Caravanverzekering

Zorgeloos op vakantie
De nummer 1 in caravanverzekeringen vergelijken
> Verzekeringen > Caravanverzekering

Caravanverzekering

Een caravanverzekering vergelijken en afsluiten is een fluitje van een cent met onze caravanverzekering premie vergelijker, tenminste, als je weet wat je precies wilt verzekeren! Daarom is het verstandig van te voren te bepalen wat je in je caravanverzekering mee wilt nemen. Hierbij is van belang wat voor soort caravan je hebt (toercaravan, stacaravan of vouwwagen), welk merk caravan je hebt, het aankoopbedrag, nieuw of tweedehands aangekocht en of je je inboedel wilt meeverzekeren.

Caravanverzekering koppelen aan je autoverzekering

Veel Nederlanders sluiten vaak een caravanverzekering af, terwijl dit vaak niet nodig is. Als jouw caravan, aanhangwagen of vouwwagen gekoppeld is aan jouw verzekerde auto, dan ben je gratis meeverzekerd voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Is jouw caravan of vouwwagen niet gekoppeld aan jouw autoverzekering, dan loopt de WA-dekking via jouw aansprakelijkheidsverzekering. Schade aan jouw caravan onderweg of thuis is niet meeverzekerd via jouw autoverzekering. Sluit hiervoor een aparte caravanverzekering af.

Dekking caravanverzekering

Bijna elke caravanverzekering kun je in veel gevallen op maat samenstellen. Je hebt verschillende keuzes op het gebied van eigen risico en dekkingen. Veel verzekeraars brengen dit onder in verschillende pakketten. Ga je een caravanverzekering vergelijken, dan zul je zien dat iedere verzekeraar een basisverzekering met aanvullende pakketten of dekkingen aanbied. We leggen het graag kort uit!

Diefstal, brand en storm

In de meeste basispakketten van een caravanverzekering is schade door diefstal, brand en storm standaard verzekerd. De schade wordt vaak wel anders beoordeeld en uitgekeerd. Zo is een nieuwe caravan (tot maximaal 7 jaar) in veel gevallen de nieuwwaarde gedekt als de caravan total loss wordt verklaard. Heb je een occasion caravan? Dan moet je goed opletten hoe de schade precies wordt vergoed bij elke caravanverzekering.

All Risk caravanverzekering

Wil je een zo compleet mogelijke dekking voor je caravan? Dan kun je bij het caravanverzekering vergelijken zien welke dekkingen er precies mogelijk zijn. Een All Risk dekking is vaak aan te raden bij jonge caravans (tot 5 jaar oud). Zo kun je je caravanverzekering uitbreiden met dekking tegen ongelukken, aansprakelijkheid en hagelschade. De aanvullende dekkingen kun je gemakkelijk bij het online afsluiten kiezen.

Vouwwagen en stacaravan

Een vouwwagen verzekering is een verzekering die je bovenop je caravanverzekering, en los kunt afsluiten. Net als de caravanverzekering is een verzekering voor je vouwwagen niet verplicht. Veel verzekeringsmaatschappijen bieden een vouwwagen verzekering aan, dit is erg vergelijkbaar met een caravanverzekering. Naast een vouwwagen verzekering die schade en diefstal dekken, kun je ook je inboedel van je vouwwagen gemakkelijk meeverzekeren. Ook kun je jouw stacaravan verzekeren tegen diefstal, brand en storm. In de meeste gevallen kun je ook jouw stacaravanverzekering uitbreiden met een aanvullende dekking, en je kunt de aanschaf- en nieuwwaarde verzekeren. Houd er wel rekening mee dat iedere caravanverzekeraar ander is, en dus anderen voorwaarden heeft.

Hagelschade binnen je caravanverzekering

Schade dat ontstaan is door een hagelbui is niet vanzelfsprekend meeverzekerd bij een caravanverzekering. Een hagelschade wordt gezien als een groot probleem voor veel caravanverzekeraars. In 2012 werden alle caravanverzekeringen duurder, met als oorzaak dat hagelschade sterk was toegenomen, zo gaven veel verzekeraars aan. Bij een aantal caravanverzekeraars kun je een extra hoog eigen risico nemen voor hagelschade om de premie iets omlaag te halen. Soms bieden caravanverzekeraars aantrekkelijke kortingen aan als de caravan over een hagelbestendig dak beschikt.

Het eigen risico binnen je caravanverzekering

Als er schade ontstaat, dan betaal je meestal een eigen risico. Deze bedragen verschillen van 0 tot 150 euro. Vaak komt daar nog een extra eigen risico bovenop als de schade veroorzaakt is door een hagelbui. Dit extra bedrag kan uitlopen tot 225 euro. Bij hagelschade geldt in de meeste gevallen een eigen risico van 75 euro bovenop het standaard eigen risico. Hoe hoger je (vrijwillig) eigen risico is, hoe lager je maandpremie zal zijn.

