuinig op, en terecht. Sommige mensen gebruiken ze af en toe of bijvoorbeeld alleen in de zomer. Dit heeft onder andere te maken met de angst van de eigenaren voor schade aan de klassieker. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt dus ook voor een oldtimer. Helaas zijn de reparatiekosten voor een oldtimer vaak ontzettend duur, en daarom is het verstandig om je oldtimer te laten verzekeren zodat je zonder zorgen de weg op kan. Er zijn diverse verzekeraars waar het mogelijk is om je oldtimer te laten verzekeren met eens speciale oldtimerverzekering. Over het algemeen komt een auto in aanmerking voor deze verzekering als de oldtimer tussen de 15 en 25 jaar oud is. Het kan ook zo zijn dat de oldtimer in kwestie een bepaald aantal kilometer per jaar moet hebben afgelegd, bijvoorbeeld minder dan 7500 kilometer per jaar. Dit geeft aan dat de oldtimer alleen voor de hobby wordt gebruikt, en niet als voertuig dat dagelijks gebruikt wordt. Net als bij een gewone autoverzekering, kun je vaak kiezen uit verschillende oldtimerverzekeringen, Zoals een WA oldtimerverzekering of een allrisk oldtimerverzekering.

Wil je overstappen van autoverzekering?

Als je denkt dat jouw huidige autoverzekering niet bij je past, te duur is of simpelweg niet goed genoeg is, dan kun je ervoor kiezen om over te stappen van autoverzekering. Door over te stappen kun je geld besparen om je maandpremie. Als je van plan bent om te overstappen van autoverzekering, moet je goed checken of je oude autoverzekering langer dan 12 maanden loopt. Elke autoverzekering kun je na 12 maanden namelijk opzeggen. Daarnaast zijn er ook een aantal autoverzekeringen dagelijks opzegbaar! Bij deze autoverzekeringen kun je, rekening houdend met een opzegtermijn van één maand, dagelijks opzeggen en dus overstappen. Meer informatie over overstappen van autoverzekering vind je hier.

Het eigen risico voor je autoverzekering

Ook bij je autoverzekering wordt in sommige gevallen een eigen risico gehanteerd. Er zijn verzekeraars waar geen eigen risico aanwezig is, maar in de meeste gevallen is dit wel het geval. Hier betaal je dan meestal een standaard eigen risico van 130 tot 150 euro. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Maar veel autoverzekeraars bieden ook een aantrekkelijke premie zonder een verplicht eigen risico. Wil je meer weten over het eigen risico van je autoverzekering? Klik dan hier voor meer informatie. Ook beschik je soms over de mogelijkheid om je eigen risico af te kopen. Als je wilt weten hoe dat in zijn werk gaat, klik dan hier voor meer informatie.

Vergelijk en bespaar op jouw autoverzekering

Je kunt op een heleboel manieren besparen op jouw autoverzekering. Één daarvan is om verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Door te vergelijken krijg je alleen de autoverzekeringen te zien die bij jouw wensen en behoeftes passen. Er zijn namelijk een hoop autoverzekeringen met een hoop verschillende premies, en het kan voorkomen dat je daardoor door de bomen het bos niet meer ziet. Wij helpen je graag bij het zoeken van de beste en voordeligste autoverzekering. Waar wacht je nog op? Vergelijk en bespaar bij Vergelijkdirect.com

Laat een reactie achter: