Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

Zware motor verzekeren?

Ontdek de zware motoren & hoe je deze goed kunt verzekeren!

Vergelijk nu motorverzekeringen

 • Direct je motor verzekeren? Bel ons op 035-6857888
 • Kies de (aanvullende) dekking die bij jouw motor past!
 • In 99% van de gevallen directe acceptatie! Ook zonder rijbewijs!
Start vergelijken

Zware motoren

Of een motor zwaar is, hangt zowel van het vermogen van de motor af als van het gewicht. Sommige motoren wegen wel meer dan 500 kilogram. Een motor wordt zwaar gevonden als het vermogen van de motor meer dan 35 kw is. We leggen je graag meer uit over wat zware motoren precies zijn, welke modellen zwaar zijn en waar je op moet letten bij het besturen van een zware motor. Dit is namelijk heel anders ten opzichte van een lichte motor. Ook vertellen we je meer over het verzekeren van een zware motor.

Vergelijkdirect.com wordt gemiddeld beoordeeld met een

Rijbewijs zware motor

Om een zware motor te mogen besturen, moet je in het bezit zijn van een A-rijbewijs. Wanneer je nog geen rijervaring hebt of minder dan twee jaar een A2 rijbewijs hebt (middelzware motor), kun je wel vanaf je 21e beginnen aan het halen van je A-rijbewijs. Je krijgt dan een aantekening op je rijbewijs waarmee je twee jaar alleen op zware motoren met drie wielen mag rijden. Maar je kunt ook via andere wegen je rijbewijs A halen. Wanneer je je rijbewijs A haalt, haal je het rijbewijs voor lichte motoren (A1) en middelzware motoren (A2) ook gelijk.

Bekijk meer

Meest zware motoren

Er bestaan veel zware motoren en zware motormerken. Om je een duidelijk overzicht te geven van de zwaarste motoren die er op de markt zijn, hebben we een top tien gemaakt.

Bekijk meer

Zware motor verzekeren

Ook een zware motor moet goed verzekerd worden. Om een geschikte en voordelige verzekering voor jouw motor te vinden, hebben we een vergelijker gemaakt zodat je makkelijk verschillende motorverzekering met elkaar kunt vergelijken. Vind direct jouw ideale motorverzekering!

Bekijk meer

Wat is een zware motor?

Het is vastgesteld wanneer een motor licht of zwaar is. Een lichte motor gaat tot een vermogen van 11 kw waar een middelzware motor tot 35 kw gaat. Zware motor zijn alle motoren boven de 35 kw. De kracht van de motor is gekoppeld aan verschillende motor rijbewijzen. Met een A1-rijbewijs mag je een lichte motor besturen. Het A2-rijbewijs staat bekend als het rijbewijs om door te groeien. Met een A-rijbewijs mag je alle motoren besturen, dus ook de zwaarste.

Rijbewijs zware motor

Als je 21 jaar bent, mag je het rijexamen voor een zware motor doen. Wanneer je op dat moment nog geen rijervaring hebt of korter dan twee jaar in het bezit bent van een A2 rijbewijs, krijg je een code 80 aantekening bij het rijbewijs A. De eerste twee jaar mag je dan alleen op zware motoren rijden die drie wielen hebben. Na twee jaar vervalt de aantekening en mag je alle zware motoren besturen.
Ben je minstens twee jaar in het bezit van een A2 rijbewijs? En haal je het rijexamen A als je 22 bent? In dat geval behaal je direct een rijbewijs A zonder beperkingen. Je mag dan meteen alle zware motoren besturen.
Wanneer je nog geen rijbewijs A2 hebt, maar wel een rijbewijs A wil halen zonder de code 80 aantekening, moet je minimaal 24 jaar zijn. Vanaf dan mag je rijexamen doen.
Als je het rijbewijs A haalt, behaal je automatisch ook het rijbewijs A1 en A2. Ook als je een code 80 aantekening krijgt. Zowel met als zonder aantekening kun je dan op zware, middelzware en lichte motoren rijden.