Tweedehands caravan verzekeren

Bij veel caravanverzekeraars kun je jouw tweedehands caravan voordelig en gemakkelijk verzekeren. De premie die je betaalt, wordt niet over de nieuwwaarde berekend, maar over de aankoopwaarde van je caravan. Dit is voordelig omdat de nieuwwaarde vaak veel hoger ligt dan de aankoopwaarde, waardoor je extra voordeel krijgt op je caravanverzekering.

Inboedel verzekeren

Je kunt de inboedel van je caravan voor een bepaald bedrag of percentage van de waarde verzekeren. Je kunt je inboedel verzekeren tegen diefstal en schade. Als een deel van je inboedel gestolen is, dan is het noodzakelijk er duidelijke sporen van inbraak zijn. Je inboedel moet altijd buiten het zicht opgeborgen zijn, anders valt het niet onder de dekking. Elke verzekeraar dekt weer iets anders. Wil je precies weten wat de dekking van je inboedel is? Raadpleeg dan je caravanverzekeraar!

Dekking in het buitenland

Met een caravanverzekering ben je in de meeste gevallen in heel Europa verzekerd. Voor een stacaravan geldt dit alleen in de Benelux. Ga je met je caravan door of naar Duistland, Spanje of Polen? Vraag dan een extra groene kaart aan bij je caravanverzekeraar. Ook dit verschilt weer per verzekeraar en dus is het handig om je caravanverzekeraar te raadplegen.

Vergelijk jouw caravanverzekering bij Vergelijkdirect.com

Als je alle caravanverzekeraars met elkaar vergelijkt, kun je besparen op je maandpremie! Ben je benieuwd wat de caravanverzekering is die het beste bij jouw wensen past? Twijfel dan niet en vergelijk jouw caravanverzekering bij Vergelijkdirect.com!

Verzekeraars

We hebben van alle vergelijkers het breedste aanbod aan verzekeraars. In onderstaand overzicht zie je met welke verzekeraars wij een partnerschap hebben.

meeus
anwb
centraalbeheer
aon
unive
inshared
witgeld
fbto
zelf

Reviews

Het onderstaande resultaat komt van VerzekeraarsInBeeld. Dit gebeurt in opdracht van het Verbond van Verzekeraars. Verzekeraars vinden het belangrijk dat zij open zijn over hun prestaties. In 2017 doen 48 verzekeraars mee aan het onderzoek.

Het onderzoek is in opdracht van het Verbond van Verzekeraars uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar TNS.

Veelgestelde vragen

We snappen natuurlijk dat vragen over verzekeringen een beetje saai zijn om te stellen. Daarom beantwoorden we ze op een korte en simpele manier. Mocht je onverhoopt nog vragen hebben dan kan je ze altijd stellen via een van onze contactmogelijkheden.

Is mijn caravan of vouwwagen meeverzekerd via mijn autoverzekering?

Als jouw caravan, aanhangwagen of vouwwagen gekoppeld is aan jouw verzekerde auto, dan ben je gratis meeverzekerd voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Is jouw caravan of vouwwagen niet gekoppeld aan jouw autoverzekering, dan loopt de WA-dekking via jouw aansprakelijksverzekering. Schade aan jouw caravan onderweg of thuis is niet meeverzekerd via jouw autoverzekering. Sluit hiervoor een aparte caravanverzekering af.

Is hagelschade gedekt?

Bij de vouwwagen en stacaravan is hagelschade standaard meeverzekerd. Voor de toercaravan kun je een aanvullende caravanverzekering voor hagelschade afsluiten.

Heb ik altijd een groene kaart nodig?

De groene kaart voor een caravan of vouwwagen is soms verplicht. als je op vakantie gaat naar Duitsland, Polen of Spanje, is het verstandig dat je een groene kaart bij je hebt.

Nieuws

Met de vouwwagen op vakantie: ben je verzekerd?
Monday 27 July 2015 | Mika Linse

De zomervakantie is voor een groot aantal mensen aan de gang en veel Nederlanders gaan er graag op uit met de caravan, de tent of de vouwwagen om te gaan kamperen. In dit artikel zullen we vertellen hoe het zit met de verzekering van je vouwwagen en of het meeverzekerd is met je autoverzekering. Schade aan anderen is grotendeels verzekerd Zolang je vouwwagen achter je auto hangt ben je verzekerd voor schade die jij met je vouwwagen aan anderen toebrengt.
lees verder

Caravan gekoppeld aan je auto?
Sunday 03 May 2015 | Mika Linse

Er ontstaat vaak verwarring als het gaat om schade aan de caravan. Wanneer valt schade aan de caravan onder de autoverzekering, en wanneer niet? Veel mensen stellen zichzelf deze vraag, en wij vinden dat dit onderwerp verduidelijkt moet worden. Caravan gekoppeld aan je auto Als je met je caravan schade aan anderen toebrengt, dan valt dit onder de dekking van je autoverzekering. Een voorbeeld: Raak je tijdens het achteruitrijden met je caravan per ongeluk de auto van de buren, dan
lees verder

