Dierenverzekering voor je hond of kat: de moeite waard?
DierenverzekeringExpert dierenverzekering
Leestijd ca. 3 min • 21-01-2016
Expert dierenverzekering • Leestijd ca. 3 min • 21-01-2016
Een dierenverzekering is als het ware een zorgverzekering voor je huisdier. Een dierenverzekering is niet verplicht en zorgt ervoor dat medische kosten worden gedekt als er iets met je huisdier gebeurt. Dierenverzekeringen worden echter niet heel vaak afgesloten, omdat zij de kosten van deze verzekering niet de moeite waard vinden. Ook dierenarts Hugo van Duijn (53 jaar) vindt het raar dat niet meer mensen een dierenverzekering afsluiten. Per jaar komen er meer dan 5.000 honden in zijn praktijk voorbij. Vaak ziet hij dat mensen de kosten niet kunnen betalen. BN DeStem stelde een aantal vragen aan de dierenarts over de dierenverzekering. Hieronder zie je een aantal vragen en antwoord verwerkt.
Is het verstandig om een dierenverzekering af te sluiten?
“Eigenlijk is deze afweging hetzelfde als bij mensen. Je maakt een risicoanalyse. Zakelijke argumenten versus emotionele waarde is hierbij het uitgangspunt. Mensen denken vaak: ach dat konijn kostte maar tien euro, maar die hond 250′. Alles wat duurder is dan 10 euro voor het konijn kan dan eigenlijk niet. Maar daarmee zeggen ze eigenlijk dat als een operatie voor die hond duurder is dan 250 euro, de hond het eigenlijk niet waard is. Hier in de kliniek raden we het afsluiten van een verzekering actief aan.
Waarom?
“Net als mensen kosten dieren in het begin en einde van hun leven het meeste geld. De aanschaf met de benodigde spullen als riem, mand en speeltjes is duur. Net als het behandelen van de ouderdomskwaaltjes aan het einde. Daartussen krijgen ze misschien een ongeluk of een chronische ziekte zoals diabetes. Dan kunnen de kosten flink oplopen en is een verzekering een uitkomst.”
Waar op te letten bij het afsluiten?
“Net als bij je eigen zorgverzekering moet je goed de voorwaarden en uitzonderingen doornemen. Buldoggen hebben bijvoorbeeld vaak een slecht skelet. Bij dit ras zal een verzekeraar dus niet het bottenstelsel verzekeren. Maar wat als je buldog een poot breekt tijdens het wandelen? Dit heeft niets te maken met de afwijking, maar krijg je dit dan vergoed? Deze vragen moet je altijd eerst laten beantwoorden. Maar er zijn meer bekende rassen met een hoog risico.”
Wat zijn overbodige pakketten en welke niet?
Steriliseren en cremeren zijn twee aspecten die ik niet zou verzekeren. Bij beide weet je dat het eraan zit te komen, vallen de kosten mee en wil je niet jaren lang de premie betalen voor een eenmalig moment. Maar ongevallen als een aanrijding, botbreuken en het gebit zijn wel een aanrader om te verzekeren.
Hoe ver gaan mensen voor hun huisdier?
Deze week heb ik bij een konijn een tumor uit de baarmoeder verwijderd en laatst ook een lip van een konijn geopereerd. Ik heb ook wel eens een politiehond met metalen hoektand gezien en het verwijderen van huidplooien bij buldoggen gedaan. Het idee van de facelift, maar dan niet voor cosmetische doeleinden maar om gezondheidsredenen. De dierengeneeskunde kan steeds meer tegenwoordig. Plastische chirurgie is iets wat niet gedaan wordt. Tenzij het uiteraard voor de gezondheid moet zoals met de huidplooien.