Let hierop bij een zware motor

Vaak heeft een zware motor ook een zwaar gewicht. De wendbaarheid is bij zo’n motor aanzienlijk minder dan bij een lichte motor. Als motorrijder kun je bij jezelf nagaan waar jij het meeste rijplezier uit haalt. Het kan zijn dat je juist enorm geniet van een wendbare motor. Hiermee kan je goed de bochten insturen waardoor ze bijvoorbeeld ook geschikt zijn voor ritjes door de bergen. Omdat het lastiger is om het motorrijden op een zware motor onder de knie te krijgen, is het advies om te beginnen met een lichtere motor. Je kunt het motorrijden dan goed eigen maken waardoor je later met meer ervaring op een zwaardere motor kunt stappen.

Maandelijkse kosten zware motoren

Bij een auto bepaalt het gewicht hoeveel wegenbelasting je moet betalen. Bij een motor werkt dit anders. Hiervoor ligt de wegenbelasting vast per provincie. Het gewicht van je motor heeft dus geen invloed op de wegenbelasting die je betaalt. Voor je motorverzekering kan een zware motor wel effect hebben. Dit is vaak zelfs gunstig. Wanneer verzekeraars de premie berekenen waarbij er naar de verhouding tussen het gewicht en het vermogen van de motor gekeken wordt, zorgt een zwaardere motor voor een scherpere premie.

De meest zware motoren

Er zijn veel verschillende zware motoren op de markt. Je hebt dan ook een ruime keuze uit motoren als je een zware motor zoekt. Daarom laten we je graag zien wat de tien zwaarste motoren zijn:

 • 1. Boss Hoss LS3 – 563 kg
 • 2. Harley-Davidson CVO Limited – 428 kg
 • 3. Harley-Davidson CVO Ultra Limited – 411 kg
 • 4. Harley-Davidson Road Glide Limited – 407 kg
 • 5. Harley-Davidson CVO Road Glide – 405 kg
 • 6. Honda GL 1800 Gold Wing TDL – 383 kg
 • 7. BMW K1600 Grand Tour – 364 kg
 • 8. Indian Chief Vintage – 364 kg
 • 9. Suzuki C 1500 BT Intruder – 363 kg
 • 10. Yamaha XV 1900 A Cas. F. dr. – 360 kg

Boss Hoss LS3

Boss Hoss is een Amerikaanse producent van zware motoren. Ze maken custom motorfietsen, maar ook trikes die voorzien zijn van een Chevrolet V8-motorblok. Dit merk gebruikt dus een automotor in een motorfiets. Dit zorgt ervoor dat de motoren een indrukwekkend vermogen hebben van 570 pk. De zware LS3 motor dus ook. Daarnaast weegt deze motor 563 kilogram wat ervoor zorgt dat dit model zowel een zware als krachtige motor is.

Zware motor verzekeren?

Ben je in het bezit van een prachtige zware motor? Dan is een goede motorverzekering geen overbodige luxe. Zodra je een motorverzekering hebt afgesloten, kun je met je motor de weg op om van ritjes te genieten. Zo’n verzekering moet natuurlijk niet te duur zijn, maar wel een goede dekking bieden. Om de beste verzekering te vinden, hebben we een vergelijker gemaakt. Hier kun je motorverzekeringen vergelijken op basis van jouw wensen. Vul de vergelijker in en zie direct wat de beste en voordeligste dekking is. Zo vind je altijd een passende motorverzekering. Heb je vragen of kunnen we je ergens anders bij helpen? Neem gerust eens contact met ons op. We helpen je graag!

Veelgestelde vragen over zware motoren

Stel je vraag per chat, mail, telefoon of WhatsApp. Wij zitten voor je klaar. Beantwoorden we je vraag? Dan heb je kans dat wij dit op deze pagina vermelden. Zo helpen we ook andere mensen!