Hagelschade voor je caravan, nodig of niet?
Wednesday 22 April 2015 | Mika Linse

Hagelschade is één de meest voorkomende schades aan caravans. Als jouw caravan getroffen wordt door een flinke hagelbui, dan kan dit zorgen voor flinke schade. Helaas is hagelschade niet verzekerd in een standaard caravanverzekering, hiervoor zou je een aanvullende dekking moeten afsluiten. In dit artikel lees je iets over de dekking en het eigen risico van de caravanverzekering. De dekking bij hagelschade Hagelschade verzekert dus schade aan de caravan die veroorzaakt wordt door hagel. Maar deze dekking geldt niet alleen
lees verder

Verhuren van vakantievoertuigen steeds populairder
Friday 03 April 2015 | Mika Linse

Tegenwoordig worden er niet alleen vakantiehuisjes verhuurd, ook neemt de verhuur van de particuliere caravans en campers toe. Hoe dit komt? Omdat de Nederlander te weinig gebruikt maakt van de caravan of camper. Hiervoor is het fenomeen ‘caravan delen’ bedacht. Gebruik is belangrijker dan het bezit Nederland telt ongeveer 460.000 caravans en 90.000 campers. Echter worden deze vakantievoertuigen amper gebruikt, slechts een aantal weken per jaar. Dit gebeurt in de meeste gevallen in de vakanties en vrije dagen. Het is
lees verder

Waar je op moet letten bij caravanverzekeringen
Friday 20 March 2015 | Mika Linse

Bij het afsluiten van een caravanverzekering moet je op verschillende zaken laten. Breng je bijvoorbeeld schade aan een caravan van een ander aan, dan valt dit in de meeste gevallen onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Ook als je met jou caravan bijvoorbeeld schade aan de auto van een ander aanbrengt wordt de schade door je aansprakelijkheidsverzekering gedekt. Maar let op: je bent dan alleen gedekt voor schade aan anderen, schade aan je eigen caravan is niet gedekt. Hiervoor dien
lees verder

Vergelijkdirect.com ziet stijging premie caravanverzekering
Wednesday 26 November 2014 | Mika Linse

De premies van caravanverzekeringen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. De premie van de basisdekking van Meeus & Witgeld.nl is van 4,50 euro naar 7,56 euro gegaan. Dat is een stijging van maar liefst 68 procent. Niet alle caravanverzekeraars doen hier aan mee, maar laten ook een stijging zien. Waarom een caravanverzekering? Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat jouw caravan schade oploopt. Dit kan bijvoorbeeld ruit-, brand- of hagelschade zijn, maar er zijn ook meerdere soorten schade mogelijk. Als je
lees verder

Run op tweedehands materiaal tijdens Kampeer & Caravan
Tuesday 07 October 2014 | Mika Linse

Kamperen hoeft niet altijd duur en luxe te zijn, dat bewijst de Kampeer & Caravan Jaarbeurs dit jaar in Utrecht. Voor het eerst in 50 jaar wordt er veel aandacht besteed aan tweedehands materieel. Kamperen is nog steeds heel populair onder Nederlanders en daarom komen er ook kampeerders vanuit alle hoeken van Nederland naar Utrecht, speciaal voor deze kampeerbeurs. Veel mogelijkheden voor bezoekers Op de beurs is Brancheorganisatie Bovag aanwezig om advies te geven over de aanschaf van een goede
lees verder

Storm en jouw caravanverzekering
Wednesday 05 March 2014 | Bart Houtman

Caravans zijn vatbaar voor gevaren van storm. De carrosserie van de caravan is groot en relatief licht. Hierdoor kan het verstandig zijn je met een caravanverzekering tegen stormschade aan je caravan, stacaravan en vouwwagen te verzekeren. Wanneer is er sprake van storm? Een storm wordt door de meeste verzekeraars een storm genoemd als er een windkracht 7 of meer op de schaal van Beaufort staat. Bij windkracht 7 kun je lastig tegen de wind inlopen en fietsen. Het KNMI noemt
lees verder

Caravanverzekering verplicht in Nederland en buitenland?
Monday 16 December 2013 | Bart Houtman

Is een caravanverzekering verplicht? Het antwoord is nee, een caravanverzekering is niet verplicht. Veel caravaneigenaren sluiten toch een verzekering af voor hun caravan. Dit heeft te maken met het grote risico die een caravan loopt op bijvoorbeeld de camping of onderweg. We horen steeds vaker dat er sprake is van inbraak in de caravan. Hierbij loopt men toch schade op aan de caravan en aan de inventaris. Deze is goed te verzekeren met een caravanverzekering. Caravanverzekering in Nederland De caravan
lees verder

APK ook voor caravans verplicht!
Tuesday 02 July 2013 | Bart Houtman

Caravans zullen in de toekomst verplicht gekeurd moeten worden voordat ze de weg op mogen in Europa. Het Europees Parlement (EP) stemde dinsdag in Straatsburg in met minimumeisen voor deze regelmatige keurigen en controles. Dit moet de verkeersveiligheid in Europa vergroten. Zijn collega van de ChristenUnie, Peter van Dalen, vindt de verplichte keuring ook onzin. ‘Met veiligere infrastructuur en verantwoord rijgedrag verbetert de verkeersveiligheid in Europa wel. Laten we ons daarop richten in plaats van een onnodige verplichte keuring in
lees verder