Hulp nodig bij vergelijken?

Bel ons

035 685 7888


Whatsapp ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons Whatsappen

App ons op 035 685 7888 en stel direct je vraag!

Chat met ons

Tussen 09:00 en 18:00 kun je met ons chatten

Klik rechtsonder op de chat knop en stel direct je vraag!

Mail ons

Je kunt ons via het contactformulier een e-mail sturen. Klik op onderstaande knop om naar het contactformulier te gaan.

Naar contactformulier

Waarom het steeds moeilijker (en duurder) wordt om een koeriersauto te verzekeren

Koeriersauto
author's photo

Teun Ros

Expert koeriersauto
Leestijd ca. 3 min  •  13-11-2024

Expert koeriersauto  •  Leestijd ca. 3 min  •  13-11-2024


Voor koeriersbedrijven en zelfstandige bezorgers is de koeriersauto het hart van de onderneming. Zonder een goed verzekerde auto kan een koerier simpelweg niet opereren, en daarom is een passende verzekering van groot belang. Helaas is het vinden van een betaalbare en goed gedekte verzekering voor koeriersauto’s de laatste tijd steeds moeilijker geworden. Dit komt onder andere door een beperkt aanbod aan verzekeringen voor deze specifieke bedrijfsactiviteit, hoge premies en vaak ook hoge eigen risico’s. In dit blog bekijken we de oorzaken en geven we tips om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Weinig aanbod voor koeriersauto’s op basis van bedrijfsactiviteit

Veel verzekeraars zijn terughoudend als het gaat om het verzekeren van koeriersauto’s. Dit komt doordat koeriers, door hun intensieve gebruik van voertuigen en veelvuldige ritten, vaak een hoger risico op ongelukken of schade hebben dan bijvoorbeeld een particulier. Bovendien werken koeriers vaak met strakke levertijden, wat kan leiden tot haast en meer risico op verkeersincidenten. Door dit verhoogde risico hebben veel verzekeraars ervoor gekozen om zich te beperken tot een klein aanbod voor koeriers of zelfs helemaal geen koeriersverzekeringen aan te bieden.

Hoge eigen risico’s

Zelfs wanneer een verzekering wordt aangeboden voor een koeriersauto, is het eigen risico vaak hoog. Dit betekent dat de koerier bij schade zelf een groot deel van de kosten moet betalen, wat voor financiële druk kan zorgen, vooral bij kleine koeriersbedrijven of zelfstandige ondernemers. Een hoger eigen risico wordt door verzekeraars vaak toegepast om hun eigen risico te verlagen bij het verzekeren van koeriers, maar voor de ondernemer kan dit nadelig uitpakken. Bij elke schadegeval kan een aanzienlijk bedrag voor eigen rekening komen, wat kan oplopen tot een groot bedrag over de tijd heen.

Hoge premies voor koeriersauto’s

Naast de hoge eigen risico’s zijn ook de premies voor koeriersverzekeringen in de afgelopen jaren gestegen. Dit komt deels door de hogere frequentie van schadegevallen in de koerierssector, maar ook door de stijging in kosten voor herstel van voertuigen en de algemene kosten van verzekeringen. Voor koeriers kan een hoge premie lastig zijn, zeker als de marges op bezorgopdrachten al onder druk staan. Hierdoor wordt de maandelijkse last van de premie een steeds grotere financiële uitdaging voor velen in de sector.

Wat kun je als koerier doen?

Hoewel de uitdagingen groot zijn, zijn er enkele stappen die je als koerier kunt nemen om te proberen de kosten van je autoverzekering te beperken:

Vraag meerdere prijsopgaven aan bij verschillende verzekeraars die ervaring hebben met koeriersverzekeringen. Soms zijn er specifieke verzekeraars die voor koeriers interessante premies en voorwaarden kunnen bieden.

Overweeg het verhogen van schadevrije jaren, wat de premie aanzienlijk kan verlagen. Dit vraagt om voorzichtig en schadevrij rijden, maar kan op de lange termijn helpen om de premie omlaag te krijgen.

Bekijk of een verhoogd eigen risico haalbaar is in ruil voor een lagere maandelijkse premie. Dit kan slim zijn als je verwacht weinig schade te rijden, maar zorg er wel voor dat je een financiële buffer hebt voor eventuele schades.

Een koeriersauto verzekeren wordt misschien lastiger en duurder, maar met een slimme aanpak kun je zorgen voor de beste deal voor jouw situatie. Zorg dat je elk jaar de beschikbare opties onderzoekt en je kosten kritisch onder de loep neemt.