Vraag van: Marco

Beantwoord door: Vincent Schokker op 06/12/2022

Het is vastgesteld wanneer een motor licht of zwaar is. Een lichte motor gaat tot een vermogen van 11 kw waar een middelzware motor tot 35 kw gaat. Zware motor zijn alle motoren boven de 35 kw. Wil je een zware motor verzekeren? Dat kan via onze vergelijker! Bereken dus snel je premie of neem voor meer vragen contact met ons op per chat, mail, telefoon of WhatsApp via 035-6857888!

Vraag van: Hans

Beantwoord door: Vincent Schokker op 10/12/2022

Met een A-rijbewijs mag je alle motoren besturen, dus ook de zwaarste. Met een A1-rijbewijs mag je een lichte motor besturen. Het A2-rijbewijs staat bekend als het rijbewijs om door te groeien. Hiermee mag je middelzware motoren besturen. Neem voor meer vragen contact met ons op per chat, mail, telefoon of WhatsApp via 035-6857888!

Vraag van: Daniëlle

Beantwoord door: Vincent Schokker op 03/12/2022

Bij een auto bepaalt het gewicht hoeveel wegenbelasting je moet betalen. Bij een motor werkt dit anders. Hiervoor ligt de wegenbelasting vast per provincie. Het gewicht van je motor heeft dus geen invloed op de wegenbelasting die je betaalt. Voor je motorverzekering kan een zware motor wel effect hebben. Dit is vaak zelfs gunstig. Wanneer verzekeraars de premie berekenen waarbij er naar de verhouding tussen het gewicht en het vermogen van de motor gekeken wordt, zorgt een zwaardere motor voor een scherpere premie. Neem voor meer vragen contact met ons op per chat, mail, telefoon of WhatsApp via 035-6857888!

Vraag van: Michel

Beantwoord door: Vincent Schokker op 28/11/2022

Met een gewicht van 563 kilogram is de Boss Hoss LS3 de zwaarste motor. Boss Hoss is een Amerikaanse producent van zware motoren. Ze maken custom motorfietsen, maar ook trikes die voorzien zijn van een Chevrolet V8-motorblok. Dit merk gebruikt dus een automotor in een motorfiets. Dit zorgt ervoor dat de motoren een indrukwekkend vermogen hebben van 570 pk. De zware LS3 motor dus ook. Dit is zowel een zware als een krachtige motor. Neem voor meer vragen contact met ons op per chat, mail, telefoon of WhatsApp via 035-6857888!

Voordelen Vergelijkdirect.com

 • Vergelijk meer dan 11 motorverzekeringen
 • Hulp nodig? Chat, bel of mail met ons!
 • Direct verzekerd de weg op
 • Motorverzekering op maat

Zelf je motorverzekering samenstellen!

Rechtsbijstand, schade opzittenden, ongevallen opzittenden of pechhulp naar wens toevoegen aan je motorverzekering

Start vergelijker

Meer dan 100.000 mensen

Tips voor vergelijken van motorverzekeringen

 • Meldcode bij de hand?
  Zorg dat je bij het afsluiten altijd de meldcode van je motor bij de hand hebt. De meldcode staat altijd vermeld op het kentekenbewijs of in je tenaamstellingsverslag.
 • Gebruik altijd een ART4 of hoger goedgekeurd slot
  Als je een verzekering met dekking tegen diefstal hebt afgesloten (WA+ of Allrisk), zorg dan dat je het goede type ART slot hebt. Controleer op Stichtingart.nl of je het juiste slot hebt!
 • Je motor verzekeren is verplicht!
  In Nederland is het verplicht om je motor te verzekeren met minimaal een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) dekking.
 • Nog meer korting?
  Profiteer van pakketkorting wanneer je ook andere verzekeringen wilt afsluiten. Neem hiervoor contact met ons op via 035-6857888.

Extra informatie motorverzekeringen